Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014


1 Σεπτεμβρίου 2014 


Καλησπέρα σας αγαπητοί φίλοι και φίλες , καλό μήνα.
Καλό φθινόπωρο θα πώ στις 23 του μήνα.

Δεν χρειάζεται να αναφερθώ ξανά , στην τόσο προλογημένη πρώτη φθινοπωρινή εισβολή από την Αδριατική προς την χώρα μας.

Τελικά αυτό αύριο θα αποτελεί πραγματικότητα και το μόνο που μένει είναι πλέον απόλαυση από όσους επηρεασθούν σημαντικά και απολογισμός και ένα χαδάκι διαφορετικών εικόνων και αρωμάτων από τους υπόλοιπους , αλλά και αγωνία για κάποια απρόβλεπτα ισχυρή κατάσταση που πάντα καραδοκεί από τον αναποφάσιστο Σεπτέμβριο.

Εγώ σήμερα ξεξύπνησα λίγο με τα όμορφα σύννεφα , τα πρώτα τηλέφωνα για βροντές από το σπίτι μου , σωρειτομελανίες και την φωτογραφική στην τσέπη μετά από πολύ καιρό.

Πάμε όμως να δούμε τι περιμένω αύριο.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Πολύ οργανωμένη για την περίοδο που διανύουμε ατμοσφαιρική διαταρραχή , ορατή σε όλα τα επίπεδα , με κέντρο στην Κεντρική Ιταλία περί των 1000mb εμβαθύμενο συνεχώς και κινούμενο προς το Ιόνιο , συνοδεύεται από ισχυρή μετωπική δραστηριότητα και αναμένεται να μας επηρεάσει με πολύ σφοδρό τρόπο.

Η ψυχρή μετωπική επιφάνεια, θα δημιουργήσει με την άνωθεν ψυχρή μεταφορά του , εκρηκτικές συνθήκες , αντιδρώντας με τις θερμότερες θάλασσες , προκαλώντας συνθήκες πολύ έντονης αστάθειας , πάνω από την Ελλάδα.

Η θέση και τροχιά του συστήματος την καθιστά , μία κλασσικότατη διαταρραχή Δυτικής , Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας , ενώ η κατάρρευση της μετωπικής επιφάνειας καθώς θα περάσει την Πίνδο , δεν την καθιστά τόσο απειλητική για τις Νοτιοανατολικές περιοχές.

Την Τρίτη λοιπόν το χαμηλό , μέσω Κεντρικής Ελλάδας θα περάσει προς τα ΒΑ της χώρας και θα εξασθενεί συνεχώς έως το μεσημέρι της Τετάρτης , ενώ ως διαταρραχή στροβιλλιζόμενη και συνεχώς εξασθενούσα , θα προκαλεί άστατες καιρικές συνθήκες στην χώρα μας έως το Σαββατοκύριακο.

Από εκεί και μετά , τα πάντα θα καθορίσει η κίνηση και θέση του Αντικυκλώνα στον Ατλαντικό , η διαφαινόμενη σταθεροποίησή του στην Βρετανία που μάλλον θα μας είναι ένα γεγονός ανούσιο πέραν της δροσιάς ή ψύχρας και Ανατολικοπροσήνεμων καταστάσεων φθινοπωρινού καιρού και η μετέπειτα σταθεροποίησή του Νοτιοδυτικότερα ανοικτά της Γαλλίας , στέλνοντά μας πολύ φθινοπωρινές διαταρραχές όπως αυτήν που θα βιώσουμε τώρα.
.
Αυτό που κρατάω εγώ , είναι η διάθεση του Σεπτεμβρίου , να μας κρατάει όλους σε συνεχές ενδιαφέρον.

Ελπίζω δε μετά τις 10 του μήνα , η πάλη της Αφρικής και του Βόρειου Πόλου , να δημιουργήσει ένα χαμηλό Κυκλάδων Κρήτης και Δωδεκανήσων , που θα δώσει πριν τις 15 πρωτοβρόχια και σε εμάς.
Ενώ η χωροθέτηση του Αντικυκλώνα στην Βρετανία , να δώσει μία Βαλκανική μετωπική κάθοδο στα Ανατολικά , με μία πρώιμη κακοκαιρία ψύχρας και στην Ανατολική Ηπειρωτική χώρα , το Αιγαίο και την Κρήτη.

Μεγάλη τέλος ανακούφιση μου προκαλεί το γεγονός πως δεν φαίνεται πουθενά , έστω και πρόσκαιρα διάθεση επαναφοράς Θερινών συνθηκών.
Πάμε όμως να δούμε τι θα συμβεί αύριο στην χώρα μας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014


Λίγο διαφορετικά θα σας παρουσιάσω απόψε την εκτίμησή μου.

ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΑ ΕΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, ΡΑΓΔΑΙΩΝ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ , ΙΣΧΥΡΩΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΩΝ ΜΕ ΠΤΩΣΕΙΣ ΚΕΡΑΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΑΣΤΡΑΠΩΝ, ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ, ΡΙΠΑΙΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ ΣΦΟΔΡΟΥΣ ΠΙΘΑΝΩΣ ΚΑΙ ΥΔΡΟΣΤΡΟΒΙΛΛΟΥΣ Η ΘΑΛΑΣΣΙΟΥΣ ΣΙΦΩΝΕΣ (ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ ) ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ , ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ :

1.Μετά τα μεσάνυχτα κι έως πολύ αργά την νύχτα πριν το ξημέρωμα , σε ΚΕΡΚΥΡΑ, ΠΑΞΟΥΣ, ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΝΟΜΩΝ ΠΡΕΒΕΖΗΣ ΚΑΙ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ.

2. Πολύ αργά την νύχτα κι έως τις πρωινές ώρες , σε ΠΡΕΒΕΖΑ ΚΑΙ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ.

3.Προς το μεσημέρι κι έως τις μεταμεσημβρινές ώρες , στους ΝΟΜΟΥΣ : ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΚΟΖΑΝΗΣ, ΓΡΕΒΕΝΩΝ, ΠΕΛΛΑΣ, ΠΙΕΡΙΑΣ, ΗΜΑΘΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΕΡΜΑΙΚΟ (ΠΙΘΑΝΗ ΘΕΑΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΣΙΦΩΝΑ ΣΕ ΘΕΡΜΑΙΚΟ ΣΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ).

4.Τις μεταμεσημβρινές ώρες , έως το απόγευμα , στους ΝΟΜΟΥΣ : ΠΕΛΛΑΣ, ΠΙΕΡΙΑΣ, ΗΜΑΘΙΑΣ, ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΚΟΖΑΝΗΣ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ (ΠΙΘΑΝΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΣΙΦΩΝΑΣ ΣΕ ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ).

5.Τις απογευματινές ώρες έως το σούρουπο, στους ΝΟΜΟΥΣ : ΠΕΛΛΑΣ, ΠΙΕΡΙΑΣ, ΗΜΑΘΙΑΣ, ΠΙΘΑΝΩΣ ΜΕ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΛΑΡΙΣΗΣ.

6.Από το σούρουπο έως το βράδυ, στους ΝΟΜΟΥΣ : ΠΙΕΡΙΑΣ, ΗΜΑΘΙΑΣ, ΚΟΖΑΝΗΣ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΙΚΟ, ενώ θα επιδεινώνεται από τα ΝΔ ο καιρός και στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

7.Το βράδυ κι έως τα μεσάνυχτα, ΠΕΛΛΑ, ΗΜΑΘΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΚΙΛΚΙΣ ΚΑΙ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ.

Να σημειώσω εδώ, πως η αναλόγων φαινομένων επιδείνωση την νύχτα στην Θράκη που άκουσα, δεν αναμένεται σε τέτοιο βαθμό εκ μέρους μου.


ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΑ, ΠΙΟ ΣΠΟΡΑΔΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΙΣΧΥΡΑ, ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΝ :

1.Μετά τα μεσάνυχτα έως πολύ αργά την νύχτα προς ξημέρωμα, οι εσωτερικότερες περιοχές της Ηπείρου, η Δυτικότερη Στερεά Ελλάδα, τα λοιπά Επτάνησα, ίσως αρχίσει να βρέχει στην Ηλεία.

2.Πολύ αργά την νύχτα προς ξημέρωμα κι έως τις πρωινές ώρες, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Κεντρικά και Νότια Επτάνησα, Δυτική Μακεδονία, παράκτια Αχαίας, Ηλείας και Δυτικής Μεσσηνίας.

3.Πρωινές ώρες έως πριν το μεσημέρι, σε ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα, την Δυτική Πελοπόννησο και το μεγαλύτερο τμήμα της Θεσσαλίας.

4.Προς μεσημέρι και μετά, ολόκληρη η Ηπειρωτική χώρα πλην ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ , ΕΥΒΟΙΑΣ , ΑΤΤΙΚΗΣ , ΒΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ίσως τοπικά φαινόμενα σε Αργολίδα) και φυσικά εκτός, όλα τα νησιά του Αιγαίου , τις Κυκλάδες Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

5.Μετά το μεσημέρι ως το απόγευμα, Βόρειο Ιόνιο, εσωτερική Δυτική Ελλάδα, Δυτική και Νότια Πελοπόννησος, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα και η Αττική, Εύβοια, Νότια τμήματα Χαλκιδικής, Σποράδες, Δυτικές και Βόρειες Κυκλάδες, Κύθηρα, άκρα Νοτιοδυτική Κρήτη.

6.Τις απογευματινές ώρες έως το βράδυ, Ιόνιο, παράκτια Ηπείρου Δυτικής Στερεάς και Δυτικής Πελοποννήσου, Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Θεσσαλία, Εύβοια, πιθανώς Αττική, Σποράδες, Βόρειες Κυκλάδες και Νοτιοδυτική Κρήτη.

7.Τις πρώτες βραδυνές έως τα μεσάνυχτα, Ιόνιο, Ήπειρος, Δυτική Στερεά Ελλάδα, Δυτικότερη Πελοπόννησος, Βορειοανατολική Δυτική Μακεδονία και Κεντρική, Βόρειο Αιγαίο πλην Θρακικού , Λήμνο , Λέσβο , Σποράδες

ΨΙΧΑΛΕΣ, ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΜΠΟΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΝΗΤΟ

Σε Κυκλάδες , Δυτικό Κρητικό και Βορειοδυτική Κρήτη μετά το απόγευμα.

Σε Νότιες Κυκλάδες , Κρητικό θα δούν καμμία αστραπή οι Κρητικοί , Γάυδο , Χίο και Λέσβο προς το βράδυ..

Σε Γαύδο , Χίο ίσως Κυκλάδες αργά το βράδυ.

Δεν αναμένω καν να ψιχαλίσει , σε περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου Νοτίως της Χίου, σε κανένα νησί της Δωδεκανήσου και στο μεγαλύτερο τμήμα της Ανατολικής και Νότιας Κρήτης.

Ο,τιδήποτε συμβεί εκεί πέραν αυτού , θα αποτελέσει για μένα, μεγάλη έκπληξη!!!

Καλοδεχούμενη φυσικά.

ΑΝΕΜΟΙ

Πέραν της σφοδρής συνοδείας ριπαίων ανέμων γενικά ΝΝΑ των καταιγίδων στις περιοχές που ανέφερα εντόνων καιρικών φαινομένων δεν αναμένεται κάτι ιδιαίτερο στην υπόλοιπη χώρα.

Ισχυροί πρόδρομοι άνεμοι εκ ΝΑ διευθύνσεων , θα πνεύσουν στο Ιόνιο τις επόμενες ώρες.

Δυτικά ρεύματα ασθενή και στα Κύθηρα ΔΝΔ μέτριοι κι ένα ΑΒΑ ρεύμα στο άκρως ΒΑ Αιγαίο.

Επικράτηση Α ρεύματος στο Βόρειο Αιγαίο , ενίσχυση Ν ΝΔ ανέμων στο ΝΔ Αιγαίο , Κύθηρα , Αργοσαρωνικό , Δυτικές και Βόρειες Κυκλάδες , Ανατολικά Ηπειρωτικά προς το μεσημέρι και μετά , πρόσκαιρα σε ισχυρούς.

Ένα γενικά Ν ρεύμα 4....5 και τοπικά πρόσκαιρα 6Β θα επικρατήσει σαν ποτάμι από τα Ανατολικά της θάλασσας Κυθήρων ΝΔ Αιγαίο , Δυτικές Κυκλάδες και ανάμεσα σε Σποράδες Χίο Λέσβο , έως την Λήμνο προς το βράδυ.

Α στο Θρακικό θα επιμείνουν , ενώ ένα ΒΒΔ ρεύμα θα πνεύσει στο ΒΔ Αιγαίο , εκχυόμενο από τον Θερμαικό.

Σε πολλές περιοχές της Ανατολικής και Νότιας νησιωτικής χώρας , θα έχουμε ηρεμία , με επικράτηση δειλά δειλά σπό το απόγευμα Ν ανέμων που στην Βόρεια Κρήτη , θα έχουν και τις ριπούλες τους των 5....6Β.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Σε αισθητή πτώση στα Δυτικά Κεντρικά και Βόρεια , μάλλον σε Θερινά επίπεδα στην υπόλοιπη χώρα.

Πολύ δύσκολα αύριο θα ξεπεράσουμε τους 30 με 31οC κάπου.

Η ψύξη των Ηπειρωτικών περιοχών ή αποθέρμανση εάν θέλετε ξεκινά.

Αίσθηση ψύχρας κατά την διάρκεια καταιγίδων και χαλαζοπτώσεων έντονη στις περιοχές όπου θα εκδηλωθούν ισχυρά φαινόμενα.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας, να είστε όλοι καλά.

Καλή σας νύχτα.

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!

Σπυριδάκης Σάββας


Κυκλώνας Ρόδου


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας