Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013


Το Ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών δημοσιοποίησε μια ανησυχητική έκθεση, σύμφωνα με την οποία περί τα τέλη του 21ου αιώνα η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί στην Αρκτική έως και 7 βαθμούς.
Αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσουν να λειώνουν οι πάγοι, να υψώνεται το επίπεδο του νερού στους ωκεανούς και ότι στις υπερχειλισμένες ζώνες θα βρεθούν νησιά και παράκτια εδάφη πολλών κρατών. Όμως η ανθρωπότητα απειλείται όχι μόνο να πλημμυρίσει, αλλά και από την αύξηση του αριθμού των ανθρωπογενών και φυσικών καταστροφών.

Οι ειδικοί μας τρομάζουν με τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη Γη εδώ και πολλά χρόνια. Και, δυστυχώς, μέρος των προβλέψεών τους εκπληρώνεται. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και περισσότερα, λέει ο συντονιστής του προγράμματος «Κλίμα και ενέργεια» του Παγκόσμιου Ιδρύματος για την Άγρια Φύση (WWF) στη Ρωσία Αλεξέι Κοκόριν:

Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών και όλες οι ανάλογες υπηρεσίες των άλλων χωρών πάντοτε μας τρομάζουν. Αλλά το ότι θα μεταβληθεί κατά 7 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αρκτική μέχρι το τέλος του αιώνα, αυτό είναι μια μεσοσταθμισμένη πρόβλεψη. Αλλαγές του κλίματος θα υπάρξουν και ως προς τη μέση θερμοκρασία και ως προς άλλες παραμέτρους και πολύ μεγαλύτερες από ό,τι στις τροπικές περιοχές. Θα έλεγε κανείς τί σημασία έχει αν θα είναι μείον 45 ή μείον 30. Αλλά το ζήτημα δεν είναι η θερμοκρασία, αλλά ο αριθμός των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Από τις φυσικές καταστροφές δεν είναι κανείς προστατευμένος. Και ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις επιστημόνων ότι θα συμβαίνουν συχνότερα στο βαθμό, που απομακρυνόμαστε από τον ισημερινό προς τους πόλους.

Η ανισορροπία του κλίματος και η αύξηση της θερμοκρασίας εγκυμονούν όχι μόνο αύξηση του αριθμού των φυσικών θεομηνιών. Μεταβάλλονται οι ζώνες διαβίωσης ζώων και φυτών, λέει ο Αλεξέι Κοκόριν:

Τα λιοντάρια δεν θα έρθουν από την Αφρική στη Ρωσία. Αλλά θα έλθει το τσιμπούρι της εγκεφαλίτιδας ή οι σκολυτίδες. Αυτά τα παράσιτα του δάσους αυξάνουν όλο και περισσότερο τον πληθυσμό τους στα εδάφη μας. Ακόμη και το παστινάκι των αγελάδων, που έχουν ήδη συνηθίσει στη Μόσχα, τώρα προωθείται προς την Καρελία και την περιοχή του Μουρμάνσκ.

Όμως τα προβλήματα αναμένονται όχι μόνο στο έδαφος, αλλά και στο νερό, λέει ο Βιατσεσλάφ Ντουμπίνιν, καθηγητής της Σχολής Βιολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας (Λομονόσωφ):

Εμφανίζονται προβλήματα με τη θαλάσσια πανίδα, με μέδουσες, οι οποίες έρχονται προς τα βόρεια ακολουθώντας το πλαγκτόν. Γεννώνται επομένως προβλήματα με την τροφή για τα ψάρια, εξαφανίζονται ενδημικά είδη και αντικαθίστανται από νεόφερτα είδη από τα νότια ύδατα.

Ένα από τα πρόσφατα ανησυχητικά παραδείγματα, που αναστάτωσε τους επιστήμονες ήταν ότι στην Αδριατική αλιεύθηκε ένα από τα πιο δηλητηριώδη ψάρια στον κόσμο – η φούγκα, τη στιγμή, που βιότοπός της είναι τα ζεστά νερά του Ειρηνικού ωκεανού. Η φούγκα περιέχει θανατηφόρο δόση της τετροδοτοξίνης και σε ένα μόνο ψάρι η ποσότητα του δηλητηρίου είναι αρκετή για να σκοτώσει 50 άτομα.

ΠΗΓΗ : Μeteo-news

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας