Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

perierga.gr - Το μοναδικό ηφαίστειο με πρόσβαση στον κρατήρα του!
Σαν μια ανοιχτή πληγή στα βάθη της γης που αιμορραγεί θειικό οξύ και αναδίδει τοξικά αέρια, το Te Puia o Whakaari ή το «δραματικό ηφαίστειο» των Μαορί στο White Island είναι ένα ξεχωριστό μέρος που προσφέρει στους επισκέπτες του μια μοναδική εμπειρία όρασης, ακοής και οσμής.
Το βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι δίνει τη δυαντότητα στον επισκέπτη να το προσεγγίσει χωρίς δυσκολία, φτάνοντας μέχρι τον κρατήρα που βρίσκεται κοντά στο επίπεδο της θάλασσας – 48 χιλιόμετρα από τη θάλασσα της Νέας Ζηλανδίας, που ανήκει στην ηφαιστειακή ζώνη Taupo, εκεί όπου οι πλάκες του Ειρηνικού και του Ινδικού συγκρούονται.


Ένας τολμηρός… Ιούλιος Βερν θα μπορούσε να κατέβει τις πύλες του Κάτω Κόσμου, κάπου σε αυτό το σχεδόν κυκλικό νησί, με περίπου 2 χιλιόμετρα διάμετρο.
Το τοπίο αλλάζει συνεχώς ανάλογα με το επίπεδο της γεωθερμικής δραστηριότητας, ενώ τα χρώματα ποικίλλουν. 
Δεν υπάρχουν και πολλά μέρη στον κόσμο που να μπορείτε να περπατήσετε γύρω από τον κρατήρα ενός ενεργού ηφαιστείου (η τελευταία έκρηξη έγινε το 2001) που βρυχάται και κοχλάζει το καυτό οξύ.
Η θερμοκρασία στον κρατήρα φτάνει τους 80 °C, αν και έχουν καταμετρηθεί θερμοκρασίες μέχρι 800 °C, ενώ το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα όξινο και το θείο αφθονεί.

perierga.gr - Το μοναδικό ηφαίστειο με πρόσβαση στον κρατήρα του!
Αρκετά συχνά η ηφαιστειακή ροή διατρέχει τον κρατήρα και καταλήγει στη θάλασσα δημιουργώντας μοναδικές πολύχρωμες εικόνες. Ειδικές εκδρομές διοργανώνονται με καραβάκια που ξεκινούν από την κεντρική ακτή της Νέας Ζηλανδίας και φτάνουν στο ηφαίστειο μετά από μισή ώρα περίπου. Απαραίτητα… αξεσουάρ οι αντιασφυξιογόνες μάσκες και οι φωτογραφικές μηχανές!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας