Τρίτη 3 Ιουνίου 2014


Εσάς τι θα σας ακουγόταν πιο «επικίνδυνο»; Βίκτωρ ή Βικτώρια, Αλέξανδρος ή Αλεξάνδρα; Κι όμως οι Αμερικανοί απαντούν ξεκάθαρα - Φοβόμαστε λιγότερο όταν ακούμε γυναικείο όνομα!

Το γεγονός είναι πως οι τυφώνες με γυναικεία ονόματα είναι οι πιο φονικοί. Η εξήγηση που δίνει μια νέα μελέτη στις ΗΠΑ, μπορεί και να μην σας φανεί και τόσο λογική: Κι όμως, φαίνεται ότι οι άνθρωποι φοβούνται λιγότερο τους τυφώνες με γυναικείο όνομα και γι' αυτό δεν παίρνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις! 

Η μελέτη, που πάντως δεν περιελαμβάνει κανέναν εμπειρογνώμονα στη μετεωρολογία ή την επιστήμη των καταστροφών, δημοσιεύεται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. 

Σε έξι διαφορετικά πειράματα, περισσότερα από 1.000 άτομα είπαν ότι ήταν ελαφρώς πιο πιθανό να κυφτούν σε καταφύγιο όταν ακούσουν για μια επερχόμενη καταιγίδα που ονομάζεται Christopher παρά Christina, Victor παρά Victoria, Alexander παρά Alexandra, ακόμα και Danny παρά Κέιτ - απλώς βρίσκουν τα γυναικεία ονόματα λιγότερο τρομακτικά.

«Οι άνθρωποι ψάχνουν για νόημα σε κάθε πληροφορία που λαμβάνουν», δήλωσε μία από τους συντάκτες της μελέτης, η Sharon Shavitt, καθηγήτρια μάρκετινγκ. «Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες αξιολόγησαν τις "θηλυκές" καταιγίδες λιγότερο τρομακτικές, καθώς όπως φαίνεται πιστεύουν ότι οι γυναίκες είναι πιο ήπια και λιγότερο επιθετικά πλάσματα». 

Το γεγονός αυτό, υποστηρίζουν οι μελετητές ταιριάζει με άλλα ευρήματα σχετικά με τις διαφορές αντίληψης των φύλων.

Τα ονόματα των καταιγίδων που πρόκειται να πλήξουν φέτος τις ΗΠΑ θα είναι Arthur, Bertha, Cristobal, Dolly, Edouard, Fay, Gonzalo, Hanna, Isaias, Josephine, Kyle, Laura, Marco, Nana, Omar, Paulette, Rene, Sally, Teddy, Vicky και Wilfred.

Οι μελετητές σε ένα πράγμα είναι κάθετοι: Το όνομα Dolly δεν μπορεί ποτέ να χρησιμοποιηθεί σε καταιγίδα ή τυφώνα. Ναι, παραείναι θηλυκό!



1 σχόλια:

Τα σχόλιο σας