Σάββατο 23 Μαρτίου 2013


Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας είναι η 23η Μαρτίου. Η γιορτή δεν έχει τοπικό ή εθνικό χαρακτήρα, αλλά παγκόσμιο, διότι την ημέρα αυτή, το 1950, ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (World Meteorological Organization).Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Μετεωρολογία είναι μια επιστήμη που η γένεσή της πρέπει να αναζητηθεί χιλιάδες χρόνια πριν, γιατί επηρέαζε και επηρεάζει άμεσα τις καθημερινές δραστηριότητες και συνθήκες ζωής του ανθρώπου, ο οποίος τότε, περισσότερο από ποτέ, εξαρτούσε τη διαμονή και τη διατροφή του από τον καιρό.
Για πρώτη φορά, οργανωμένη καταγραφή, περισσότερο ή λιγότερο κοινών παρατηρήσεων σχετικών με τον καιρό διαφόρων περιοχών γίνεται από τον πατέρα της Μετεωρολογίας, τον Αριστοτέλη, ενώ ως έμμεση πληροφορία παρέχονται και σε άλλα συγγράμματα. Τους τελευταίους αιώνες, η εφεύρεση οργάνων μετεωρολογικής παρατήρησης δίνει μια σημαντική ώθηση στη μετεωρολογία, η οποία τον αιώνα που αφήσαμε πίσω μας, τον 20ο, γνωρίζει τη θεαματικότερη ανάπτυξή της, χάρη στις θεωρίες που διατυπώθηκαν και στις δυνατότητες της τεχνολογίας.

Η χρησιμότητα, πλέον αναγκαιότητα, της κατανόησης και πρόγνωσης του καιρού και του κλίματος είναι αισθητή στην καθημερινή ζωή, στους διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και αδιαμφισβήτητα προάγει το βιοτικό μας επίπεδο.

Χρόνια μας πολλά λοιπόν.

Επιμέλεια : Γιάννης Μανωλάς

ΠΗΓΗ : Μeteo-news

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας