Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017


Ανάλυση σπάνιου επαναλαμβανόμενου φαινομένου με σημείο έναρξης ίδια περιοχή.

Ήταν μεσημέρι της 22ας Νοεμβρίου του 2013 όταν κύτταρο καταιγίδας κολημένο στον κόλπο της Ιξίας απο το πρωί της ίδιας μέρα άρχισε να κινείται πρός την Ρόδο.
Το αποτέλεσμα είναι γνωστό στο Πανελλήνιο. 4 νεκροί δεκάδες καταστροφές απο μια νεροποντή που όμοια της δεν είχε υπάρξει ποτέ στο νησί... και όμως το ίδιο κύτταρο έδωσε ραντεβού 4 χρόνια μετά όμως αυτή την φορά προκάλεσε ασύληπτες καταστροφές στην γειτονική Σύμη, Με την διαφορά πως απο θαύμα δεν υπήρξε κανένας νεκρός. Ούτε ενας άνθρωπος δεν κινδύνευσε. Είναι φανερό πως ο Πανορμίτης προστάτευσε τους κατοίκους του και εν συνεχεία ο Κυκλώνας Ρόδου με τις εκλήσεις που απηύθυνε  προς τους κατοίκους του νησιού ο παρατηρητής του Κυκλώνα καθώς είχε ξαναδεί τα ίδια ακριβώς χρώματα στο ραντάρ.. ήταν τα χρώματα που έσπειραν τον θάνατο στην Ρόδο πρίν απο τέσσερα χρόνια.

Οι παρακάτω αναφορές προέρχονται απο την ομάδα μας στο facebook όταν και προειδοποιούσαμε για τα φαινόμενα που πλησίαζαν το νησί.
Με νούμερα δυστυχώς δεν μπορούμε να μιλήσουμε καθώς μετεωρολογικός σταθμός δεν υπάρχει στο όμορφο νησί της Σύμης ώστε να καταμετρηθεί ο συνολικός υετός που έπεσε.
Ωστόσο ο ιδιοκτήτης του Κυκλώνα Ρόδου κοιτάζοντας το Τούρκικο ραντάρ και συγκρινοντας την εικόνα του τότε με το σήμερα διαπίστωσε πως οι ομοιότητες ήταν καταπληκτικές.
Επρόκειτο αναμφισβήτητα για χτύπημα supercell και στις δύο περιπώσεις.
Μετά την ανάλυση του φωτογραφικού και βιντεοσκοπημένου υλικού αλλα και μαρτυρίες κατοίκων που έζησαν το φαινόμενο απο κοντά κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα.
Αναφέρθηκε Χαλάζι σε μέγεθος φουντουκιού (Υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο) 
Εντός του supercell είχαμε λεγόμενο 
updraft όπως αναφέρετε στην διεθνή μετεωρολογική γλώσσα ενώ έντονη ήταν η παρουσιά βίαιων καθοδικών ανέμων (Downburst).
Αναφέρθηκαν δέντρα που κοβόντουσαν ενώ ο άνεμος σήκωνε βαριά αντικείμενα σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και μηχανές μεσαίου κυβισμού χωρίς ωστόσο να εχουμε ύπαρξη funnel cloud.

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως σίγουρα η διεργασίες του νερού στην θαλάσσια περιοχή της Ιξιάς παίζουν τον κυριότερο ρόλο ώστε να εμφανίζονται τέτοια ακραία περιστατικά.
Άρα τυχαίο γεγονός δεν χαρακτηρίζεται σε καμία περίπτωση.
Είναι σχεδόν βέβαιο λοιπόν πως θα ξανασυμβούν τέτοια φαινόμενα στο προσεχές μέλλον. Γι αυτό τον λόγο η τοποθέτηση μετεωρολογικού σταθμού στο νησί της Σύμης 
κρίνεται επιβεβλημένη για να παρακολουθούνται να καταγράφονται και να στοιχειοθετούνται τα κλιματικά δεδομένα του νησιού.

Με εκτίμηση : Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2017

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας