Ερευνητές στην Κίνα κατάφεραν να καταγράψουν σε βίντεο μια σφαιρική αστραπή (ή σφαιρικός κεραυνός), φαινόμενο για το οποίο κανένας ακόμα δεν είναι σίγουρος να εξηγήσει τι πραγματικά είναι.
Οι πύρινες σφαίρες δημιουργούνται όταν ένας κανονικός κεραυνός εξαερώσει τη σκόνη στο έδαφος, σύμφωνα με μία πρόσφατη θεωρία. Πρόκειται για φωτεινές σφαίρες, διαμέτρου από μερικά εκατοστά έως μερικά μέτρα που εμφανίζονται στη διάρκεια καταιγίδων και αιωρούνται λίγο πάνω από το έδαφος για λίγα δευτερόλεπτα.
Υπάρχουν και αρκετές μαρτυρίες για σφαιρικούς κεραυνούς που έβαλαν φωτιά σε σπίτια ή σκότωσαν ανθρώπους, κάτι το οποίο όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Ενώ υπάρχουν διάφορες επιστημονικές θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί γύρω από το φαινόμενο του σφαιρικού κεραυνού, αυτή που δείχνει τώρα να ενισχύεται από την κινεζική μελέτη, δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του “Physical Revire Letters”.
Το 2012, ο Ζιανιόνγκ Τσεν και οι συνεργάτες του παρατηρούσαν μια καταιγίδα με βιντεοκάμερες και φασματογράφους. Κατά τύχη, ο εξοπλισμός τους κατέγραψε μια φωτεινή σφαίρα, διαμέτρου πέντε μέτρων, η οποία σηκώθηκε από το έδαφος και κινήθηκε για περίπου 15 μέτρα. Το όλο συμβάν διήρκεσε μόλις 1,6 δευτερόλεπτα.
Η φασματική ανάλυση έδειχνε ότι τα κυριότερα χημικά στοιχεία μέσα στη σφαίρα ήταν τα ίδια με αυτά του εδάφους: πυρίτιο, ασβέστιο και σίδηρος, άρα θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι η ακραία θερμότητα που απελευθερώνει ένας κεραυνός εξαερώνει το διοξείδιο του πυριτίου, αλλά και τον άνθρακα που μπορεί να υπάρχει στο έδαφος από πεσμένα φύλλα.
Ο άνθρακας αποσπά το οξυγόνο από το διοξείδιο του πυριτίου, αφήνοντας πίσω του ατμό στοιχειακού πυριτίου. Το πυρίτιο αυτό αντιδρά με τη σειρά του ακαριαία με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και, καθώς καίγεται, εκπέμπει φως.
Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι αυτό που καταγράφηκε ήταν πράγματι σφαιρικός κεραυνός, όμως οι φασματικές παρατηρήσεις συνηγορούν στη θεωρία του εξαερωμένου εδάφους.
Η μελέτη αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα, αλλά το μυστήριο του σφαιρικού κεραυνού ακόμα παραμένει άλυτο.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιο σας