Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013



Σήμερα αναμένεται να πλήξει τις ανατολικές ακτές της χώρας και να επηρεάσει 12 εκατομμύρια ανθρώπους.
Σε συναγερμό κήρυξε την Ινδία η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας λόγω της επικείμενης άφιξης του κυκλώνα Φαϊλίν ο οποίος κινείται προς τις ανατολικές ακτές της.
Οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει από την Παρασκευή για τις πιθανές καταστροφές που ενδέχεται να προκαλέσει ο κυκλώνας κατά το πέρασμά του από την Ινδία.
Νωρίς το πρωί σήμερα ο Φαϊλίν κάλυπτε σχεδόν ολόκληρο τον κόλπο της Βεγγάλης και απείχε περίπου 300 χιλιόμετρα από τις ακτές, σύμφωνα με τις εικόνες που ελήφθησαν από δορυφόρους. Αναμένεται ότι θα φτάσει στην ξηρά το βράδυ και θα επηρεάσει τουλάχιστον 12 εκατομμύρια ανθρώπους.




Την ώρα που είχε ξεκινήσει η σφοδρή βροχόπτωση στα παραλιακά χωριά του κρατιδίου Άντρα Πραντές, μουσουλμάνοι και ινδουιστές κάτοικοι συγκεντρώθηκαν σε τεμένη και ναούς του γειτονικού κρατιδίου Οντίσα για να προσευχηθούν οι κυκλώνας αυτός να μην είναι τόσο καταστροφικός όσο μια παρόμοια τροπική καταιγίδα που στοίχισε τη ζωή σε 10.000 ανθρώπους πριν από 14 χρόνια.



Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία ο Φαϊλίν συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 220 χιλιομέτρων την ώρα και όταν φτάσει στα παράλια η στάθμη της θάλασσας αναμένεται ότι θα ανέβει έως και 3,4 μέτρα.
Τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες στις οποίες οικογένειες με παιδιά σπεύδουν, κάτω από καταρρακτώδη βροχή, να βρουν ασφαλές καταφύγιο ενώ κλαδιά δέντρων σπάνε από τις ριπές του ανέμου. Οι τουρίστες έχουν ήδη εγκαταλείψει το δημοφιλές θέρετρο Πούρι και οι τοπικές αρχές εκδίδουν συνεχώς προειδοποιήσεις που μεταδίδονται από μεγάφωνα, από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.
"Η ταχύτητα του ανέμου αυξάνεται. Κάποιοι δεν ήθελαν να φύγουν αρχικά, αλλά τώρα άλλαξαν γνώμη", είπε ο Ειδικός Επίτροπος Αρωγής της Οντίσα, Πραντίπ Κούμαρ Μοχαπάτρα.
Τα λόγια του επιβεβαίωσε ο 35χρονος Τζαγκντές Ντασάρι, ο αρχηγός ενός παραλιακού χωριού, του Μογκανταλουπάντου, που έχει 2.500 κατοίκους. "Είμαστε έτοιμοι να το εκκενώσουμε. Αν τα κύματα υψωθούν κι άλλο, όλο το χωριό θα εξαφανιστεί", είπε χαρακτηριστικά.




Η μετεωρολογική υπηρεσία Tropical Storm Risk που εδρεύει στο Λονδίνο και εκδίδει προειδοποιήσεις για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έχει κατατάξει τον Φαϊλίν στην Κατηγορία 5 των κυκλώνων, τη μέγιστη δυνατή. Ορισμένοι μετεωρολόγοι τον συγκρίνουν, σε μέγεθος και ένταση, με τον τυφώνα Κατρίνα που έπληξε τη Νέα Ορλεάνη το 2005, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.800 άνθρωποι και να προκληθούν ζημιές ύψους 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.




Κυκλώνας Ρόδου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας