Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017


Συνθήκες αστάθειας θα διαμορφωθούν και πάλι στην Ρόδο με πολύ μεγάλη πιθανότητα για μπόρες η ξαφνικές καταιγίδες απο αύριο Παρασκευή και κυρίως το Σαββατοκύριακο.
Τα φαινόμενα θα εκδηλώνονται τις μεσημεβρινές η απογευματινές ώρες ενω δεν αποκλείεται να συνοδευτούν απο ηλεκτρικές εκκενώσεις η τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Τα κεντρικά και ανατολικά συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να επηρεαστούν ενώ και η πόλη της Ρόδου με τους κοντινούς Δήμους έχουν πολύ καλές πιθανότητες.

Σε σταδιακή πτώση η θερμοκρασία που την Παρασκευή δεν θα ξεπεράσει τους 30°C με 31°C βαθμούς ενώ το Σαββατοκύριακο τους 29°C με 30°C . Ελαφριά ψυχρούλα θα βάλει την νύχτα στα ορεινά με την θερμοκρασία να υποχωρεί μετά απο αρκετό καιρό κάτω απο τους 20°C βαθμούς.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο διάφορες διευθύνσεις και τις τρείς ημέρες με την ένταση τους να μην ξεπερνάει τα 3-4 BF μ εξαίρεση το μεσημέρι του Σαββάτου που στα νοτιοανατολικά τμήματα της νήσου θα βγεί ένα 5άρι για μιά δυό ώρες.

Η υγρασία πάντως θα συνεχίσει να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και τις τρείς ημέρες : απο 60% μέχρι 98% τα βράδια και μια σχετική δυσφορία θα υπάρχει και πάλι.

Παρακολουθήστε το βίντεο μας το οποίο παράλληλα με τον προγνωστικό χάρτη για πρώτη φορά στην Ελλάδα ακολουθείται και απο τρέξιμο τεφιγράμματος.
Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε τρέξει την πόλη της Ρόδου.



Λίγα λόγια για το Τεφίγραμμα

Το τεφίγραμμα είναι ένας γραφικός τρόπος απεικόνισης της θερμοδυναμικής κατάστασης της ατμόσφαιρας. Έχει πάρει την ονομασία του από τους δύο βασικούς άξονες, την θερμοκρασία (συμβολίζεται με Τ) και την Εντροπία (συμβολίζεται με S) η οποία παλαιότερα συμβολιζόταν με Φ εξού και το όνομα Τεφίγραμμα. Παλαιότερα, ο εμπλουτισμός του τεφιγράμματος με στοιχεία των ραδιοβολίσεων αποτελούσε το μόνο εργαλείο που υπήρχε  για την διερεύνηση της ανώτερης ατμόσφαιρας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Τεφιγράμματος το οποίο το κάνει να πλεονεκτεί έναντι των άλλων θερμοδυναμικών διαγραμμάτων της ατμόσφαιρας (Emmagram, Skew-T) είναι ότι το εμβαδό μας δίνει ενέργεια. Το εργαλείο αυτό είναι σημαντικό στη Μετεωρολογία αφού με ένα και μόνο στιγμιότυπο αυτού του γραφήματος, μπορεί να μελετηθεί η ατμόσφαιρα μέχρι και 18 km περίπου πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σε οποιοδήποτε στάθμη της ατμόσφαιρας μπορεί να μελετηθούν η θερμοκρασία, σχετική υγρασία, η διεύθυνση και η ένταση του ανέμου. Τα στοιχεία που προκύπτουν από αυτό χρησιμοποιούνται για το τρέξιμο των αριθμητικών μοντέλων πρόγνωσης καιρού όπως είναι το WRF. Το τεφίγραμμα είναι ένας πρακτικός τρόπος αξιολόγησης και υπολογισμού σημαντικών μετεωρολογικών παραμέτρων, ενώ υπεισέρχονται σε αυτό δείκτες ατμοσφαιρικής αστάθειας, ξηρές και υγρές αδιαβατικές θερμοβαθμίδες και άλλα πολλά. Για παράδειγμα μπορεί να ερευνηθεί και να εξαχθεί ο δείκτης CAPE17 μέσα από ένα τεφίγραμμα που αποτελεί δείκτη αστάθειας.


Στοιχεία απο τον WMO

Για τον απλό κόσμο τέτοιου είδους μετεωρολογικά εργαλεία είναι δυσνόητα και είναι απόλυτα λογικό. Ωστόσο επιβάλεται ορισμένες φορές να παρουσιάζονται και απο τους ερασιτεχνικές μετεωρολόγους για να γίνετε αντιληπτό πως με σοβαρότητα προσεγγίζουμε και μελετάμε τον καιρό ενώ εξαντλούμαι κάθε δυνατό τρόπο παρακολούθησης του με την βοήθεια φυσικά του διαδικτύου. Δεν βασιζόμαστε σε προχειρότητες για να ξεπετάξουμε τις περιοχές μας ώστε να ολοκληρώνουμε μια πρόγνωση.

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς


Cyclone of Rhodes 2012-2017






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας