Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013


Προειδοποίηση εκδόθηκε απο το Εstofex για το ΝΑ Αιγαίο για αύριο απο το πρωί και οσο προχωράμε στις θερμές ώρες της ημέρας για σχετική πιθανότητα εμφάνισης υδροστρόβιλων,ανεμοστρόβιλων και υψηλά ποσά βροχής.
Ενα σχετικά ισχυρό νότιο jet ακριβς έμπροσθεν του χαμηλού και η έντονη μεταφορά στροβιλικού δυναμικού κατά την ανάπτυξη των καταιγίδων.
Το νότιο ρεύμα σε συνδιασμό με την σχετικά υψηλή υγρασία αλλά και τις σχετικά υψηλές τιμές sst μαζί με ικανοποιητικές για την εποχή τιμές cape και παρά το γεγονός οτι η αστάθεια θα είναι κάπως χαμηλή είναι αρκετά για να δημιουργήσουν διακριτά υπερκύτταρα στις ακτογραμμές.
Ειδικά στο νότιο αιγαίο τα στοιχεία μου δίνουν μια σχετική δυναμική όσο αφορά τους χαμηλού επιπέδου κατακόρυφους διατμητικούς ανέμους άρα και η δυνατότητα σχηματισμού μεσοκυκλώνων είναι σχετικά υψηλή.
Συμπερασματικά παρά το οτι ολα τα στοιχεία δεν είναι ευνοικά κάποιοι παράγοντες θα συντείνουν στην μικρή έστω πιθανότητα εμφάνισης στόοβιλων στα νησιά του ΝΑ Αιγαίου μαζί με πιθανότητα υψηλών ποσοστών ραγδαιότητας υετού.
Εδω να τονίσω οτι η δική μου άποψη σε αντίθεση με το Εστοφεξ είναι οτι η πιθανότητα θα είναι αυξημένη το πρωι της 28/12 οταν ο δείκτης cape φαίνετε να εκτοξεύετε και οι διατμητικοί άνεμοι ισχυροποιούνται.
Θα επανέλθω αργότερα με νέες εκτιμήσεις για το θέμα των στρόβιλων αν και εφόσον μεταβληθούν τα δεδομένα.

Ο χάρτης μας δείχνει τα υψηλά cape.




Σταύρός Κεσεδάκης  Κυκλώνας Ρόδου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας