Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών προειδοποιεί!
Η Ευρώπη θα θρηνήσει πολλά θύματα στο εγγύς μέλλον, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων!

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ζωή των Ευρωπαίων πολιτών καθώς για τα επόμενα 30 χρόνια, φονικά ακραία καιρικά φαινόμενα θα πλήττουν την Γηραιά Ηπειρο.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, σερ Μπράιαν Χιπ, η Ευρώπη θα θρηνήσει πολλά θύματα εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία δεν θα είναι σπάνια στο εγγύς μέλλον.

Οι Ευρωπαίοι θα μάθουν να ζουν με τυφώνες και σφοδρές καταιγίδες, όπως ο Ξάβερ που έπληξε την βορειοδυτική Ευρώπη προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Αλλά και οι καύσωνες θα οδηγούν στο θάνατο πολλούς πολίτες. Και καθώς η στάθμη της θάλασσας θα ανεβαίνει, οι παραλιακές πόλεις θα διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο. Ο σερ Μπράιαν, έχοντας μελετήσει την πιο πρόσφατη έρευνα για την κλιματική αλλαγή, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Γηραιά Ηπειρος είναι εκτεθειμένη σε τυφώνες όπως ο Χαγιάν που προκάλεσε στις Φιλιππίνες πάνω από πέντε χιλιάδες θανάτους.

«Με βάση τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν σε διάφορα σημεία του πλανήτη και λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες έρευνες για την κλιματική αλλαγή, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να δοθεί από τις αρχές των χωρών αλλά και τους επιστήμονες ιδιαίτερη προσοχή στις επιπτώσεις που θα έχουν τα ακραία καιρικά γεγονότα στην Ευρώπη».

«Οι ανθρώπινες απώλειες από τους καύσωνες αλλά και το οικονομικό κόστος από τις καταστροφές που προκαλούν οι πλημμύρες, θα πρέπει να ανησυχούν τους ειδικούς», προσθέτει ο Βρετανός επιστήμονας.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν έχει ήδη προειδοποιήσει πως η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει την υγεία των πολιτών. Για παράδειγμα, θα υπάρξουν αλλαγές στην συχνότητα εμφάνισης ασθενειών που μεταδίδονται μέσω εντόμων (κουνούπια και τσιμπούρια). Επιπλέον, θα υπάρξουν και έμμεσες επιπτώσεις, για παράδειγμα αλλαγές στην ποιότητα του νερού και του αέρα.

Εδω να τονίσουμε πως η ομάδα του Κυκλώνα Ρόδου εδώ και πολύ καιρό βρίσκετε σε συνεχή επικοινωνία και μελέτη για τις κλιματικές αλλαγές στο ΝΑ Αιγαίο και με πλήρη στατιστική έρευνα για όλα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια.
Επίσης σε συνομιλίες μας με κορυφαίους επιστήμονες του είδους έχουμε ήδη λάβει γνώση της αλλαγής αυτής.
Γι αυτό και η αγωνιώδης μας προσπάθεια για θωράκιση του νήσιου ώστε να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα.
Ελπιζουμε οι εκλήσεις μας και οι προσπάθειες μας να βρούνε ευήκωα ώτα στους υπεύθυνους και όλοι μαζί να απολαμβάνουμε με ασφάλεια τον καιρό και να νιωθουμε και εμείς σαν ομάδα την ηθικη ικανοποίηση οτι συμβάλαμε σε αυτό.
Ο σερ Μπράιαν Χίπ θεωρείτε απο τους κορυφαίους μελετητές οχι μόνο σε κλιματολογικά θέματα αλλα η ομάδα του ερευνά οτιδήποτε απειλεί την Ευρώπη είτε αυτό αφορά θέματα υγείας και είτε ιατρικής και κοινωνικής προέκτασης.

Γιάννης Μανωλάς


Κυκλώνας Ρόδου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας