Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2014


Σχετικά υψηλές πιέσεις επικρατούν στην Νότια Ελλάδα.
Βαρομετρικό χαμηλό σχετικά ασθενές περί των 1010mb στην ευρύτερη περοχή Σαρδηνίας Κορσικής Κεντρικής Ιταλίας και Κεντρικής Βορείου Αδριατικής, με μετωπική δρατηριότητα, κινείται πάρα πολύ αργά προς Βορειοανατολικά, επηρεάζοντας Ιταλία, περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων , αλλά και την Βορειοδυτική κυρίως Ελλάδα κάπως Φθινοπωρινά, ενώ η υπόλοιπη χώρα θα ενοχληθεί από συνθήκες αστάθειας τις θερμές ώρες, ασθενείς ανέμους, Σεπτεμβριανή ζεστούλα και σχετική υγρασία αυξημένη, μουντάδες, ομίχλες.

Εκτεταμμένος Ανικυκλώνας ενισχυόμενος με σημασία για εμάς στην Βόρειο Ευρώπη, ενώ ένα πολύ βαθύ κι οργανωμένο σύστημα στον Ατλαντικό ανοικτά της Πορτογαλίας θα στροβιλλίζεται τς επόμενες ημέρες, ανίκανο υπό την πίεση του Βορειοευρωπαικού Αντικυκλώνα να κινηθεί προς την Μεσόγειο, επηρεάζοντά την όμως με μία πολύ θερμή μεταφορά Δυτικά της Ιταλίας.

Το χαμηλό Βορειοδυτικά μας δεν θα αντέξει την πίεση του Ανατικυκλώνα Βορειότερα και την Κυριακή επηρεάζοντάς μας λίγο περισσότερο με πιό εκτεταμμένα φαινόμενα και περισσότερη αστάθεια , θα καταρρεύσει.
Ο Αντικυκλώνας δε, κάπως ενισχυόμενος και αργά προς Νοτιοανατολικά κινούμενος προς την Ρωσία, θα στείλει σε εμάς ψυχρότερες αρκετά αέριες μάζες, θα συνδυασθεί με χαμηλές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δίνοντας από την Δευτέρα βαθμιαία από Βορρά προς Νότο, ένα πολύ φθινοπωρινό για τα δεδομένα της περιόδου σκηνικό, με δυνατούς Βοριάδες, αισθητότατη πτώση της θερμοκρασίας και αρκετά αξιόλογες βροχές στην Ανατολική και Νότια κυρίως χώρα.

Μία εξέλιξη την οποία πάνω κάτω σας έχω αναφέρει αρκετές ημέρες πριν, ελπίζοντας σε πρωτοβρόχια γενικευμένα και στην Νοτιοανατολικότερη Ελλάδα μετά τις 15 του μήνα, κάτι το οποίο φαντάζει πιθανότερο πλέον να συμβεί.
Άγνωστο το πως θα εξελιχθεί ακριβώς αυτό το σενάριο, προσωπικά πιστεύω ως ήλθε η ώρα να βρέξει αξιόλογα και σε εμάς τους Ανατολικούς και Νότιους Νησιώτες.

Ειδικότερα για την Κρήτη , πιστεύω πως οι 16η και 17η του μήνα , είναι οι πιθανότερες για καλές ποτιστικές βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στην Βόρεια πλευρά, ενώ πολλά παίζονται την 15η για τις Νότιες περιοχές.

Την Κυριακή, θα σας παραουσιάσω την πρώτη εκτίμησή μου δεκαπενθήμερης διάρκειας για την εφετινή υδρολογική περίοδο.

Κλείνοντας την ενότητα αυτή, θα πώ πως το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, φαίνεται να είναι πιό θερμό, με δραστηριότητα Βορειοδυτικά της χώρας μας , με φθινοπωρινό καιρό στην Βορειοδυτική Ελλάδα, ενώ ο Ατλαντικός αποκλεισμένος από την Ευρώπη εφόσον παραμείνει καθώς φαίνεται, διαγράφει ένα πολύ όμορφο καιρικό μέλλον για την χώρα μας, με συνεχές ενδιαφέρον στην Μεσόγειο.
Ελπίζω να εκκολαφθεί και αυτό που εικάζω για ένα ιστορικό Οκτώβρη για εμάς τους Κρητικούς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας