Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2014


Αρκετά ενδιφέρουσα η πρώτη Κυριακή του Σεπτέμβρη, γιά εμάς τους ''εσωτερικούς'' του νησιού της Κρήτης που αρκετές ημέρες τώρα βρισκόμαστε σε ασταθείς καιρικές συνθήκες, με λαμπρά και ηλιόλουστα πρωινά, φθινοπωρινά μεσημέρια και απογεύματα και ήσυχα δροσερά βραδάκια.

Ήταν το απόγειο, το ζενίθ αυτής της ασταθούς περιόδου, με πιό γενκευμένα και διαρκείας φαινόμενα βροχοπτώσεων υπό την σκέπη βαριάς νέφωσης κλειστής, κυρίως περιοχές ημιορεινές και ορεινές των νομών Ρεθύμνης Ηρακλείου, όπου τοπικά, χωρίς προβλήματα ή ακρότητες με ποτιστικό τρόπο, έπεσαν ακόμη και σχεδόν 25lt/m2 ή 25mm νερού.

Και η περιοχή μου στο Τσαγκαράκι Μετόχι λίγα χιλιόμετρα ΝΔ της πόλης του Ηρακλείου χόρεψε στον ίδιο ρυθμό, με μία σχεδόν τρίωρη βροχόπτωση, που απέδωσε περίπου 16mm νερού, ποτίζοντας αρκετά ικανοποιητικά.
Οι περισσότερες περιοχές του νομού Χανίων και οι παράκτιες περιοχές της υπόλοιπης Κρήτης, πέραν κάποιων ψιχαλισμάτων, ψιλόβροχων ή καταβρεγμάτων τοπικά και πρόσκαιρα, δεν ένιωσαν και πάλι ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις κάτι άξιον λόγου.

Από αύριο στο νησί μας, παρά την αστάθεια και πάλι τις θερμές ώρες στα εσωτερικά με τοπικά πολύ πιό συρρικνωμένα από κάθε άποψη φαινόμενα, ο καιρός προοδευτικά επανέρχεται στο γνωστό ήπιο καλοκαιρινό καιρικό σκηνικό Σεπτεμβρίου.
Η σχετική υγρασία σε υψηλότερα πλέον επίπεδα, θα κάνουν την αίσθηση της ζέστης περισσότερη από ότι πραγματικά είναι, δημιουργώντας κάποια δυσφορία, όμως επουδενί δεν μπορούμε να μιλήσουμε για επάνοδο του Θέρους.
Απλα θα έχουμε κανονικές για την εποχή συνθήκες.

Τις τελευταίες ημέρες και η υπόλοιπη Ελλάδα ενοχλήθηκε φυσικά από τις άστατες καιρικές συνθήκες με τους σταθμούς να καταγράφουν τοπικά αξιόλογα ύψη βροχής.

Παρασκευή 5/9 με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να σημειώνονται στα Ιωάννινα με 25.6 mm, 
την Πάρνηθα με 23.1 mm, 
στο Μαρκόπουλο με 20.4 mm,
στον Λαϊλιά με 14.8 mm 
και στο Σέττα Ευβοίας με 12.4 mm.

Ισχυρή βροχόπτωση παρατηρήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 06/09 στα Βόρεια Προάστεια στο λεκανοπέδιο της Αττικής. 
Ο σταθμός του ΕΑΑ στη Πεντέλη κατέγραψε ραγδαιότητα 63.60 mm/hr.
Βροχερό ήταν και το Σάββατο 6/9 το σκηνικό του καιρού σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 18:00 να έχουν σημειωθεί στην 
Πεντέλη με 50.4 mm, 
Γουβιά Κερκύρας με 39.6 mm, 
Λαϊλιά Σερρών με 38.6 mm, 
Πολύγυρο Χαλκιδικής με 31.8 mm,
Παξούς με 22 mm 
και στο Ελευθεροχώρι Παραμυθιάς Θεσπρωτίας με 22.2 mm.

Προβλήματα στους δρόμους της Ν.Ερυθραίας, Δροσιάς και των γειτονικών δήμων μετά τη μεσημεριανή νεροποντή σήμερα , που έπληξε την Αττική.

Προβλήματα επίσης, μικρής όμως έκτασης, παρατηρούνται εξαιτίας των βροχοπτώσεων σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. 
Στη Θεσσαλονίκη βρέχει από τα ξημερώματα και λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος σημειώθηκαν αρκετά ατυχήματα στους δρόμους, με την τροχαία να συνιστά στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Την ίδια ώρα, στην περιοχή της Νέας Ηράκλειας και της Καλλικράτειας στη Χαλκιδική η πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε περίπου 30 κλήσεις για άντληση υδάτων από αυλές και σπίτια, που πλημμύρισαν εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης.

Σε τρεις περιπτώσεις απαιτήθηκε ο απεγκλωβισμός οδηγών από τα Ι.Χ. αυτοκίνητα τους τα οποία είχαν «κολλήσει» στα νερά, ενώ σε μια άλλη επενέβησαν οι πυροσβέστες για τον απεγκλωβισμό οικογένειας από οικία που είχε πλημμυρίσει. 
Προβλήματα, μικρής όμως έκτασης, παρατηρούνται εξαιτίας των βροχοπτώσεων σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. 

Δείτε την αναλυτική πρόγνωση Ελλάδος για την Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου εδώ.

Σπυριδάκης Σάββας.

Κυκλώνας Ρόδου0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας