Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Ρόδος - Φώτο : Nick Bari


Σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάζει ο καιρός απο την Παρασκευή το βράδυ με βροχές , καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους σε όλα τα νησιά του νομού που θα συνεχιστεί το Σαββάτο και την Κυριακή με τάση να μπεί και η νέα εβδομάδα σε αυτό το μοτίβο.

Αναλυτικά

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου

ΡΟΔΟΣ 


Ενώ η μέρα θα ξεκινήσει πολύ καλά σταδιακά απο τις προμεσημβρινές ώρες νεφώσεις θα μαζεύονται πάνω απο το νησί. Το απόγευμα ο καιρός θα είναι μουντός και κλειστός απο παντού με κάποιες σταγόνες εδώ κι εκεί να μην αποκλείονται. Τίποτα το σημαντικό.
Λίγο πρίν η λίγο μετά τα μεσάνυχτα θα βρέχει αρχικά στα νότια και ανατολικά τμήματα και εν συνεχέια στα υπόλοιπα με μέτρια πρός κανονική ένταση.
Σε αυτό το μοτίβο θα κυλάει η νύχτα.

Θα συνεχίζει το βοριαδάκι με την ένταση του να φτάνει το μεσημέρι τα 4-5 μποφόρ με την συνέχεια να μη είναι η ίδια καθώς θα εξασθενεί σταδιακά και μέχρι τις πρώτες βραδυνές ώρες θα έχει στραφεί απο ανατολικές και αργότερα ΝΑκες διευθύνσεις με την ένταση του να μην ξεπερνάει τα 2-3 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 19°C και 20°C βαθμούς κοντά στις ακτές και στους 17°C με 18°C στα κεντρικά και ορεινά τμήματα. Νωρίς το πρωί αναμένεται να πέσει στους 9°C στον Αττάβυρο ενώ στα παράθαλάσσια θα είναι σαφώς καλύτερα τα πράγματα.

ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Πολύ καλά ξεκινάει επίσης η μέρα σε όλα τα νησιά όμως σταδιακά λίγο πρίν το μεσημέρι ο καιρός θα κλείνει και για το υπόλοιπο του 24ώρου προβλέπονται ανα διαστήματα ψιχάλες η ακόμα και βροχή μέτριας έντασης με ανα διαστήματα παύσεις χωρίς ακρότητες κυρίως τις βραδυνές ώρες.
Απο τα μεσάνυχτα και μετά τα φαινόμενα θα παρουσιάζουν ενδυνάμωση σε Κάσο και Κάρπαθο αρχικά και θα αρχίσουν να συνοδεύονται απο ηλεκτρικές εκεννώσεις. Πρός το ξημέρωμα θα επηρεάζονται απο καταιγίδες και ανατολικότερα νησιά.

Οι άνεμοι θα επιμείνουν απο βόρειες διευθύνσεις έως το μεσημέρι με την ένταση τους να φτάνει τα 4-5 μποφόρ με και σταδιακά στην συνέχεια θα εξασθενούν και θα στρέφονται σε νοτιάδες.

Θερμοκρασίες οχι παραπανω απο 18
°C βαθμούς στα βορειότερα ενώ στα νότια θα ακουμπήσουν τους 21°C και συγκεκριμένα στο Καστελλόριζο.
Ψυχρούλα νωρίς το πρωί μεταξύ 14 και 17 οι ελάχιστες.

Σαββάτο 17 Νοεμβρίου

ΡΟΔΟΣ



Βροχές που θα μετατρέπονται γρήγορα σε καταιγίδες θα σημειώνονται απο το ξημέρωμα σε ολόκληρο το νησί. Το κύριο χαρακτηριστικό του 24ώρου θα είναι η εμμονή των φαινομένων με αποτέλεσμα να ελοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν προβλήματα συσσώρευσης υδάτων στον αστικό ιστό αλλα και σε δήμους οι οποίοι έχουν θέμα ομβρίων υδάτων με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται εύκολα νερά.
Προσοχή και σε επαρχιακούς δρόμους να αποφεύγονται οι διελεύσεις απο χειμάρρους η ποτάμια ειδικά οι αγρότες!
Οι άνεμοι θα πνέουν απο νοτιοανατολικές διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάσεις τα 6-7 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα ανέβουν ακόμα και στα ορεινά κυρίως την νύχτα και θα κυμαίνονται μεταξύ 17.. και 21
°C βαθμούς.

ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 

Κάσος - Κάρπαθος
Με ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται απο ηλεκτρικές εκεννώσεις θα ξεκινήσει η μέρα και σε αυτό το μοτίβο με ανα διαστήματα παύσεις θα κυλάει. Απο το απόγευμα τα φαινόμενα θα σταματούν. Άνεμοι νοτιάδες 6-7 και τοπικά 8 BF.
Πατμος - Λειψοί

Με καθυστέρηση αναμένονται τα φαινόμενα εκεί καθώς έως τις προμεσημβρινές ώρες δεν θα συμβαίνει τίποτα πέρα απο νεφώσεις. Στην συνέχεια και έως το τέλος του 24ώρου βροχές και το απόγευμα δεν αποκλείονται καταιγίδες που θα συνοδεύονται απο ηλεκτρικές εκεννώσεις.
Περαιτέρω επιδείνωση την νύχτα και τα μεσάνυχτα με ισχυρές καταιγίδες ενώ δεν προβλέπεται ύφεση φαινομένων ούτε μετά τα μεσάνυχτα. Προσοχή λοιπόν!
Νοτιάδες θυελλώδεις 7-8 BF με τάση εξασθένησεις τα μεσάνυχτα.
Αστυπάλαια
Επιτέλους βροχή στην Αστυπάλαια που είπε το νερό νεράκι. Ανα διαστήματα ψιχαλίσματα απο το πρωί και βροχή κανονικής έντασης το μεσημέρι που μάλιστα θα δυναμώση αρκετά και θα βγούν και καταιγίδες συνοδεία ηλεκτρικών. Άνεμοι επίσης νοτιάδες 6-7 BF με τάση μικρής εξασθένησης το βράδυ.
Λέρος - Κάλυμνος - Ψέριμος
Ψιχαλίσματα το πρωί και σταδιακά ισχυρές καταιγίδες απο το μεσημέρι έως το βράδυ και θα χρειαστεί προσοχή.
Άνεμοι νότιοι-νοτιοδυτικοί ανα διαστήματα με την ένταση τους να φτάνει τα 6-7 BF.
Κώς 
Βροχή μέτριας έντασης σε διάφορα τμήματα του νησιού απο το πρωί με αρκετές παύσεις που το μεσημέρι θα είναι μεγαλύτερες. Σταδιακή επιδείνωση απο το απόγευμα , προσοχή το βράδυ τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά και θα συνοδεύονται απο ηλεκτρικές εκκενώσεις. Άνεμοι νοτιοι 6-7 και τοπικά 8 BF.
Νίσυρος - Τήλος
Ανα διαστήματα βροχές μέτριας έως κανονικής έντασης απο το πρωί έως το απόγευμα στην συνέχεια τα φαινόμενα θα ενταθούν και κυρίως την νύχτα και θα βγαίνουν καταιγίδες συνοδεία ηλεκτρικών εκκενώσεων. Άνεμοι νοτιοανατολικοί 6-7 BF.
Σύμη - Χάλκη
Περάσματα βροχής μέτριας έντασης η ψιχαλίσματα απο το πρωί έως το μεσημέρι , σταδιακή επιδείνωση το μεσημέρι με ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται απο ηλεκτρικές εκκενώσεις και θα φτάσουν έως τα μεσάνυχτα. Ανεμος νότιος 6-7 BF
Καστελλόριζο
Βροχή ανα διαστήματα μέτριας έως κανονικής έντασης καθ όλο το 24ώρο χωρίς να βγαίνουν καταιγίδες. Άνεμος νότιος 5-6 BF

Οι θερμοκρασίες θα παραμένουν σε ψηλά επίπεδα και την νύχτα: απο 17.. έως 22°C βαθμούς.

Κυριακή 18 Νοεμβρίου

ΡΟΔΟΣ 

Συνεχίζουν φαινόμενα ανα διαστήματα καθ όλο το 24ώρο ενώ οι ώρες που χρειάζονται προσοχή είναι οι μεσημβρινές. Άνεμοι νότιοι-νοτιοανατολικοί 5-6 BF.

Θερμοκρασίες αμετάβλητες : απο 16.. έως 21°C βαθμούς.

ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ


Με εξαίρεση την Κάσο την Κάρπαθο και το Καστελλόριζο τα υπόλοιπα νησιά θα επηρεάζονται ανα διαστήματα απο καταιγίδες απο το πρωί έως το βράδυ. Ωστόσο δεν αποκλείεται το βράδυ να επηρεαστεί και η Κάρπαθος. Τα φαινόμενα σε όποιο νησί και να σημειώνονται θα συνοδεύονται απο ηλεκτρικές εκκενώσεις. Οι άνεμοι θα παραμένουν νοτιάδες και θα εξασθενήσουν πρόσκαιρα στα 3-4 BF ωστόσο θα ενισχύονται και πάλι απο το απόγευμα φτάνοντας τα 6-7 BF.

Θερμοκρασίες αμετάβλητες : απο 17.. έως 22°C βαθμούς.

Η υγρασία θα βρίσκεται στα ύψη ειδικά το Σαββατοκύριακο :
75% - 97%

Σημ. - Παρατηρήσεις
Κρατάμε μικρό καλάθι για την Ρόδο καθώς ποτέ δεν είδα να πνέουν θυελλώδεις νοτιάδες στο νησί και να έχουμε ισχυρά φαινόμενα πέρα απο ψιχαλίσμα και αυτό συμβαίνει γιατί η 
περιεκτικότητα της ατµόσφαιρας αδυνατή να συγκεντρώσει υδρατµούς μεταφέροντας την σε διαφορετικά υψομετρικά επίπεδα. Αυτό για το πίσω μέρος του μυαλού μας σε περίπτωση που τα προγνωστικά μοντέλα πέσουν ομαδικώς έξω και επικρατήσει ο ανθρώπινος παράγοντας και η εμπειρία απο τις τοπικές παρατηρήσεις ετών.
Το Σαββάτο και την Κυριακή δεν αποκλείονται θεάσεις υδροστρόβιλων σε όλα τα νησιά καθώς οι δείκτες θερμοδυναμικής αστάθειας θα βρίσκονται στα ύψη.
Στο ίδιο μοτίβο φαίνεται να ξεκινάει η νέα εβδομάδα. Θα το δούμε στην πρόγνωση της Κυριακής.
Θα ενημερώνεστε συνεχώς απο την ομάδα μας στο facebook.

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2018


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας