Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013


Η κλιματική αλλαγή, οι υψηλές θερμοκρασίες και το ανάγλυφο του νησιού έχουν αυξήσει τις πιθανότητες για μικρούς τυφώνες κατά 300%, με ταχύτητα ανέμων τα 250 χιλιόμετρα!
Η Ρόδος περιλαμβάνεται μεταξύ των εννέα περιοχών της χώρας που ανά πάσα στιγμή μπορούν να βρεθούν στη δίνη ανεμοστρόβιλων και μάλιστα καταστροφικών, σύμφωνα με τον κ. Μιχ. Σιούτα, διευθυντή του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών. Οι άλλες περιοχές είναι η Ηλεία, η Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, το Λασίθι, η Ζάκυνθος και η Αχαΐα.
Σύμφωνα με έρευνες Ελλήνων κλιματολόγων και μετεωρολόγων, οι υψηλότερες θερμοκρασίες που επικρατούν πλέον στην επιφάνεια του εδάφους και της θάλασσας, προκαλούν τη δημιουργία έως και 300% περισσότερων ραγδαίων θυελλωδών ανέμων, οι οποίοι, πριν εξασθενήσουν, μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητες ακόμα και άνω των 250 χλμ. Την ώρα.
Η θερμοκρασιακή αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας είναι υπεύθυνη για την αύξηση των ανεμοστρόβιλων. Αν η μέση θερμοκρασία συνεχίσει να ανεβαίνει, τότε φοβάμαι ότι θα έχουμε ακόμα περισσότερα τέτοια ακραία φαινόμενα», αναφέρει ο Μιχάλης Σιούτας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα ανύπαρκτα μέτρα θωράκισης συγκεκριμένων περιοχών απέναντι στους «μικρούς τυφώνες». «Υπάρχουν πλέον συγκεκριμένοι νομοί της Ελλάδας που αποτελούν περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για την εμφάνιση σιφώνων, κάτι που τις καθιστά ευάλωτες σε υλικές καταστροφές ακόμα και σε απώλειες ανθρωπίνων ζωών. Δυστυχώς, η ΕΜΥ δεν καταγράφει τους ανεμοστρόβιλους, ούτε έχει κάποιον σχεδιασμό για δημιουργία συστήματος προειδοποίησης», προσθέτει.

«Όταν το θερμόμετρο φτάνει τους 30 βαθμούς Κελσίου μέσα στον Οκτώβριο, όπως έγινε φέτος, υπάρχει υψηλή τροφοδοσία της ατμόσφαιρας με υδρατμούς. Το φετινό θερμό φθινόπωρο παίζει σίγουρα ρόλο στα πρόσφατα περιστατικά», δηλώνει ο καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Θανάσης Αργυρίου, επισημαίνοντας πως εκτός από περισσότεροι, οι ανεμοστρόβιλοι έχουν την τάση να γίνονται και πιο καταστροφικοί: «Έχουμε διαπιστώσει ότι πλέον έχουμε περισσότερα τέτοια φαινόμενα στην ξηρά, αντί για θάλασσα. Αυτό σημαίνει πως η πιθανότητα πρόκλησης ζημιών είναι αντιστοίχως μεγαλύτερη».



Τριπλάσιες πιθανότητες
Την προηγούμενη χρονιά, σε εργασία του που δημοσιεύτηκε στη διεθνή επιστημονική επιθεώρηση
Atmospheric Research, ο διευθυντής του ΚΕΜΕ είχε σημειώσει ότι το διάστημα 2000 – 2009 η πιθανότητας δημιουργίας ανεμοστρόβιλων στον ελληνικό χώρο είχε τριπλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν. «Η πρόβλεψη για την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων βασίζεται σε παράγοντες όπως οι κλιματικές συνθήκες, η γεωλογική μορφολογία μιας περιοχής, η γειτνίαση με τη θάλασσα κ.ά.», αναφέρει ο Μ. Σιούτας.




Η φωτογραφίες είναι απο αρχείο και είναι όλες απο την Ρόδο εκτός απο την πρώτη.
Θα συνεχίσουμε το θέμα με περισσότερο υλικό και στοιχεία που συγκεντρώνω ο ίδιος προσωπικά.
Σας ευχαριστώ.

Γιάννης Μανωλάς


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας