Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014


Εκτεταμμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων στην Βορειοδυτική Ευρώπη, με επίσης εκτεταμμένη και ποικίλη ισχυρότατη μετωπική δραστηριότητα έως και την Ιβηρική Χερσόνησο με κέντρο 980mb στην Ιρλανδία , επηρεάζει σημαντικά την Βορειοδυτική Ευρώπη.

Σιγά σιγά πλέον η χώρα μας εισέρχεται σε πεδίο αρκετά ισχυρού συνδυασμού δύο βαρομετρικών συστημάτων ενός εκτεταμμένου Αντικυκλωνικού πεδίου στην Βορειοανατολική Ευρώπη με κέντρο περί των 1035mb στην Ρωσία, με το παδίο χαμηλών πιέσεων στην ευρύτερη περιοχή Νότιας Τουρκίας Ανατολικής Μεσογείου Αιγύπτου και Μέσης Ανατολής.


Αυτό, θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου στα Ανατολικά με επικράτηση πολύ ισχυρών στο Αιγαίο κυρίως ΒΑ ανέμων, οπωσδήποτε 7Β, περιορισμό των όποιων ασταθών συνθηκών, κάμψη της θερμοκρασίας στα Ανατολικά και Νότια, φθινοπωρινό σκηνικό στην Ανατολική Ηπειρωτική χώρα από το ύψος της Κεντρικής Μακεδονίας έως και την Βόρεια Κρήτη κυρίως με συννεφιές και βροχές κατά κανόνα ασθενείς σε περιοχές που κοιτούν το Αιγαίο προς τα ΒΑ, ενώ σε όλες τις Δυτικές και Βόρειες περιοχές καθώς και το Ιόνιο φυσικά , θα επανέλθει η καλοκαιρία μετά από ημέρες.

Την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου ο συνδυασμός εξασθενούμενος κάπως, θα περιορίσει συννεφιές στα Ανατολικά και Νότια προσήνεμα στον ΒΑ τμήματα, τα 7άρια Νοτιοανατολικότερα, ενώ θα παύσουν οι βροχές, με πιθανή παράταση στην Βόρεια Κρήτη μονάχα.

Καλοκαιρία με άνοδο της θερμοκρασίας και ασθενείς ανέμους στην Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, με έντονη ψύχρα στα Βορειοδυτικά το πρωί.

Το Σάββατο και την Κυριακή 11 και 12 του μήνα η καλοκαιρία θα επεκταθεί Νοτιοανατολικότερα , οι άνεμοι εξασθενούν περαιτέρω , η θερμοκρασία ανεβαίνει λίγο και στα Ανατολικά και Νότια.
Τα Δωδεκάνησα θα ενοχληθούν με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, από μία αβαθή κυκλογένεση Νοτιοανατολικά της χώρας.

Έχω υποψίες βάσιμες, πως ίσως αυτή η υπόθεση εξελιχθεί σε μία σχετική κακοκαιρία Ανατολικής και Νότιας Πελοποννήσου , Κρήτης , Κυκλάδων και Δωδεκανήσου , με ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες , πράγμα φυσικά που θα εξετάσω τις επόμενες ημέρες.

Η επόμενη εβδομάδα, φαίνεται να κυλά με σχετική καλοκαιρία και ήπιες καιρικές συνθήκες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μαςόμως Δωδεκάνησα και πιθανώς Ανατολική Κρήτη θα έχουν σποραδικές βροχές και καταιγίδες, ίσως σημαντικές στα Δωδεκάνησα, ενώ ομίχλες και υγρασία θα αυξηθούν στην υπόλοιπη χώρα κυρίως στα Δυτικά, λόγω και της πιθανότατης βαρομετρικής δραστηριότητας στην Κεντρική Μεσόγειο.

Από εκεί και μετά προς τις 17 του μήνα και μετά, ζωηρό προβάλλει το ενδεχόμενο κατάλληλης χωροθέτησης του Αντικυκλώνα στον Ατλαντικό Βορειότερα, θέτοντας την χώρα μας σε μεσημβρινή κυκλοφορία, με αλλεπάλληλες επιδρομές ψυχρών συστημάτων από τα Βόρεια, ανατάρραξη σοβαρή της περί ημών Μεσογείου και κακοκαιρίες διαδοχικές , πολλές πολλές βροχές , καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και τα πρώτα χιόνια , μετά τις 20 του μήνα, ακόμη κι έως τα βουνά της Κρήτης!!!

Φυσικά και θα το παρακολουθώ, το σενάριο αυτό με ενδιαφέρει και προσωπικά λόγω της μακροπρόθεσμης λόξας μου.
Θα σας ενημερώνω

Σπυριδάκης Σάββας
Κυκλώνας Ρόδου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας