Κυριακή, 10 Αυγούστου 2014


ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΥΜΑ ΤΟΥ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΣΤΕΡΟΥ ΘΕΡΜΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

10 Αυγούστου 2014
Φίλες και φίλοι μου καλημέρα σας.
Σε καλοκαιρινές συνθήκες βρισκόμαστε και πάλι, με ετησίες στο Αιγαίο, αίθριο καιρό, άνοδο της θερμοκρασίας και περιορισμό ασταθειών και σχετικής υγρασίας.
Αυτό οφείλεται στην επικράτηση πάνω από την επικράτειά μας ενός φυσιολογικού πεδίου συνδυασμού υψηλών πιέσεων σε Κεντρική Μεσόγειο και Βαλκάνια, με τις εποχικές χαμηλές πιέσεις της ευρύτερης περιοχής Ανατολικής Μεσογείου, ο οποίος εξασθενεί μέρα με την ημέρα.

Έτσι το ευεργετικό ''μελτεμάκι'' θα περιορίζεται συνεχώς τις επόμενες μέρες καθώς θερμότερες αέριες μάζες θα μεταφέρονται στην ανώτερη ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα η θερμοκρασίες να φλερτάρουν στα επίπεδα καύσωνα, αρχικά στην Ηπειρωτική χώρα και αργότερα και σε νησιωτικές περιοχές τις επόμενες ημέρες.
Όσοι με παρακολουθείτε, σας έχω ενημερώσει για αυτή την εξέλιξη, μέρες τώρα.
Τα 40άρια και άνω, πολύ δύσκολα θα αποφευχθούν πλέον την εβδομάδα του 15 Αύγουστου που ήδη καλοσωρίσαμε.

Πάμε να τα δουμε αναλυτικότερα

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

ΚΑΙΡΟΣ

Για αύριο Δευτέρα λοιπόν, σε όλη την χώρα κατά κανόνα θα επικρατεί σχεδόν αίθριος καιρός.
Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες όμως και πάλι σε Ηπειρωτικές περιοχές, θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Ανατολικότερα τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας , Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έως και τις παράκτιες περιοχές , ορεινές κι εσωτερικές περιοχές Δυτικής Μακεδονίας Ηπείρου και Δυτικής Κεντρικής Στερεάς Ελλάδος και ορεινές περιοχές της Πελοποννήσου, θα χάσουν για λίγες ώρες τοπικά τον ήλιο τις θερμές ώρες.
Μικρή πιθανότητα, υπάρχει όμως για πολύ τοπικούς και πρόσκαιρους όμβρους σε πολύ ορεινές περιοχές των Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και προς τα σύνορα Βορειοανατολικής Μακεδονίας και Βορειοδυτικής Θράκης, ίσως να ακουστεί και κάποιο μπουμπουνητό.
Μικρότερη πιθανότητα για ανάλογες εκδηλώσεις σε ορεινές περιοχές στον Όλυμπο, την Δυτική Στερεά Ελλάδα και τα όρη της Αρκαδίας.
Επίσης οι κάτοικοι των νησιών της Δωδεκανήσου κοντά στις Μικρασιατικές ακτές, θα δούν κάποιες όμορφες αναπτύξεις μετά το μεσημέρι, μακριά προς τα όρη του Ταύρου στην Τουρκία.

ΑΝΕΜΟΙ

Σε όλη την Ηπειρωτική χώρα η μέρα θα κυλήσει με εναλλαγές νηνεμίας και υποπνεουσών αυρών, ξηράς την νύχτα και θάλασσας την ημέρα , ενώ σε όλες τις παράκτιες περιοχές θαλάσσιες αύρες έως και 4Β κυρίως στα Δυτικά τις θερμές ώρες.
Στο Ιόνιο ανοικτά, θα πνέει ένα ΒΔ ρεύμα ασθενές ίσως την ημέρα μέτριο.
Το Αιγαίο θα συνεχίσει να χορεύει στους ρυθμούς των ετησιών.
Από Λήμνο Σαμοθράκη και νοτιότερα, Σκύρο Κεντρική και Νότια Εύβοια Αττική Αργοσαρωνικό και Νοτιοανατολικότερα, προς Λυβικό Ανατολική και Νότια Κρήτη, Κυκλάδες, Ανατολικό Κρητικό, νησιά Ανατολικού Αιγαίου προς τις πλευρές του Πελάγους, Καρπάθιο και Βορειότερα Δωδεκάνησα, θα έχουν Β ΒΔ ανέμους 4...5 και την ημέρα κυρίως 6Β.
Την νύχτα ανάμεσα σε Κρήτη και Κάρπαθο και σε περιοχές επικλινείς προς το Λυβικό περιοχές της Νότιας κι Εσωτερικής Κρήτης , θα έχουμε και 7αράκι.
Ίσως και 8αράκια στιγμιαία στην Νότια Κρήτη σε ριπές.

Πάντως αύριο , θα υπάρξει μία τάση εξασθένησης των ανέμων και περιορισμού τους σε πλήθος ριπών και διάρκειας 6αριών.
Στην θάλασσα Ρόδου και Καστελόρριζου, θα επικρατήσει νηνεμία και μόνο την ημέρα θα φυσήξουν ασθενή Δ ρεύματα.
Παρόμοιες οι συνθήκες σε θάλασσα Κυθήρων.

Το Λυβικό θα έχει Βοριάδες 4....5Β , πιό ΒΔ στα Δυτικότερα τμήματα , ριπές σφδρότατες μπροστά από φαράγγια και επικλινή τμήματα των ορεινών όγκων της Κρήτης που κατακρημνίζονται απότομα στο Πέλαγος , ενώ τα Ανατολικότερα τμήματα θα έχουν σχεδόν νηνεμία.
Γενικά νηνεμία ή ασθενείς ανέμους , θα έχουν και τα περισσότερα τμήματα σε Βόρειο Βορειοδυτικό Αιγαίο , Βορειοδυτικότερα από Λήμνο Σαμοθράκη Σποράδες Σκύρο.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Με τάση ανόδου κυρίως στις εσωτερικές Ηπειρωτικές περιοχές της χώρας η θερμοκρασία , τόσο σε ελάχιστες, αλλά κυρίως στης μέγιστες, έχοντας εισέλθει σε μία αργή , αλλά σταθερή πορεία προς τα 40άρια και άνω τις επόμενες ημέρες.
Έτσι αύριο θα πρέπει να θεωρήσω δεδομένους έστω τοπικά και πρόσκαιρα κυρίως σε περιοχές των Θεσσαλίας και Βορειοανατολικής Πελοποννήσου τους 36 με 37οC , ενώ όλες οι υπόλοιπες Ηπειρωτικές περιοχές θα κυμανθούν σε μέγιστες τις θερμές ώρες , μεταξύ 34 και 36οC.
Οι παράκτιες δε περιοχές όλης της Ηπειρωτικής χώρας, θα είναι δροσερότερες την ημέρα κατά 1....με 5οC βαυμούς τοπικά, αναλόγως περιοχής και θερμότερες την νύχτα φυσικά από τις αντίστοιχες εσωτερικές.
Οι θαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές μας, θα είναι φυσικά δροσερότερες την ημέρα και θερμότερες την νύχτα , με τις μέγιστες να κυμαίνονται μεταξύ 32 και 35οC.
Δροσερότερες περιοχές , τα Ιόνια νησιά , η Γαύδος , οι Κυκλάδες , η Βορειοανατολική Κρήτη και Κάσος Κάρπαθος.
Θερμότερες Κύθηρα , Δυτική Εσωτερική και Νότια Κρήτη , Λέσβος Χίος Σάμος και Βόρεια Δωδεκάνησα.
Να σημειώσουμε επίσης πως αρκετές περιοχές υπό την επίδραση του καταβάτη θερμαινόμενου Βοριά στην νότια κι εσωτερική Κρήτη , Λέσβο Χίο και Σάμο , θα ξεπεράσουν πιθανώς και τους 35οC

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΙ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΤΡΙΤΗ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Σχεδόν αίθριος ο καιρός με πιό περιορισμένη αστάθεια στα πολύ εσωτερικά και πάλι Ηπειρωτικά, και με λιγότερες νεφώσεις για μικρότερο χρονικό διάστημα αλλα μικρότερη πιθανότητα να εκδηλωθούν φαινόμενα.
Οι άνεμοι ασθενείς στα Δυτικά , αύρες στα παράκτια και νηνεμίες στα εσωτερικά της Ηπειρωτικής χώρας , ετησίες στο Αιγαίο από Β ΒΔ διευθύνσεις έως κι 6Β στα ΝΑ.

Η θερμοκρασία κοντά στους 38οC βαθμούς πολύ τοπικά στα Ηπειρωτικά, το πολύ 35οC βαθμούς στα νησιά , όπου δεν πνέουν ετησίες ή έχουμε ενοχλήσεις από καταβάτες ανέμους.


ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα σε ορεινούς κυρίως όγκους σε Πίνδο ΒΑ Μακεδονία και ΒΔ Θράκη τις θερμές ώρες.
Αύρες στα παράκτια και νηνεμία στις εσωτερικές περιοχές των Ηπειρωτικών περιοχών, υποπνέοντες άνεμοι σε Δυτικά και Βόρεια Πελάγη, ετησίες στο Αιγαίο πιό περιορισμένες σε διάρκεια , ένταση κι έκταση, παρόλα αυτά το 6αράκι την ημέρα θα επιμείνει στα πιό ΝΑ του Αιγαίου.
Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη την χώρα , θα ξεπεράσουμε τους 38οC στα Ηπειρωτικά, μικρή άνοδος και της σχετική υγρασίας, κυρίως στα Δυτικότερα τμήματα.

ΠΕΜΠΤΗ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014 ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Και πάλι αίθριος καιρός και εάν συννεφιάσει τοπικά αυτό θα είναι πρόσκαιρο και θα συμβεί σε πάρα πολύ περιορισμένες εκτάσεις πολύ ορεινών περιοχών Πίνδου και συνοριακών με Βουλγαρία περιοχών τις θερμές ώρες.
Πιό εξασθενημένοι οι άνεμοι , με τις ετησίες ναι μεν ακόμη και στα 6Β τοπικά την ημέρα , αλλά στο Καρπάθιο κυρίως πλέον.
Τους 39οC βαθμούς τις θερμές ώρες θα πρέπει να περιμένουμε σε εσωτερικές περιοχές Κεντρικής Μακεδονίας , Θεσσαλίας και Βορειοανατολικής Πελοποννήσου που ίσως και να τους ξεπεράσουμε πρόσκαιρα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014 ΗΜΕΡΑ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Ημέρα καύσωνα θα την χαρακτήριζα με βάση τα όσα στοιχεία έχω στην διάθεσή μου.
Αίθριος ο καιρός σε όλη την χώρα.
Οι άνεμοι πιό Βορειοδυτικοί , θερμότεροι , θα ενοχλήσουν ως καταβάτες όλες τις επικλινείς προς τα ΝΑ περιοχές της Ανατολικής και Νότιας χώρας, ως καταβάτες θερμαινόμενοι.
Πιθανοί πλέον οι 40οC βαθμοί σε πολλές περιοχές Θεσσαλίας, Ανατολικής Στερεάς , Ανατολικής και Νότιας Πελοποννήσου και εσωτερικής Κρήτης.

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Φαίνεται με τα έως τώρα στοιχεία, σας το έχω γράψει και σε προηγούμενες εκτιμήσεις μου, πως αυτό το κύμα ζέστης ή καύσωνα εάν θέλετε, θα είναι το πιό ισχυρό του εφετινού καλοκαιριού, τόσο σε διάρκεια, όσο και σε μέγιστες τιμές.

Από τις 17 του μήνα, διαφαίνεται τάση επαναφοράς σε πιό φυσιολογικές συνθήκες θερμοκρασιακά και από τα ΒΔ προς τα ΝΑ.
Η αστάθεια θα επανέλθει με όμβρους και καταγίδες κυρίως σε Μακεδονία και Θράκη και Βορειοδυτικοί πιό δροσεροί άνεμοι θα επικρατούν σταδιακά από τα ΒΔ προς τα ΝΑ τμήματα της χώρας μας.

Οριακά δε υπάρχει πιθανότητα για μία μεταβολή του καιρού και στην Ανατολική και Βόρεια χώρα με πιό γενικευμένα φαινόμενα σε Μακεδονία Θράκη Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο και αστάθεια στην υπόλοιπη χώρα.

Έως τις 19 του μήνα , η θερμοκρασία θα έχει πέσει αισθητά σε όλη την χώρα και θα δροσίσει, πρόσκαιρα όμως και πάλι, καθώς ένα νέο κύμα ζέστης αναμένεται έως και τις 25 του μήνα τουλάχιστον.

Από εκεί και μετά, σας το έχω ξαναγράψει, περιμένω βάσει των δεδομένων που έχω από την προσωπική μου μακροπρόθεσμη μελέτη, την πρώτη της νέας υδρολογικής περιόδου, φθινοπωρινή μεταβολή από τα ΒΔ προς τα ΝΑ, με οργανωμένο σύστημα εξ Αδριατικής, που θα αλλάξει νωρίς τα δεδομένα της μετέπειτα εξέλιξης του καιρού.

Να είστε όλοι καλά, καλή εβδομάδα καλό τριήμερο και καλές διακοπές σε όσους έχουν την δυνατότητα.

Σπυριδάκης ΣάββαςΚυκλώνας Ρόδου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας