Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013




Μεγάλη είναι η ανησυχία στην Ιαπωνία μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, όπου συνεχίζεται η διαρροή ραδιενεργών υδάτων στον Ειρηνικό Ωκεανό, την ίδια στιγμή που η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση.

Η διαρροή ραδιενέργειας από τις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις αυξάνεται μέρα με την ημέρα και τα μέχρι στιγμής μέτρα για τον περιορισμό της δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυρηνικής Ρυθμιστικής Αρχής της Ιαπωνίας, το φράγμα που έχει κατασκευαστεί για να συγκρατήσει το «μολυσμένο» με ραδιενέργεια νερό στον υπόγειο χώρο κάτω από τα κτήρια των αντιδραστήρων Νο1 και Νο4, μπορεί ανά πάσα στιγμή να υποχωρήσει μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε κατακόρυφη αύξηση της ποσότητας ραδιενέργειας που καταλήγει στον Ειρηνικό Ωκεανό, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» στις Αρχές αναφορικά με την ασφάλεια των τροφίμων τόσο εντός των διοικητικών ορίων της ομώνυμης επαρχίας όσο και σε άλλες περιοχές της Ιαπωνίας.

Καθημερινά ειδικά συνεργεία καθαρισμού προχωρούν σε απάντληση των υδάτων αυτών, ωστόσο η διαδικασία εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς λόγω του υψηλού βαθμού επικινδυνότητας.






Εκπρόσωπος της Tepco παραδέχτηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο ότι το ειδικό φράγμα που είχε τοποθετηθεί για τη συγκράτηση των ραδιενεργών υδάτων υπέστη ρήγμα, με αποτέλεσμα τα ποσοστά ραδιενέργειας στη θαλάσσια περιοχή να αυξηθούν σημαντικά. Παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε τότε για λήψη κατάλληλων μέτρων, η κατάσταση χειροτέρεψε.


Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες


Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του στο Reuters ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Πυρηνικής Ενέργειας της Ιαπωνίας, Σίνζι Κίνζο, υπάρχει μεγάλη ποσότητα ραδιενεργού νερού που συσσωρεύεται κάτω από το εργοστάσιο και έχει αρχίσει πλέον να περνά ένα υπόγειο φράγμα που έχει τοποθετηθεί στο σημείο.

«Η συνολική διαρροή ραδιενέργειας ξεπερνά τα νόμιμα όρια», σημείωσε, ενώ δεν παρέλειψε να εξαπολύσει τα πυρά του κατά των διοικούντων την Tepco για ελλιπή διαχείριση της κρίσης.

«Η αντίληψη της Tepco για την κρίση είναι “αδύναμη”. Αυτός είναι και ο λόγος που παύει να αποτελεί δικό της θέμα προς επίλυσης», εξήγησε, χαρακτηρίζοντας «προσωρινά» και «ανεπαρκή» τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε επείγουσα κατάσταση», πρόσθεσε.

Το σαρωτικό πέρασμα του τσουνάμι στις 11 Μαρτίου 2011 κατέστρεψε ολοσχερώς μεγάλο τμήμα των εγκαταστάσεων του πυρηνικού εργοστασίου.

Οι εικόνες από τις εκρήξεις στους αντιδραστήρες Νο1, Νο3 και Νο4 είχαν κάνει τότε τον γύρο του κόσμου, σκορπώντας τον πανικό σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Η διαχειρίστρια εταιρεία δέχτηκε δριμύτατη κριτική και κλήθηκε να καταβάλει μεγάλα πρόστιμα λόγω της αδυναμίας της να εμποδίσει την πυρηνική κρίση, που οδήγησε στη χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή από το Τσερνόμπιλ το 1986.





ΠΗΓΗ 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας