Η Βοσνία και η Σερβία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις χειρότερες πλημμύρες που έχουν σημειωθεί στην περιοχή εδώ και 120 χρόνια από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής τουλάχιστον 30 άνθρωποι και πολλές δεκάδες χιλιάδες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Ο απολογισμός των πλημμυρών αναμένεται να αυξηθεί, καθώς το Βελιγράδι αρνείται να ανακοινώσει τον αριθμό των θυμάτων πριν την ολοκλήρωση της επιχείρησης διάσωσης. Επισήμως τρεις νεκροί έχουν καταγραφεί στη Σερβία.
Στη Βοσνία, μόνο στην πόλη Ντομπόι τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τον δήμαρχο Όμπρεν Πέτροβιτς.
Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη κατά μήκος του ποταμού Σάβα που περνά από τη βόρεια Βοσνία και διασχίζει τη Σερβία ανατολικά του Βελιγραδίου, προτού καταλήξει στον Δούναβη.
Στη Βοσνία, η πόλη Σάμπατς έχει καλυφθεί εντελώς από τα νερά και η Μπιγελίνα και τα περίχωρά της έχουν πληγεί ιδιαίτερα.
Περίπου 10.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα. Οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης των κατοίκων γίνονται με φουσκωτά και ελικόπτερα, πολλά από τα οποία έχουν σταλεί στη Βοσνία από τη Σλοβενία και την Κροατία.
Εκατοντάδες άνθρωποι στη Σάμπατς έχουν κάνει έκκληση για βοήθεια και περιμένουν να τους απομακρύνουν.
«Από τα ξημερώματα έχουμε στείλει ομάδες διασωστών στην περιοχή της πόλης στην οποία δεν είχαμε πρόσβαση μέχρι τώρα. Υπάρχουν ασθενείς που περιμένουν. Μπήκαμε ανήσυχοι στην πόλη καθώς φοβόμασταν τι θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε εκεί», δήλωσε ο Σάμο Μίνιτς δήμαρχος της πόλης.
Δεκάδες κωμοπόλεις έχουν καταστραφεί από τις κατολισθήσεις σε πολλές περιοχές της Βοσνίας, κυρίως γύρω από τη Ζένικα, όπως ανέφεραν κάτοικοι που έχουν εγκαταλείψει την περιοχή.
Στη Σερβία περίπου 20.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους σε πολλές πόλεις, κυρίως στην Ομπρένοβατς κοντά στο Βελιγράδι.
Περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και στις δύο χώρες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιο σας