Σάββατο 5 Απριλίου 2014


Με τα πυκνού πλέγματος μοντέλα καιρού να προσομοιώνουν όλο και πιο ρεαλιστικά τις ατμοσφαιρικές διαταραχές και με τα μέσης κλίμακας συστήματα προγνώσεων πολλαπλού δείγματος να παράγουν σταθερά βελτιούμενες πιθανολογικές προγνώσεις τοπικού επιπέδου, τα επόμενα χρόνια οι Μετεωρολόγοι-Προγνώστες δεν θα μπορούν εύκολα να βελτιώνουν τις αντικειμενικές προγνώσεις των μοντέλων. 

Έτσι, είναι πολύ πιθανό ο μελλοντικός τους ρόλος να περιοριστεί στην επαγρύπνηση για την έκδοση προειδοποιήσεων για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και στην παροχή επεξηγήσεων και ερμηνειών των ντετερμινιστικών και πιθανολογικών προγνώσεων που θα παράγονται αυτόματα από τα συστήματα αριθμητικής πρόγνωσης καιρού (Mass E. C., 2006 ; Gaia M. and Fontannaz, L., 2008). Ακόμα όμως και σε αυτόν τον «περιορισμένο» ρόλο, οι Μετεωρολόγοι – Προγνώστες δεν θα είναι εύκολο να ανταποκριθούν με επιτυχία χωρίς να διαθέτουν τα προσόντα που αναφέρθηκαν παραπάνω και «εργαλεία» καταλληλότερα από τα σημερινά.

Πέρα από τις ως ένα βαθμό δυσμενείς προοπτικές που προαναφέρθηκαν, οι Μετεωρολόγοι-Προγνώστες νιώθουν απογοητευμένοι γιατί δεν έχουν -ούτε πρόκειται εύκολα να αποκτήσουν- κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. 

Μου έλεγε πρόσφατα ένας Μετεωρολόγος: «Γιατί δεν υπάρχουν ερασιτέχνες γιατροί, ερασιτέχνες μηχανικοί κ.λπ., αλλά υπάρχουν μόνο ερασιτέχνες μετεωρολόγοι οι οποίοι μάλιστα συχνά είναι πρωταγωνιστές τόσο στα παραδοσιακά ΜΜΕ όσο και στα λεγόμενα social media;» 
Η συγκεκριμένη ερώτηση γίνεται ουσιαστική από το γεγονός ότι οι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι δεν περιορίζονται πλέον στις παραδοσιακές ασχολίες με το αγαπημένο τους χόμπι αλλά κάνουν προγνώσεις με βάση τα επαγγελματικά εργαλεία (αποτελέσματα μοντέλων, εικόνες δορυφόρων και ραντάρ κ.λπ.) που κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο. 

Έτσι, μπορεί κανείς να δει ή να ακούσει καθημερινά δεκάδες μικρής, μέσης και μεγάλης διάρκειας προγνώσεις, επώνυμες ή ανώνυμες, επιστημονικές ή πρακτικές οι οποίες πολύ συχνά διαφέρουν μεταξύ τους. 
Ποιες είναι οι επιπτώσεις από την κατάσταση αυτή και ποιος από τους εμπλεκόμενους έχει δίκιο;
Κατά τη γνώμη μου, οι επαγγελματίες Μετεωρολόγοι έχουν δίκιο όταν επικαλούνται τη σύγχυση στην πληροφόρηση του κοινού, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Σύμφωνα με την πρακτική που ακολουθείται σε όλες τις χώρες του κόσμου, ένας μόνο φορέας πρέπει να εκδίδει τις έκτακτες ανακοινώσεις για την προστασία του κοινού και τη λήψη μέτρων από την Πολιτεία. 

Επιπλέον, οι Μετεωρολόγοι έχουν δίκιο όταν επικαλούνται την υπευθυνότητα της δουλειάς τους που τους γεμίζει άγχος και τις δυσκολίες που τους δημιουργούν οι εικοσιτετράωρες κοπιαστικές βάρδιες, η αβεβαιότητα των στοιχείων κ.λπ. 
Σε τέτοιες συνθήκες, η αποτυχία των προγνώσεών τους έρχεται να κάνει τα πράγματα χειρότερα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούν ότι «δεν αποτυγχάνει στις προγνώσεις μόνο αυτός που δεν κάνει προγνώσεις». 

Στις περιπτώσεις αυτές να θυμούνται ακόμα ότι οι αποτυχίες στις προγνώσεις δεν κρίνουν την επιστημονική τους επάρκεια, όταν οι διαδικασίες για την έκδοση τους είναι οι ενδεδειγμένες. 
Ορισμένες μέρες, κάποιες από τις ερασιτεχνικές προγνώσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι καλύτερες από τις δικές τους προγνώσεις. 
Αυτό είναι επόμενο διότι οι ερασιτεχνικές προγνώσεις που καθημερινά κυκλοφορούν είναι πολλές και καλύπτουν όλα τα ενδεχόμενα. 
Δουλειά των Μετεωρολόγων-Προγνωστών, η οποία δεν κινδυνεύει από τους ερασιτέχνες, είναι η αναβάθμιση της Μετεωρολογίας και η σταθερή βελτίωση της ακρίβειας των προγνώσεων με τα επιστημονικά μέσα που διαθέτουν. 
Τέλος, στο θέμα της παρουσίας μετεωρολόγων, ερασιτεχνών, μερομηνάδων κ.λπ. στα ΜΜΕ τον πρώτο λόγο έχουν τα ίδια τα ΜΜΕ. 

Οι ερασιτέχνες Μετεωρολόγοι είναι μια πολυπληθής κοινότητα ανθρώπων με πολλές μεταξύ τους διαφορές που τους ενώνει η αγάπη για τον καιρό και τη Μετεωρολογία. 

Κάποτε ο ρόλος τους σταματούσε στην παρατήρηση του καιρού, αλλά με τόσες πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ήταν επόμενο να δοκιμάσουν και στην πρόγνωση. 
Θεμιτή η επαγγελματική ασχολία με αντικείμενα που σχετίζονται με τον καιρό, αρκεί να μη γίνεται αντιποίηση του επαγγέλματος του Μετεωρολόγου. 


Διαχρονικά, η επίσημη Μετεωρολογία οφείλει πολλά στους ερασιτέχνες Μετεωρολόγους στο θέμα των μετεωρολογικών παρατηρήσεων, αλλά τους περασμένους αιώνες ορισμένοι από αυτούς συνέβαλαν και στην οικοδόμησή της επιστήμης. Για παράδειγμα, ο Άγγλος δικηγόρος Τζορτζ Χάντλεϊ (1685-1768) προσέφερε πολλά στην κατανόηση του συστήματος των πλανητικών ανέμων, ανακαλύπτοντας το τροπικό κύτταρο κατακόρυφης κυκλοφορίας που φέρει το όνομά του, και ο συμπατριώτης του φαρμακοποιός Λιουκ Χάουαρντ ήταν αυτός που το 1803 έκανε την πρώτη ταξινόμηση των νεφών που χωρίς μεγάλες αλλαγές χρησιμοποιείται και σήμερα. Στο θέμα της πρόγνωσης του καιρού ορισμένοι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι παρατηρώντας συστηματικά τις επιδόσεις των διάφορων μοντέλων έχουν καταλήξει σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα που θα τα ζήλευαν και επαγγελματίες Μετεωρολόγοι. Με βάση αυτά και τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει κυρίως σε τοπικό επίπεδο οι συγκεκριμένοι ερασιτέχνες είναι σε θέση να κάνουν καλές προγνώσεις, αλλά δεν είναι Μετεωρολόγοι με βάση όσα αναφέρθηκαν στην προηγούμενη παράγραφο.


Υ.Γ. Θέλω να διευκρινίσω ότι από έναν αδιάφορο επαγγελματία Μετεωρολόγο προτιμώ έναν ερασιτέχνη που αγαπάει και σέβεται τον καιρό και τη Μετεωρολογία. Προσωπικά γνωρίζω αρκετούς τέτοιους ερασιτέχνες Μετεωρολόγους.

Δημήτρης Ζιακόπουλος                                  


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας