Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017



Οι ατμοσφαιρικές διεργασίες των τελευταίων ημερών στην περιοχή της ανατολικής Μεσογειου ολοκληρώθηκαν και ετοίμασαν ένα χαμηλό το οποίο έχει πλέον όλα τα χαρακτηριστικά ενός Τροπικού Κυκλωνα με την ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του να πέφτει κάτω απο τα 1000hpa .
Τι θα πρέπει να περιμένει ο κόσμος απο την επίθεση του "Ζήνων".
Σαρωτικούς ανέμους που η ένταση τους θα φτάνει τα 100χλμ/ώρα
Κατακλυσμιαίες βροχές και καταιγίδες. Στα πελάγη αναμενονται εμφανίσεις υδροστρόβιλων ενώ δεν αποκλείονται και προσπάθειες ανεμοστρόβιλων στην ξηρά.
Σσ. Εξαιρετικά δύσκολο να συμβούν προσπάθειες σε κατοικημένες περιοχές.
Ο Ζήνων θα σφυροκοπάει την χώρα το τριήμερο του Π/Σ/Κ 17/19 Νοεμβρίου ενώ στην συνέχεια θα εξασθενεί. Όμως η κακοκαιρίες δεν θα τελειώσουν εδώ.
Αμέσως μετά την διέλευση του "Ζήνων" θα πνεύσουν θυελλώδεις Βοριάδες σε ολόκληρη την χώρα η οποίοι θα φέρουν πολύ κρύο και χιονοπτώσεις ακόμα και σε ημιορεινές η και πεδινές περιοχές.

Πως και πόσο θα επηρεαστούν τα Δωδεκάνησα

Αναλυτικά

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου

Ακόμα μια ήρεμη ημέρα με ηλιοφάνεια την ημέρα ωστόσο απο το απόγευμα σταδιακά θα εισέρχονται στον νομό νεφώσεις απο τα Βορειοδυτικά και θα πυκνώνουν.
Μάλιστα τα μεσάνυχτα θα δώσουν ασθενή φαινόμενα στα βορειότερα νησιά (Αστυπάλαια - Πάτμος - Λέρος - Λειψοί ) ενώ δεν αποκλείεται και παροδική καταιγίδα συνοδεία ηλεκτρικών εκκενώσεων.
Στα υπόλοιπα νησιά αναμένουμε νεφώσεις μόνο και ενδεχομένως ψιχαλίσματα εδώ κι εκεί.
Τίποτα ανησυχητικό.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο νότιες διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει τα 4-5 μποφόρ απο την Κώ και βορειότερα ενώ στα νοτιότερα θα πνέουν ακόμα ποιό εξασθενημένοι 3-4 μποφόρ.

Θερμοκρασίες χωρίς αξιόλογη μεταβολή

Βόρεια : 16 - 20°C
Νότια : 17 - 21°C
Ορεινά : 15 - 19°C


Υγρασία : 65% - 95%

Σαββάτο 18 Νοεμβρίου

Στο ξεκίνημα της ημέρας όλοι θα αναρωτηθούν που βρίσκεται αυτός ο περιβόητος Τροπικός Κυκλώνας "Ζήνων" καθώς η μέρα θα είναι σχεδόν ηλιόλουστη με κάποιες αραιές νεφώσεις να εντοπίζονται μόνο απο την Κώ και νοτιότερα.
Ταχύτατα οι νεφώσεις θα πυκνώνουν όμως και ο καιρός θα κλείνει και θα αρχίσει να δίνει βροχή μέτριας έντασης η σποραδικές μπόρες πρίν τις μεσημβρινές ώρες σε Πάτμο - Λέρο - Κάλυμνο - Κώ. Τα φαινόμενα θα είναι σε γενικές γραμμές ασθενή κατά βάση.
Το μεσημέρι θα επηρεάζεται και η πρωτεύουσα του νομού η Ρόδος με μπόρες στα κεντρικά ενώ στα νότια δεν αποκλείεται λίγο νωρίτερα να έχουμε ψιχαλίσματα. Τίποτα το ανησυχητικό.
Η πόλη θα βλέπει πυρήνες στις θάλασσες γύρω της όμως δύσκολα θα επηρεάζεται έως το απόγευμα. Στην συνέχεια θα κινούνται πρός το νησί και την νύχτα αναμένονται ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται απο ηλεκτρικές εκκενώσεις.
Επιδείνωση του καιρού και στα υπόλοιπα νησιά του νομού μετά τις απογευματινές ώρες με την νύχτα να προβλέπεται δυναμική καθώς τα φαινόμενα θα εντείνονται συνεχώς. Και εκεί προβλέπονται πλούσιες ηλεκτρικές εκκενώσεις ενώ στα βορειότερα θα έχουμε σταδιακα και χαλαζοπτώσεις. Οι θεατές μέχρι το βράδυ Κάσος , Κάρπαθος , Αστυπάλαια και Καστελλόριζο σταδιακά θα επηρεάζονται με μπόρες και μετά τα μεσάνυχτα καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο νοτιοδυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει τα 4-5 μποφόρ το πολύ.


Θερμοκρασίες αμετάβλητες
Βόρεια : 16 - 20°C
Νότια : 17 - 21°C
Ορεινά : 15 - 19°C


Υγρασία : 70% - 97%

Κυριακή 19 Νοεμβρίου

Σταδιακή είσοδος του εξασθενημένου "Ζήνων" στο Αιγαίο τις πρωινές ωρες και πέρασμα ακριβώς απο τα κράσπεδα των Δωδεκανήσων. Μικρή πιθανότητα για 'κόλλημα' στο Ικάριο και νέα ενίσχυση του.

Τα φαινόμενα το πρωί θα έχουν σταματήσει σε όλα τα νησιά καθώς ο Τροπικός Κυκλώνας θα λειτουργεί ως δέκτης νεφών και φαινομένων προσπαθόντας να ανεβάσει την δύναμική του και πάλι.
Θα αντιστέκεται η Ρόδος καθώς θα υπάρχει συγκέντρωση (πιθανώς εγκλωβισμός) κυττάρων στον κόλπο της Ιξιάς με αποτέλεσμα να υπάρχουν έντονες καταιγιδες σε εκείνο το σημείο που θα κινηθούν πρός την πόλη και την δυτική πλευρά του νησιού. Δεν αποκλείεται να επηρεάζεται και η Σύμη.
Οι κάτοικοι το μεσημέρι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί καθώς θα εκδηλώνονται ισχυρότατες καταιγίδες που θα συνοδεύονται απο ηλεκτρικές εκκενώσεις και χαλαζοπτώσεις!
Περαιτέρω επιδείνωση λίγο μετά το μεσημέρι με ακόμα περισσότερα φαινόμενα !
Μεγάλη επιδείνωση μέσα στο μεσημέρι και στα υπόλοιπα νησιά του νομού με ισχυρότατα φαινόμενα που θα συνοδεύονται απο ηλεκτρικά και χαλαζοπτώσεις επίσης!
Μεγάλη προσοχή έως το βράδυ που σταδιακά θα υποχωρούν τα φαινόμενα.

Οι αλώβητοι : Κάσος και Κάρπαθος θα την βγάλουν με παροδικές μπόρες η καταιγίδες.
Ιδιαίτερη προσοχή σε Σύμη , Καστελλόριζο και το βορειοδυτικό τμήμα της Ρόδου απο το μεσημέρι εως το απογευμα!


Οι άνεμοι θα ενισχύονται απο το ξημέρωμα προειδοποιόντας έτσι για την διέλευση του χαμηλού θα στραφούν απο δυτικές διευθύνσεις και θα ακουμπάνε τα 8-9 μποφόρ στην Αστυπάλαια τα 7-8 μποφόρ σε Πάτμο - Λειψούς - Λέρο τα 6-7 μποφόρ σε Κάλυμνο - Κώ - Νίσυρο - Τήλο - Χάλκη - Κάσο - Κάρπαθο - Νότια Ρόδο τα 5-6 σε Κεντρική και υπόλοιπη Ρόδο και τα 4-5 στο Καστελλόριζο.
Εξασθένηση προβλέπεται μετά τις απογευματινές και κυρίως βραδυνές ώρες και στροφή σε Βορειοδυτικούς.


Θερμοκρασίες σε μικρή πτώση
Βόρεια : 16 - 19°C
Νότια : 17 - 20°C
Ορεινά : 15 - 18°C


Υγρασία : 75% - 90%

Σημειώσεις - Παρατηρήσεις
Η πιθανότητες να ενισχυθεί εκ νέου ο "Ζήνων" καθώς θα βρίσκεται στο κεντρικό Αιγαίο είναι μικρές ωστόσο δεν αποκλείεται τέτοια εξέλιξη.
Εάν αυτό συμβεί το πιθανότερο είναι να προσθέσουμε μποφόρ σε ανέμους και υετό σε όσα προαναφέραμε ενώ θα καθυστερήσουν περισσότερο να σταματήσουν τα φαινόμενα. Ετσι κι αλλιώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος πλημμυρικών επεισοδίων και θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όλοι.
Υδροστρόβιλοι δεν θα αποκλειστούν την Κυριακή απο τις θάλασσες των Δωδεκανήσων.
Θα βρισκόμαστε συνεχώς στην ομάδα να σας ενημερώνουμε για την εξέλιξη της κακοκαιρίας.
Στην περίπτωση που προκύψουν αλλαγές θα ενημερωθείτε έγκαιρα με ανακοίνωση στην ομάδα μας στο facebook.

Καλό Π/Σ/Κ και ψυχραιμία , ο καιρός μιλάει εμείς ακούμε και σεβόμαστε την φωνή του.

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2017





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας