Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014

Φώτο Σπυριδάκης Σάββας

ΚΑΙΡΟΣ

Τις επόμενες ώρες Ανατολικά της Πίνδου σε Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, Βορειοδυτικό Αιγαίο έως Χαλκιδική και Σποράδες, πιθανώς Βορειότερη Εύβοια, Βοιωτία, παράκτια Φωκίδος Κορινθίας και σε περιοχές του Κορινθιακού Κόλπου, θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις, οι οποίες σε Βόρειο Θεσσαλία και Δυτική Κεντρική Μακεδονία θα είναι αυξημένες και πιό συμπαγείς με νεφελώδη μάλιστα καιρό τοπικά.

Βόρεια παράκτια Θεσσαλία, Πέλλα, Πιερία, Ημαθία, Θερμαικός, Θεσσαλονίκη, Δυτικότερη Χαλκιδική, Κιλκίς, πιθανώς Σέρρρες, θα βραχούν, με τον νομό Σερρών και την παράκτια Πιερία και Λάρισα να δέχονται κάτι πιό αξιόλογο, με βαθμιαία βελτίωση.

Καμμία αστραπούλα δεν αποκλείεται σε αυτές τις περιοχές, ίσως και τυχαία πρόσκαιρα σε περιοχές της Πίνδου , πολύ μέσα στην Θεσσαλία.

Σχεδόν αίθριος ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα.

Αυτές οι νεφώσεις έως το μεσημέρι θα αποτραβηχθούν από την Θράκη και θα επεκταθούν έως και την Βόρειο Αττική και λοιπή Εύβοια.
Μετά το μεσημέρι , θα υποχωρήσουν και πάλι προς την Θεσσαλία και θα παραμείνουν έως το τέλος της ημέρας, σε Θεσσαλία και Μακεδονία, τοπικά αυξημένες στην Κεντρική Μακεδονία.
Καμμία ψιχάλα ή μπορίτσα, δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί, σε περιοχές Θεσσαλίας Σποράδων και Εύβοιας που κοιτούν το Αιγαίο.

Συνθήκες αστάθειας επίσης τις θερμές ώρες θα δώσουν σε ΒΑ Μακεδονία, ΒΔ Θράκη, Όλυμπο, Πίνδο (εδώ πιθανότερες μπόρες και μεμμονωμένη καταιγίδα) και Δυτική Ορεινή Πελοπόννησο, κατακόρυφη δραστηριότητα ανάπτυξης νεφών από το μεσημέρι έως αργά το απόγευμα, με εκφυλλισμό προς τα παράκτια Δυτικά Νοτιοδυτικά αργά το απόγευμα.

Πρόσκαιρες μπόρες ή και καταιγίδες, θα εκδηλωθούν επίσης σε ορεινά των Ηπείρου, πιθανώς Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, Ηλείας Αχαίας, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο καταιγίδος στα εσωτερικά παράκτια του Μεσσηνιακού Κόλπου και στην Καλαμάτα.
Δεν αποκλείονται πολύ πρόσκαιρα και πολύ τοπικά εντάσεις στις πολύ ορεινές περιοχές Ηπείρου και του Παναχαικού.


Γενικά όσο πρόσκαιρα και τοπικά και πολύ μεμμονωμένα διαφαίνονται αυτά τα φαινόμενα , καλό θα ήταν να μην υποτιμούμε καμμία καλοκαιρινή μπόρα αστάθειας.

Τέλος στην Κρήτη από τις επόμενες κιόλας ώρες, με εκκίνηση στις Κεντρικές περιοχές Κρητικού και παρακτίων και άπλωμα Δυτικά Ανατολικά και Νότια , προοδευτικά στην Βόρεια πλευρά τον ουρανό έως το πρωί να συννεφιάζεται αρκετά, με τον ήλιο να μην φαίνεται στην Ανατολή του στις περισσότερες περιοχές.

Κι ενώ θα έχουμε ένα φθινοπωρινό πρωινό προμεσημβρινό καιρό, μετά το μεσημέρι οι νεφώσεις βαθμιαία θα υποχωρούν έως το βράδυ και πολύ λίγες θα υπάρχουν πλέον έως το τέλος του 24ώρου.
Δεν νομίζω πως υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για κάτι, ωστόσο δεν μπορώ και να το αποκλείσω εντελώς το ενδεχόμενο ψιχάλας ή τοπικής βροχής οπουδήποτε.

Όσες περιοχές δεν αναφέραμε , θα έχουν σχεδόν αίθριο καιρό

ΑΝΕΜΟΙ

ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

Οι επόμενες ώρες θα κυλήσουν με ΒΔ ανέμους στα ανοικτά του Πελάγους από το ύψος της Ζακύνθου και Βορειότερα 3..4ΒF και στα Βορειότερα έως 5ΒF, ενώ μεταξύ Επτανήσων και παρακτίων Ηπείρου και Δυτικής Στερεάς, θα επικρατεί νηνεμία, όπως και από Ζάκυνθο και Νοτιότερα.

Προς τις πρωινές ώρες βαθμιαία, από Ζάκυνθο και Βορειότερα ΑΒΑ άνεμοι από την ενδοχώρα, θα επικρατήσουν πρόσκαιρα έως τις προμεσημβρινές ώρες , εκτοπίζοντας πιό ανοικτά του Πελάγους το ΒΔ ρεύμα έως 3ΒF, ενώ Νοτιότερα θα συνεχίσει η ηρεμία.

Το μεσημέρι και το απόγευμα, θαλάσσιες αύρες από τα ανοικτά προς τα παράκτια έως 3ΒF ως ΝΔ στα Νότια , έως 3ΒF ως Δ στα Κεντρικά κι έως 4ΒF ως ΒΔ στα Βόρεια, θα επικρατήσουν πρόσκαιρα, με επαναφορά σε νηνεμίες εναλλασόμενες με Α ΒΑ ρεύματα από ξηράς στα Βορειότερα από το βράδυ.

ΔΥΤΙΚΗ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΧΩΡΑ

ΑΒΑ ρεύματα έως 3ΒF απόψε και αύριο από το βράδυ, πάλι αυτών με την θαλάσσια αύρα τις προμεσημβρινές και αργά απογευματινές ώρες επικράτηση 3ΒF θαλασσίων τοπικά 4ΒF στα πιό Βόρεια παράκτια τμήματα το μεσημέρι και το απόγευμα.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΧΩΡΑ

Νηνεμία στην Θεσσαλία , με προοδευτική από τις πρωινές ώρες επικράτηση Α ΝΑ ανέμων έως και 5ΒF την ημέρα , με εξασθένηση και πάλι πλήρη έως αργά το βράδυ.

Β ΒΑ 4..5 και τοπικά 6ΒF σε Στερεά Εύβοια , Πελοπόννησο , οι οποίοι την ημέρα θα ενισχυθούν στα Ανατολικότερα τμήματα την Κεντρική και Νότιο Εύβοια Ανατολική Αττική κι επικλινείς περιοχές της Στερεάς προς Κορινθιακό και Αργοσαρωνικό έως και τα 7ΒF.

ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΧΩΡΑ, ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σε Μακεδονία και Θερμαικό, αναμένεται ηρεμία τις επόμενες ώρες και αύριο, με θαλάσσιες αύρες έως 4ΒF στον Θερμαικό την ημέρα.

Στην Θράκη , το Θρακικό Πέλαγος , τα πολύ Ανατολικά της Ανατολικής Μακεδονίας , η Ανατολική και Νότια Χαλκιδική , η Θάσος, όλο το Βόρειο Αιγαίο Σαμοθράκη Λήμνος Σποράδες και Σκύρος, θα έχουν δυνατούς ως Α ΒΑ στα Βορειότερα και ως ΒΑ στα Νοτιότερα 4..5 και 6ΒF ανέμους, πρόσκαιρα και 7Β τοπικά, με μία πρόσκαιρη υποχώρηση προς τα Ανατολικά το απόγευμα.

ΑΙΓΑΙΟ

Οι Κυκλάδες μετά από μέρες θα αναμοδαρθούν αύριο πραγματικά με Βοριάδες, οι οποίοι θα πνέουν σταθερά με εντάσεις 6 και 7ΒF, ενώ συνθήκες επικλινών ενισχύσεων στα μεγάλα νησιά και καναλισμού μεταξύ των, θα δίνουν και 8 με 9ΒF ριπές , όπως και στην Νότιο Εύβοια.

Οι Νοτιοανατολικές περιοχές , θα έχουν ως ΒΔ πιό ήρεμους 4...5 και πρόσκαιρα 6ΒF ανέμους.

Στα Ανατολικότερα νησιά, οι άνεμοι από Βόρεια γενικά συνιστώσα ακολουθώντας σε διεύθυνση παράλληλα τις Μικρασιατικές Ακτές από την Λέσβο έως την Ρόδο , θα πνέουν με εντάσεις 5...6Β στα Βόρεια, 4..5ΒF Νοτιότερα και 3...4ΒF Νοτιοανατολικότερα, με τις Κώ και κυρίως Σύμη και Ρόδο να μπαίνουν σε συνθήκες υποπνεόντων ανέμων προς το βράδυ.

ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΥΘΗΡΩΝ, ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΔΥΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ , ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ, ΚΑΡΠΑΘΙΟ

Στην θάλασσα Κυθήρων η νηνεμία απόψε, θα δώσει γρήγορα αύριο την θέση της σε πολύ δυνατούς έως κι 7ΒF ΒΑ ανέμους, οι οποίοι μετά το μεσημέρι θα περιορισθούν Ανατολικότερα των νησιών της και σαν ποτάμοι θα εκτείνονται ως τα Νοτιοδυτικά της Κρήτης μέσω Γραμβούσας και Δυτικότερων Χανίων.

Το Κρητικό με ηρεμίες και Δυτικά ρεύματα απόψε , θα δεχθεί γρήγορα τους Βοριάδες , ως ΒΑ 5...6ΒF στα Δύτικά, B ως 4...5ΒF στα Κεντρικά και ως ΒΔ 5....6Β και από αργά το βράδυ και 7ΒF στα Ανατολικά.

Το Νοτιοδυτικό Αιγαίο θα δαρθεί δυνατά από τα Β ρεύματα γρήγορα τις επόμενες ώρες , ακόμη και με 7ΒF Νοτιοδυτικά των Κυκλάδων.

Και στο Καρπάθιο ώρα με την ώρα, τα υποπνέοντα ΔΒΔ ρεύματα , θα δίνουν σε προοδευτικά ενισχυόμενα όλο και πιό ΒΔ την θέση τους κι έως το απόγευμα αργά ΒΔ άνεμοι έως κι 7ΒF ανάμεσα σε Κρήτη και Κάρπαθο θα έχουν επικρατήσει.

ΚΡΗΤΗ

Και η Κρήτη από το πρωί, θα υποδεχθεί τα Βόρεια ρεύματα, πιό ΒΑ στα Δυτικά της, πιό ΒΔ στα Ανατολικά της, με εντάσεις μετά το μεσημέρι 5...6ΒF και στα Ανατολικότερα και Δυτικότερα 7ΒF, ενώ προσοχή χρειάζεται στους ριπαίους Βοριάδες της Νότιας Κρήτης, λόγω επικλινούς ενίσχυσης και περάσματός τους από στενές περιοχές ή φαράγγια, που θα τους δίνει ώθηση προς 8 και 9ΒF ριπές προς το Λυβικό.

ΛΥΒΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

Ήρεμες θάλασσες χωρίς κυματισμό , με αντίθετο άνεμο και υπέροχους στροβιλλισμούς από τις ριπές των καταβατών από τα φαράγγια και τις βουνοπλαγιές στα ''ξεμπουκαρίσματα''.
Πιό μακριά από τις ακτές στα ανοικτά , θα επικρατούν και συνθήκες νηνεμίας , σε πολλές περιοχές του Πελάγους.  
   
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

Σε πτώση αύριο η θερμοκρασίες, θα κυμανθούν μεταξύ :

ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΛΛΑΔΑ

18 και 32οC σε Ανατολικότερη Μακεδονία και Θράκη  λόγω περισσότερης ηλιοφάνειας και ανέμων εκ ξηράς.
18 και 28οC σε Κεντρική και λοιπή Μακεδονία , λόγω περισσότερης συννεφιάς.

Έως και 14οC οι ελάχιστες πιό Δυτικά, ενώ συνθήκες νηνεμίας και ξαστεριάς ίως δώσουν και μονοψήχφιες στις εσωτερικότερες και ορεινότερες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

13 και 30οC σε εσωτερικότερες περιοχές Βορείου Ηπείρου
17 και 34οC στις υπόλοιπες εσωτερικές περιοχές
20 και 31οC σε όλες τις παράκτιες περιοχές
21 και 30οC στα Επτάνησα.

Συνθήκες τοπικών καταβατών τις προμεσημβρινές ώρες κι όπου η αύρα καθυστερήσει , ίσως δώσουν και 35άρια σε περιοχές Δυτικά της Πίνδου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

17 και 34οC στην εσωτερική Θεσσαλία.
19 και 32οC σε Βορειοανατολική Στερεά, Εύβοια προς αυτήν και Βορειοανατολική Πελοπόννησο.
23 και 35οC σε παράκτια Κεντρική προς Πελοπόννησο Στερεά και παράκτιες όμορες Πελοποννήσου περιοχές και Νοτιοδυτικής Αττικής και Αργολίδας εσωτερικά στον Κόλπο, καθώς και περιοχές της Νότιοανατολικής Πελοποννήσου γύρω από την Σπάρτη.
23 και 28οC σε προς Αιγαίο Εύβοιας περιοχές και Νότιες αυτής, καθώς και Ανατολική παράκτια Αττική.

 ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΚΡΗΤΗ , ΚΥΘΗΡΑ, ΓΑΥΔΟΣ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

21 και 28οC σε Σαμοθράκη, Λήμνο
23 και 29οC σε Σποράδες, Σκύρο
21 και 30οC σε Νότιες Κυκλάδες
22 και 29οC σε Βόρειες Κυκλάδες
19 και 31οC σε Κύθηρα  Βορειοδυτική Κρήτη
23 και 34οC πιθανώς σε Δυτικότερα παράκτια Κρήτης
22 και 30οC σε παράκτια Βόρεια Κρήτη
18 και 31οC στην Βόρειο ενδοχώρα της Κρήτης
18 και 33οC στην Νότια ενδοχώρα της Κρήτης
23 και 34 ίσως 35οC στα Νοτιοδυτικά, στις Νότιες παράκτιες περιοχές της Κρήτης.
 21 και 31οC σε Βόρειες και Δυτικές πλευρές Λέσβου, Χίου, Σάμου και την Ικαρία.
 24 και 34οC σε Νότιες και Ανατολικές πλευρές των ίδιων νησιών.
 21 και 31οC σε Ρόδο Σύμη Κώ.
Πιθανοί 32οC λόγω πιό ασθενών ανένων σε Σύμη και Ρόδο.
22 και 29οC σε Βορειοανατολικότερη ΚρήτηΚάσο και Κάρπαθο.

Να σημειώσουμε , πως η συννεφιά σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Κρήτης , θα επηρεάσει τοπικά τις μέγιστες ένα με δύο βαθμούς προς τα κάτω στην ενδοχώρα κυρίως.

Επίσης το Οροπέδιο θα συνεχίσει την ''Ηπειρωτική'' συμπεριφορά του με ελάχιστες χαμηλές και αύριο , περί των 9 με 12οC.

Τέλος , όσον αφορά την θερμοκρασία , η τάση μετά το μεσημέρι θα είναι συνεχώς αργά και σταθερά πτωτική , σε όλες τις Ανατολικές και Νότιες περιοχές.

Θα υπάρχουν αύριο το πρωί σε αρκετές περιοχές της Κρήτης , Δυτικές και εσωτερικές κυρίως , παραποτάμιες , παράκτιες κοντά σε εκβολές ποταμών , υψίπεδα και οροπέδια , συνθήκες πολύ αυξημένης υγρασία , συνοδεία τοπικών ομιχλών και περιορισμένης ορατότητος.

Ομίχλες νέφωσης επίσης από τις σχετικά χαμηλές νεφώσεις Βορείου ρεύματος , θα υπάρχουν σε πολλές περιοχές άνω των 700m των Ανατολικών προσήνεμων στο Βόρειο ρεύμα περιοχών σε Εύβοια και Κρήτη.

Για τις περιοχές Βορειότερα αυτό δεν θα είναι είδηση.

Να είστε όλοι καλά, ετοιμασθείτε οι Ανατολικοί της Ελλάδος για ένα σχετικά φθινοπωρινό Αυγουστιάτικο αποχαιρετισμό, ανεμώδη, νεφοσκεπή τοπικά και με μπορίτσες κι ένα ψυχρό τελευταίο καλοκαιρινό Σαββατόβραδο.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την προσοχή σας, 

Καλό ξημέρωμα.

Σπυριδάκης Σάββας 


Κυκλώνας Ρόδου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας