Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014


30 Ιουλίου 2014 

Άλλη μία τυπικά καλοκαιρινή ημέρα , με θερμοκρασίες κανονικές για την εποχή , δεδομένης της περιόδου που διανύουμε , όμως η αυξημένη σχετική υγρασία και οι ιδιαίτερες συνθήκες στην ανώτερη ατμόσφαιρα καθώς και η σχετικά ασυνήθιστη διάταξη βαρομετρικών συστημάτων , κάνουν την αίσθηση της ζέστης εντονότερη , ιδιαίτερα σε εσωτερικές χερσαίες περιοχές και Αστικά Κέντρα , όμως και ο τρόπος ζωής μας έχει αλλάξει.
Μετεωρολογικά καθαρά όμως , πέραν του πως αντιλαμβάνεται ή βιώνει βάσει εργασίας ή κατάστασης υγείας ο οιοσδήποτε τις καιρικές συνθήκες , κανένας δεν μπορεί να ισχυρίζεται πως λαμβάνει χώρα κάτι το ακραίο ή έντονο ή ασυνήθιστο

.
ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Ένα αρκετά οργανωμένο σύστημα χαμηλών πιέσεων με κέντρο 1005mb στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής θάλασσας, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο εκτεινόμενο έως τις περιοχές της Μεσογείου Νότια της Ιταλίας , κινείται σχετικά γρήγορα Νοτιοανατολικά προς την χώρα μας.
Αυτό το σύστημα , θα αλλάξει τον καιρό , φέρνοντας απο αύριο αστάθεια με σποραδικά φαινόμενα όμβρων και καταιγίδων στην Βορειοδυτική Ελλάδα , επικράτηση φρέσκων ΒΔ ανέμων με το πέρασμά του στα Δυτικά , πτώση της θερμοκρασίας και αρκετά άσχημες καιρικές συνθήκες ζέστης και δυσφορίας στην Ανατολική χώρα , η οποία θα πρέπει να περιμένει την Παρασκευή για να ανακουφισθεί.
Το ψυχρό μέτωπο αν και γοργά εκφυλλιζόμενο περνώντας πάνω από τον Ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδος την Παρασκευή, θεωρώ πως είναι ικανό να δώσει αρκετά ισχυρά φαινόμενα στις περισσότερες Κεντρικές και Βόρειες Ηπειρωτικές κυρίως περιοχές.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΝΕΦΩΣΕΩΝ

Τις επόμενες ώρες , Βόρειο Ιόνιο , Ήπειρος , Δυτική Στερεά Ελλάδα , Θεσσαλία , Μακεδονία και Βορειοδυτική Θράκη , θα έχουν λίγες νεφώσεις , οι οποιές θα είναι περισσότερες και πυκνότερες , κάθε χιλιόμετρο προς τα Βορειοδυτικότερα τμήματα κυρίως σε Βορειοδυτική Μακεδονία.
Γρήγορα μέσα στην νύχτα Δυτική Στερεά και Θεσσαλία από τα ΝΔ προς τα ΒΑ θα ξαστερώσουν , ενώ γενικά οι νεφώσεις θα περιορισθούν παντού από Νότο προς Βορρά , και θα επιμένουν το ξημέρωμα λίγες και τοπικά σε περιοχές των Ανατολικής Μακεδονίας και Δυτικής Θράκης καθώς και του Θρακικού πελάγους.
Παράλληλα μία νέφωση μετωπικής μορφής , μικρού χιλιομετρικού πλάτους από τα ανοικτά του Ιονίου θα κινείται προς την Δυτική Ελλάδα , καλύπτοντας πρόσκαιρα τον ουράνιο θόλο πάνω από τα Επτάνησα τις πρωινές ώρες.

Τις προμεσημβρινές ώρες , σχετικά γρήγορα σε όλη την Βόρεια Ηπειρωτική χώρα , την Ήπειρο , την Βορειοδυτική Θεσσαλία πιθανώς και λοιπές προς την Πίνδο περιοχές της , περιοχές εσωτερικές της Δυτικής Στερεάς , και το Παναχαικό όρος της Πελοποννήσου , θα αναπτυχθούν νεφώσεις , με τάση συνεχούς συμπύκνωσης , κυρίως στα εσωτερικότερα τμήματα.

Όσο θα βαδίζουμε προς το απόγευμα οι νεφώσεις θα κινούνται προς Ανατολικότερες Ηπειρωτικές περιοχές , στα Δυτικά και το Ιόνιο θα αιθριάσει , ενώ πρόσκαιρα περιοχές της Δυτικότερης Κρήτης , θα χαιδευθούν από κάποιες υπολειμμάτικές νεφώσεις , δίχως σημασία.
Έως το βράδυ , ο εκφυλλισμός του ψυχρού μετώπου και η τάση δημιουργίας ενός χαμηλού μέσα στο Αιγαίο , θα δώσει μία σταθερή νέφωση σε Κεντρική κυρίως Μακεδονία , Δυτική Θράκη , Θεσσαλία , ΒΔ Αιγαίο και περιοχές ίσως σε Βόρειο Εύβοια και Βορειότερες περιοχές της Ανατολικής Στερεάς.
Οι περιοχές που δεν αναφέρθηκαν , θα έχουν καθόλη την διάρκεια της ημέρας , αίθριο καιρό.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Κατά την άποψή μου οι Κεντρικές περιοχές της Μακεδονίας προς τα εσωτερικά τμήματα , δηλαδή οι νομοί ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ , ΦΛΩΡΙΝΑΣ , ΠΕΛΛΑΣ , ΚΙΛΚΙΣ , ΓΡΕΒΕΝΩΝ και ΚΟΖΑΝΗΣ , είναι οι πιθανότερες για να απασχοληθούν από όμβρους και τοπικές καταιγίδες τις απογευματινές κυρίως ώρες αύριο.
Όμως πρόσκαιρα απόψε την νύχτα ελέω ψυχρού μετώπου , στο Βόρειο Ιόνιο , την Κέρκυρα και τους Παξούς , αναμένω έστω και πρόσκαιρα ένα ξέσπασμα μίας ισχυρής σύντομης θερινής καταιγίδας , ενώ θα βρέξει και σε παράκτιες περιοχές της Βορείου Ηπείρου πριν το ξημέρωμα για λίγο τοπικά.
Περιοχές γύρω από τον Όλυμπο θα δεχθούν θερμικά φαινόμενα ορεινές περιοχές των νομών ΛΑΡΙΣΑΣ (στα Βορειοδυτικά) και ΠΙΕΡΙΑΣ, καθώς επίσης και στα ορεινά της ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ , ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ , ίσως και ΤΡΙΚΑΛΩΝ , ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ , πιό μεμονωμένα.
ΠΡΟΣΟΧΗ χρειάζεται σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας Βορειοδυτικά του νομού Θεσσαλονίκης , από αργά το απόγευμα και μετά , όπου θα εκδηλωθούν τοπικά πολύ ισχυρά φαινόμενα , κυρίως στους νομούς ΠΕΛΛΑΣ και ΚΙΛΚΙΣ !

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΝΕΜΩΝ

Η νύχτα θα κυλήσει στην χώρα μας με ασθενείς ανέμους , νηνεμίες και απόγειες αύρες εν γένει.
Στα ανοικτά του Ιονίου ένα Βορειοδυτικό ρεύμα θα πνέει ασθενώς την νύχτα , προσπαθώντας να επεκταθεί μάταια προς τα νησιά και την παράκτια Δυτική χώρα.
Σε Θρακικό πέλαγος , Σαμοθράκη , Λήμνο και Ανατολική και Νότια Χαλκιδική θα πνέει ένα σχετικά ελαφρύ ΑΒΑ ρεύμα.
Ένα Δ και στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο ΝΔ ρεύμα , θα έχει την τάση να επικρατήσει και ενισχύεται αργά σε Νότιο Ίόνιο , Νότια Πελοπόννησο , Θάλασσα Κυθήρων , Νοτιοδυτικό Αιγαίο , Δυτικό Κρητικό και Λυβικό Πέλαγος.
Οι εκ ΒΔ διευθύνσεων ετησίες που επιμένουν κατά διαστήματα ισχυρές Νοτιώς των Σάμου και Ικαρίας , Νοτιοανατολικά των Ανατολικών Κυκλάδων , Ανατολικά της Ανατολικότερης Κρήτης και σε όλη την Δωδεκάνησο , πιεζόμενες από την Βόρειοδυτική Μεταβολή , θα περιορίζονται ολοένα και Νοτιοανατολικότερα και θα εξασθενούν.
Έως το μεσημέρι βαθμιαία , Δ ΒΔ άνεμοι (μαιστράλια) , συνεχώς εκτεινόμενοι κι ενισχυόμενοι , θα επικρατούν σε όλες τις θαλάσσιες και χερσαίες Δυτικά της Πίνδου Ηπειρωτικές περιοχές, φθάνοντας και τα 6Β τοπικά , φρέσκοι και δροσεροί.
Ισχυροί Δυτικοί άνεμοι με ΒΔ αποκλίσεις σε Νότιο Ιόνιο και Νοτιοδυτική Πελοπόννησο και ΝΔ σε Νοτιοδυτικό Αιγαίο , εντάσεων έως και 7Β προοδευτικά σε περιοχές της θάλασσας Κυθήρων και Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου , θα επικρατήσουν σε όλο το Νότιο Ιόνιο , την Νότιο Πελοπόννησο , την θάλασσα Κυθήρων , το Δυτικό Κρητικό Πέλαγος , περιοχές του Λυβικού ως ΝΔ , το Νοτιοδυτικό Αιγαίο , τις Κυκλάδες προς τα Νοτιοδυτικότερα τμήματα και τα στενά ανάμεσα σε Πελοπόννησο και Στερεά από Ρίο Αντίρριο έως και Κορινθιακό (ριπές σφοδρότατες είναι πιθανές προς το μεσημέρι στο Ηράκλειο Κρήτης).
Θαλάσσιες αύρες θα απασχολούν τις υπόλοιπες παράκτιες περιοχές της Ηπειρωτικής χώρας , νηνεμία θα επικρατεί σε Βόρειο Αιγαίο βορείως των Εύβοιας και Χίου έως το Θρακικό και το Κρητικό Ανατολικότερα του ύψους του νομού Χανίων , όπως και στο Καρπάθιο , ενώ μέτρια έως ισχυρά Δ ρεύματα θα απασχολού τα λοιπά Δωδεκάνησα πλέον καθώς οι ΒΔ ετησίες θα έχουν εξοστρακισθεί οριστικά προς το παρόν.
Μετά το μεσημέρι όλες οι Δυτικές περιοχές θαλάσσιες και χερσαίες θα χαίρονται το φρέσκο 5...6 Β-ΒΔ ρεύμα και την πτώση της θερμοκρασίας.
Νηνεμία σχεδόν με πνοές ασθενείς κατά διαστήματα μονάχα , θα επικρατήσει σχεδόν σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της Ηπεριωτικής χώρας Βορειότερα της Στερεάς , στο Αιγαίο Βορειότερα των Κυκλάδων , στο Ανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο , το μεγαλύτερο τμήμα της Κρήτης τα Δωδεκάνησα και το Καρπάθιο.
ΠΡΟΣΟΧΗ χρειάζεται από όλους τους λουόμενους και τους κατόχους βαρκών , σκαφών και καικιών , στις περιοχές:
Του Ιονίου Νοτίως της Κέρκυρας έως και τις Νοτιοδυτικές ακτές της Μεσσηνίας στους ΒΔ των 6....7ΒF !
Μεταξύ Ρίου Αντιρρίου και Κορινθιακού κόλπου , αλλά και στις περιοχές γύρω από τον Ισθμό στους Δ ΒΔ των 7 ίσως και με ριπές 8ΒF !
Ανοικτά των τριών ακρωτηρίων της Νότιας Πελοποννήσου σε Μεσσηνία και Λακωνία της Θάλασσας Κυθήρων , των στενών Αντικυθήρων Γραμβούσας προς Κρήτη και θάλασσας Γαύδου (λιγότερο Ηράκλειο) , του Νοτιοδυτικού Αιγαίου Δυτικού Κρητικού και Νοτιοδυτικών Κυκλάδων (ΝΔ εδώ )στους Δ ανέμους των 7....8ΒF !

Επίσης όλες οι περιοχές κοντά στις προαναφερθείσες , ίσως να δεχθούν πρόσκαιρες ριπές των προαναφερθέντων ανέμων.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

Σε βαθμιαία πτώση από τα Βορειοδυτικά , σχετικά υψηλή με δείκτες δυσφορίας υψηλούς στα Ανατολικά και Νότια.
Η θερμοκρασία αύριο , αναμένω να κυμανθεί μεταξύ:
17 και 34οC σε Κεντρική Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στα εσωτερικά τμήματα.
15 και 30οC σε Δυτική Μακεδονία στα εσωτερικά τμήματα
20 και 34oC σε Δυτική και Κεντρική Στερεά και Δυτική Πελοπόννησο στα εσωτερικά τμήματα
19 και 31oC σε Ήπειρο στα εσωτερικά τμήματα
20 και 37οC σε Θεσσαλία στα εσωτερικά τμήματα , έως και 38οC σε Ανατολική Στερεά και Ανατολική Πελοπόννησο.
Όλες οι παράκτιες περιοχές των παραπάνω διαμερισμάτων , θα βρίσκονται 3...4οC παραπάνω σε ελάχιστες τιμές και 3....4οC παρακάτω σε μέγιστες τιμές.
23 και 30οC στα νησιά του Ιονίου.
21 και 30οC στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και την Εύβοια (η Εύβοια ίσως στο εσωτερικό της προς την ενδοχώρα και κυρίως προς τις Νοτιοδυτικές περιοχές της να κινηθεί προς μέγιστες περί των 36οC).
21 και 34οC σε νησιωτικές περιοχές του λοιπού Αιγαίου , της Νότιας Πελοποννήσου των Κυθήρων και της Δυτικής Κρήτης.
23 και 38οC σε νομούς Ρεθύμνης , Ηρακλείου , Λασηθίου (κυρίως στην ενδοχώρα και σε περιοχές που θα οχληθούν από τα Δυτικά ρεύματα) ,
21 και 36οC σε Ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα.

ΠΡΟΣΟΧΗ χρειάζεται αύριο από όλες τις ευπαθείς ομάδες , να μην καταπονείστε σωματικά , πολλά υγρά , ανοικτόχρωμα ρούχα , αποφυγή εργασίας στον ήλιο , σε ολόκληρη την Ανατολική και Νότια χώρα και υπομονή , την Παρασκευή ο Μαίστρος , θα δροσίσει όλη την χώρα.
Κλείνοντας να σας πώ πως Παρασκευή και Σάββατο , αστάθειες , δροσιές και ΒΔ άνεμοι θα μας συντροφεύουν , ανακουφίζοντας από ζέστη δυσφορία και υγρασία , όμως η ζέστη , έχει διαθέσεις επαναφοράς σύντομα.
Άύριο αναλυτικά για τα της Παρασκευής , ενώ για ό,τιδήποτε νεότερο , επίσης θα σας ενημερώσω.

Να είστε όλοι καλά.

Σπυριδάκης Σάββας.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας