Σε μιαν χρονική περίοδο κατά την οποία στην υπόλοιπη Ελλάδα σημειώνονται σημαντικές βροχοπτώσεις, στην Κρήτη συνεχίζεται η ανομβρία που ξεκίνησε ουσιαστικά από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Ήδη αρμόδιοι μιλώντας στο Flashnews.gr κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων ενόψει λειψυδρίας για το ερχόμενο καλοκαίρι.
Ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος είναι για την Κρήτη οι πλέον κρίσιμοι μήνες κατά τους οποίους οι βροχοπτώσεις «ποτίζουν» την γη και “γεμίζουν» τους υπόγειους υδροφορείς, καθώς από τον Μάιο μέχρι και το Φθινόπωρο σταματούν οι βροχές.
Όμως τον φετινό Χειμώνα, ενώ μέχρι τον Ιανουάριο υπήρξαν σημαντικές βροχές και χιόνια στα ορεινά, ακολούθησε διακοπή των βροχοπτώσεων και επιπλέον οι ισχυροί νοτιάδες έλιωσαν πρόωρα τα χιόνια.
Οι επιπτώσεις έχουν γίνει φανερές στην ύπαιθρο, όπου έχει ήδη ανθίσει και ξεραίνεται η βλάστηση, ενώ σο ορισμένες περιοχές ξεκίνησε η άνθηση ακόμη και στα ελαιόδεντρα.
«Ήδη εμφανίζεται σημαντική μείωση των ποσοτήτων νερών από τις πηγές» δήλωσε στο Flashnews.gr o διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών του ΟΑΔΥΚ κ.Μάρκος Πατρελάκης, επισημαίνοντας πως «αυτή την περίοδο οι ποσότητες χιονιού στα όρη εκτιμώνται στο 1/10 των ποσοτήτων που υπήρχαν πέρυσι. Αυτό σημαίνει πως το καλοκαίρι θα πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία οι γεωτρήσεις, ενώ ίσως να χρειαστούν και κάποιες καινούργιες».
Μάλιστα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στα Χανιά αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή αντιμετώπισης λειψυδρίας που είχε συσταθεί παλαιότερα, προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες αδειοδότησης νέων γεωτρήσεων.
Η λειψυδρία θα είναι πολύ πιο έντονη στην κεντρικά και νότια της Κρήτης καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, οι συνολικές βροχοπτώσεις των σταθμών από το Σεπτέμβριο 2012 έως και τον Ιανουάριο 2013 εμφανίζουν:
-Στη βόρεια Κρήτη αύξηση από 12% έως 35%, με τα μέγιστα να καταγράφονται στην περιοχή των Χανίων και της Σητείας, με εξαίρεση τη περιοχή ανατολικά του Ρεθύμνου που εμφανίζει μείωση κατά 15%.
-Στη ζώνη της κεντρικής Κρήτης μείωση από 10% έως 20%.
-Στη νότια Κρήτη μείωση από 15% μέχρι 30% και με τη μέγιστη μείωση να καταγράφεται στη περιοχή της Μεσαράς.
Νεώτερα στοιχεία θα εκδοθούν τον Μάιο, αλλά η ανομβρία του Φεβρουαρίου και Μαρτίου δείχνει πως αυτά θα είναι κατά πολύ χειρότερα.
Σε ότι αφορά στα φράγματα, όπως είπε ο κ.Πατρελάκης, μόνο το φράγμα Ποταμών Αμαρίου βρίσκεται στο συν, καθώς είναι πλήρες υδάτων.
Το φράγμα Αποσελέμη εκτιμάται πως έχει περίπου ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού από τα 27 που είναι η συνολική του χωρητικότητα, ενώ το φράγμα Βαλσαμιώτη θα «κλείσει» φέτος το καλοκαίρι προκειμένου να γεμίσει με νερό στην επόμενη Χειμερινή περίοδο.
Εφόσον λοιπόν συνεχιστεί η ανομβρία και στον Απρίλιο που έρχεται σε λίγες ημέρες, τότε το φετινό καλοκαίρι ο εφιάλτης της λειψυδρίας θα αποτελέσει μια δραματική πραγματικότητα πρωτίστως για τον αγροτικό τομέα , αλλά και όχι μόνο.
ΠΗΓΗ : Μeteo-news
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιο σας