Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Η χθεσινή μέρα ήταν για την Ρόδο πολύ συναρπαστική και πέρα απο κάθε πρόβλεψη.
Ξεκινήσαμε με αραιή συννεφιά απο της πρώτες πρωινές ώρες ενώ προς το μεσημέρι υπήρξαν μεγάλα ανοίγματα στον καιρό  χωρις να υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο απο πλευράς φαινομένων.
Λίγο πρίν της 17:00 το απόγευμα και απο τα Νότια τα σύννεφα άρχισαν να πυκνώνουν τόσο πολύ που δημιουργήθηκε ένα συμπαγές τοίχος νεφών περίπου 2χλμ. νότια του νησιού με κατεύθυνση την πόλη της Ρόδου.
Οσο τα νέφη πλησίαζαν την πόλη έβλεπα στον σταθμό μου ραγδαία άνοδο της θερμοκρασίας έως και 2 βαθμών μέσα σε μισή ώρα ενώ παράλληλα παρατήρησα πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης.
Δεν περίμενα δευτερόλεπτο.
Αμέσως άρπαξα την φωτογραφικη μου και ανέβηκα στην ταράτσα να δώ τι γίνετε και τελικά αποζημιώθηκα.
Οι παρατηρήσεις μου περιελάμβαναν κάθως τα νέφη πλησίαζαν στην πόλη 2 χοάνες η μία στις 17:30 και η δέυτερη 17:32 ενώ το αποκορύφωμα ήρθε 40 λεπτά αργότερα στης 18:10 όταν πάνω ακριβώς απο την πόλη και συγκεκριμένα κόντα στο Καζίνο κατέβασε μία εντυπωσιακή χοάνη σχεδόν πάνω απο τα κεφάλια μας.
Ευτυχώς για εμάς τραβήχτηκε και πάλι πίσω και διαλύθηκε.
Μετά απο αυτό είχαμε μίκρής διάρκειας βροχόπτωση.
Δείτε στο τέλος της δημοσίευσης της φωτογραφίες αλλα πρίν απο αυτό διαβάστε λίγα λόγια για τα σύννεφα χοάνης για να καταλάβετε όλοι τον λόγο που είπα ευτυχώς.

Σύννεφα χοάνων

Όλοι οι ανεμοστρόβιλοι αρχίζουν την ζωή τους ως σύννεφο χοάνων, και πολλά σύννεφα χοανων δεν θα γίνουν ένας πλήρης ανεμοστρόβιλος εάν δεν έρθουν σε επαφή με το έδαφος η το νερό. 
Το σύννεφο χοάνη είναι συνήθως ορατό ως κωνική ή needlelike προεξοχή από την κύρια βάση σύννεφων.
Τα σύννεφα χοανών διαμορφώνουν συχνά σε συνδυασμό με supercell thunderstorms, και αυτά τα σύννεφα χοανών είναι μια απειλή για να γίνουν ανεμοστρόβιλοι εάν η κυκλοφορία τους φθάνει στο έδαφος. 
Μερικές φορές το ορατό σύννεφο χοανών μπορεί να μην φθάσει ολοκληρωμένο στο έδαφος, αλλά εάν ένας στρόβιλος συντριμμιών είναι παρών στο έδαφος κάτω από τη χοάνη, τότε μπορεί ένας ανεμοστρόβιλος να δημιουργηθεί. Μάλιστα μερικοί ανεμοστρόβιλοι μπορούν να εμφανιστούν μόνο ως στρόβιλοι συντριμμιών, χωρίς την προφανή χοάνη που επεκτείνεται κάτω από την περιστρεφόμενη βάση σύννεφων.


Φωτογραφία: Ρόδος 02/01/2013 17:30

Πέρα απο κάθε πρόβλεψη το σημερινό !































Φωτογραφία: Για το κεφάλι του φίλου μου του Σταύρου πήγαινε κατευθίαν αλλα την γλίτωσε στο τσάκ.
Ρόδος 02/01/2013 ώρα 18:05






















Επιμέλεια : Γιάννης Μανωλάς

Φωτογραφίες : Γιάννης Μανωλάς






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας