Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014


Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ

Χαμηλό 1015mb στα Βορειοδυτικά Βαλκάνια , με εκτεινόμενη έως την Βορειοδυτική Ελλάδα μετωπική δρστηριότητα , κινείται αργά προς Βορειοανατολικά και εξασθενεί από κάθε άποψη.
Μπλοκαρισμένος ο Ατλαντικός από έναν εκτεταμμένο Αντικυκλώνα στην Βόρεια Ευρώπη με κέντρο περί της Σκανδιναβίας στα 1030mb.

Από απόψε, η κίνηση του χαμηλού των Βορειοδυτικών Βαλκανίων Ανατολικότερα και η κατάρρευσή του υπό την πίεση του ισχυρότατου και ακλόνητου Αντικυκλώνα Βορειοανατολικότερα, θα ανοίξει τον δρόμο για την μεταφορά ψυχρότερων αερίων μαζών προς την περιοχή μας μέσω Βαλκανίων και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς οι Υψηλές αυτές πιέσεις Βορειότερα μας, θα συνδυασθούν με τις χαμηλές στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Τουρκίας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης ευρύτερα.

Υπάρχουν υπόννοιες εκ μέρους μου για την δημιουργία βαρομετρικού συστήματος μεταξύ Νότιου Ιονίου και Σύρτης, τραβηγμένο βέβαια, καθώς ο διαφαινόμενος προσανατολσμός καθόδου των ψυχρών αερίων μαζών, δεν την ευνοεί.
Είναι πολύ νωρίς και αρκετά σπάνιες τέτοιες κυκλογενέσεις αυτή την περίοδο, ωστόσο αφήνω την πόρτα ανοικτο, για κάποια αβαθή δραστηριότητα τουλάχιστον προς Κρήτη μεριά, η οποία κινούμενη Ανατολικά να δώσει περισσότερη δύναμη και ποσότητα στον αναμενόμενο υετό, που στηρίζεται προς το παρόν στην κάθοδο μετώπου από τα Βαλκάνια και την αναμενόμενη αντίδραση του θερμού Αιγαίου απέναντι στην ψυχρή μεταφορά άνωθεν και τα ψυχρότερα Βόρεια ρεύματα, καθώς και τα ποσά υγρασίας στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Πάντως όπως και νάχει, φαίνεται να δεχόμαστε μία όχι και τόσο συνηθισμένη φθινοπωρινή ψυχρή εισβολή πρώιμα, για την περίοδο που διανύουμε, αξιόλογη για τις περισσότερες Ανατολικές και Νότιες προσήνεμες στο Βόρειο ρεύμα περιοχές, κόντρα στην φυσιολογική ροή συστημάτων εκ Δυτικών περιοχών της Μεσογείου.

Εξάλου ο καιρός δείχνει μία τάση καλής λειτουργίας εφέτος, με ποικιλία, συνεχές ενδιαφέρον και διάθεση , με τις όποιες εμμονές , πιό συμφέρουσες για την χώρα μας.

Οι συνθήκες φαίνεται έως τα μέσα του τρίτου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου να εμμένουν με μικρές παραλλαγές ίδιες σχετικά, με την χώρα μας να παραμένει σε έναν χώρο σχετικά ψυχρού τομέα, με φθινοπωρινό στυλ καιρού κυρίως στην Ανατολική πλευρά της, ενώ αλλαγή στην όλη εικόνα διαφαίνεται μετά τις 23 με 25 του μήνα, με πιό ''φυσιολογική'' ροή από Δυτικότερες περιοχές και αναθέρμανση θερμοκρασιακή.

Κλείνοντας την ενότητα, επισυνάπτω την ενότητα της ''μακροπρόθεσμης μου εκτίμησης'' για τον εφετινό Οκτώβριο, που θα σας πώ, πως βλέπω μία πρώιμη συσσώρευση ψύχους στην Βορειοανατολική Ευρώπη, που θέλω να πιστεύω, πως θα μας προσφέρει έναν ''μνημονιακό'' (συγγνώμη για την εριστική λέξη) Οκτώβριο!

Πατήστε εδώ

Να είσαστε καλά καλή εβδομάδα.

Σπυριδάκης Σάββας



Κυκλώνας Ρόδου


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας