Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013


Storm chasing
Στα Ελληνικα κυνήγι καιρικών φαινομένων 
(συνήθως ακραίων).
Η αλλιώς Κυνηγοί καταιγίδων storm chasers.

Τι ειναι όμως ;
Πως γίνεται ;
Θα σας δείξουμε μερικά tips γι αυτό το σχετικά νέο φαινόμενο στην Ελλάδα που θα φανούν χρήσιμα στους επίδοξούς Ελληνες κυνηγούς.

Το τελευταίο διάστημα και στην Ελλάδα αλλά και στην περιοχή μας την Ρόδο  παρατηρούμε το φαινόμενο των σχετικών και μη ανθρώπων με τον καιρό να καταγράφουν με της κάμερες τους τα καιρικά φαινόμενα.
Συνήθως οχι με την διαδικασία του storm chasing αυτου καθ' αυτού αλλα έστω κι ετσι υπόκειντε στην έκθεση αυτών των φαινομένων.
Πως όμως θα κάνουμε αυτη τη διαδικασία πιο επιτυχημένη και κυρίως πιο ασφαλή;

1 Πλάνο δράσης


Καλώς η κακώς η διαδικασία αυτη θυμίζει ρουλέτα.
Λαμβάνωντας τα μετεωρολογικά στοιχεία φτιάχνουμε ενα πλάνο απο το οποίο σπάνιως μπορείς να αποκλίνεις με την έννοια οτι αφου επιλεγεί μια περιοχή (στόχος) είναι σχεδόν άδυνατο χρονικά να αλλάξεις την αρχική επιλογή σου.
Η πιθανότητα διπλής αποτυχίας ελοχεύει πάντα.
Καλώς η κακώς το κυνήγι αυτων των φαινομένων βασίζετε πολυ στο ένστικτο και στην τύχη που σε συνδύασμο με ενα καλό αρχικό πλάνο αυξάνουν την έτσι κι αλλιώς μικρή πιθανότητα επιτυχίας.

2 Καιρική ενημέρωση


Πάντα πριν την δημιουργία του πλάνου σας να ενημερώνεστε απο αξιόπιστες πηγές και συνεργάτες για τις πιθανές συνθήκες που θα επικρατούν οσο και για πιο εξειδικευμένους δείκτες που έχουν άμεση σχέση με τα φαίνομενα που θέλετε να καταγράψετε.
Επίσης πάντα να κάνετε το λεγόμενο assesment δηλαδή την αξιολόγηση των στοιχείων σας για τους πιθανούς κινδύνους που θα αντιμετωπίσετε.
Είναι συμαντικό να δίνετε μέγιστη βαρύτητα σε αυτο.

3 Βρείτε συνοδηγό

Η απόπειρα ειδικά απο μη έμπειρους να καταγράψουν μόνοι τους αυτα τα φαινόμενα ενέχει τεράστιους κινδύνους.

Ανεξαρτήτως οχήματος καλό ειναι να έχετε πάντα μαζί σας ενα ακόμα άτομο είτε για την πιθανότητα να εγκλωβιστείτε (πλυμήρες,στρόβιλους κτλ) είτε για την πιθανότητα να μην παρατηρήσετε εσείς ενα φαινόμενο είτε στην απευκταία περίπτωση που χρειαστείτε πρώτες βοήθειες.

4 Ελεγχος του οχήματος

Πριν το ξεκινήμα πάντα θα φροντίζετε να είναι σε καλή κατάσταση ώστε να μπορείτε άμεσα να αντιδράσετε σε μια δύσκολη στιγμή.

5 Εξοπλισμός

Πέρα απο τις κάμερες, αδιάβροχα ρούχα και πιθανόν ακόμα και κράνος αν υπάρχει η πιθάνοτητα χαλαζόπτωσης καλό ειναι να έχετε μαζί σας πάντα ενα φορτισμένο κινητό τηλέφωνο, ενα φακό και οπωσδήποτε ενα κουτί πρώτων βοηθειών.

6 Το βασικότερο ολων

Ποτέ να μην υπερεκτιμάτε τις γνώσεις και τις δυνατότητες σας.
Η ασφαλεία ειναι το πάν γι αυτή την εμπειρία.
Η μίμηση όσων βλέπετε απο έμπειρους κυνηγούς φαινομένων είτε στα ΜΜΕ ειτε στο διαδίκτυο μπορεί να αποβεί μοιραία.
Πάντα κρατάτε αποστάσεις ασφαλείας απο τα φαινόμενα οσο θελκτική κι αν είναι μια πετυχημένη φώτο.
Πάντα να κοιτάζετε να έχετε δρόμους διαφυγής και κυρίως να θυμάστε οτι φαινόμενα θα έχετε την ευκαιρία να καταγράψετε πολλά, ζωή έχετε μόνο μία !!!

Συμπερασματικά η διαδικασία αυτή είναι μια αξέχαστη εμπειρία για όσους πραγματικά λατρεύουν τη φύση αλλα ταυτόχρονα είναι και μια χρονοβόρα διαδικασία καθώς μπορεί να περάσετε ώρες ολόκληρες χωρίς να καταγραψέτε κάτι.
Επίσης ο εξοπλισμός και οι μετακινήσεις έχουν ενα υψηλό κόστος.
Πάντως πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη διαδικασία όταν που όταν δεν λαμβάνοντε τα αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας μπορεί να θέσουμε σε κίνδυνο την ίδια μας την ζωή.
Να μην ξεχνάτε ποτέ πως η φύση είναι ενα ατέλειωτο μεγαλείο αλλα ταυτόχρονα η δυναμή της είναι τεράστια και είναι αδύνατον να προβλεφθει.

Σας ευχόμαστε καλές καταγραφές.
keep chasing!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μανωλάς

Για τον Κυκλώνα Ρόδου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας