Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013

Αργά αλλά σταθερά δυναμώνει το κύμα της εποχικής γρίπης στη χώρα μας.
Από την αρχή του έτους έως σήμερα, τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη. Παρά τις αρχικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ένας εκ των νεκρών είχε μολυνθεί με το στέλεχος του ιού A(H3N2) που «σάρωσε» τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ΚΕΕΛΠΝΟ) διευκρινίζει ότι τελικώς το στέλεχος της αμερικανικής γρίπης έχει μολύνει πέντε ανθρώπους οι οποίοι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Τα τέσσερα θύματα της γρίπης, προσβεβλημένα από το πανδημικό στέλεχος του ιού της γρίπης, ήταν άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων με βεβαρυμένο ιστορικό.

Συνολικά, 17 άνθρωποι έχουν χρειαστεί νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σήμερα ο αριθμός των ασθενών με γρίπη στις Μονάδες ανέρχεται στους επτά.

Κατά τους ειδικούς, το εφετινό κύμα γρίπης δεν έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητό στην κοινότητα, δηλαδή δεν έχουν καταγραφεί πολλά και ήπια περιστατικά γρίπης στον πληθυσμό, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι τα περιστατικά γρίπης που φτάνουν στα νοσοκομεία είναι σοβαρά και έχουν δύσκολη έκβαση.

Μάλιστα, αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι ότι πλέον έχει κάνει έντονη και στην Ελλάδα την εμφάνιση του ο ιός Α(Η3Ν2), ο οποίος ήταν ο ιός της γρίπης που κυριάρχησε πριν από έναν μήνα με καταστροφικά αποτελέσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ, οι μισοί είχαν νοσήσει με γρίπη τύπου Α(Η3Ν2), ποσοστό που θεωρείται υψηλό για τα ελληνικά δεδομένα των τελευταίων δυο ετών που το κυρίαρχο στέλεχος της γρίπης ήταν το λεγόμενο πανδημικό Α(Η1Ν1).

Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή σε όσους ενηλίκους και παιδιά πάσχουν από αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, μεταβολικά και άλλα χρόνια σοβαρά νοσήματα, καθώς επίσης τους ανοσοκατεσταλμένους. Πρόκειται για τον πληθυσμό που οφείλει να θωρακίζεται με το αντιγριπικό εμβόλιο στην αρχή της περιόδου της γρίπης, σύμφωνα με τις ιατρικές υποδείξεις, και ο οποίος κινδυνεύει να εμφανίσει επιπλοκές εάν προσβληθεί από τα στελέχη της γρίπης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας