Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013


Εκδόθηκε «κόκκινος συναγερμός» 
- Φόβοι για εκατοντάδες θύματα και τραυματίες από τα 7,8 Ρίχτερ 
- Το 30% των σπιτιών στην Αβαράν εχεί καταστραφεί 
- Η ισχυρή σεισμική δόνηση έβγαλε στην επιφάνεια ένα νησί!

Πολύ ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 14:30, ώρα Ελλάδος νοτιοδυτικά του Πακιστάν. Όπως σημειώνει η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Πακιστάν ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,7 Ρίχτερ. Με βάση τα τοπικά μέσα κράτησε περίπου δύο λεπτά και έχει εκδοθεί «κόκκινος συναγερμός».

Νωρίτερα το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) έκανε λόγο για 7,5 Ρίχτερ, ενώ σε επόμενη ενημέρωσή του αναβάθμισε τον σεισμό στα 7,8 Ρίχτερ με επιφανειακό εστιακό βάθος μόλις 15 χιλιομέτρων. Τον σεισμό - «τέρας» ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται σε αραιοκατοικημένη και φτωχή περιοχή και συγκεκριμένα στο Μπαλουχιστάν, μόλις 69 χλμ βόρεια-βορειοανατολικά της Αβαράν, της κοντινότερη πόλης. Το USGS υποστηρίζει πως οι δομές εκεί είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στο σεισμό και ότι περίπου 121.000 άνθρωποι μπορεί να έχουν βιώσει «πολύ ισχυρή» και «βίαιη» ανατάραξη.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις. Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και στην πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί. Διεθνή μέσα μεταδίδουν πως τουλάχιστον 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αγγίξει τους 1000. 
Ο αριθμός των τραυματιών δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα.
Πακιστανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι στέγες δύο σχολείων στην Αραβάν έχουν καταρρεύσει . Άγνωστο αν μέσα ήταν παιδιά στις 16:29, τοπική ώρα που σημειώθηκε ο σεισμός.
Πολλά σπίτια, επίσης, έχουν καταστραφεί σε όλη την Αραβάν και ένας απροσδιόριστος αριθμός ανθρώπων έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με την εφημερίδα του Πακιστάν «The Express Tribune» στην αγγλική της έκδοση. Διεθνή μέσα μεταδίδουν πως οι περισσότεροι νεκροί είναι στην Αβαράν, αλλά και ότι έχει καταστραφεί το 30% των σπιτιών σε αυτή την περιοχή.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης λένε ότι η ακτογραμμή είναι πιο πιθανόν να έχει επηρεαστεί από τον σεισμό.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν 337.980 άνθρωποι σε ακτίνα 100 χλμ από το επίκεντρο του σεισμού που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεαστούν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Συναγερμό για τις Καταστροφές και το σύστημα συντονισμού (GDACS). 

Ο ισχυρός σεισμός έβγαλε στην επιφάνεια ένα νησί!


Όπως μεταδίδουν πακιστανικά μέσα, λίγη ώρα μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση στην ακτογραμμή Γκουαντάρ, δημιουργήθηκε ένα μικρό νησί, έκτασης περίπου μισού χιλιομέτρου, κοντά στην περιοχή Γιάντα.
Το νησί αυτό λέγεται ότι έχει ορεινή επιφάνεια και έχει φτάσει έως και εκατό πόδια. (Διαβάστε εδώ περισσότερα)
Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους σεισμός 7,9 Ρίχτερ έπληξε το Ιράν και το Πακιστάν στα σύνορα των δύο χωρών σκοτώνοντας 46 άτομα και τραυματίζοντας περίπου 180 άλλα.

BINTEO





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας