Πέμπτη 16 Απριλίου 2015


Η αρχή της άνοιξη δημιουργεί ορισμένα θέματα: η τήξη των τελευταίων υπολοίπων του χειμώνα, η άνθιση των λουλουδιών, και η «έναρξη» της εποχής των ανεμοστρόβιλων. 
Οι ανεμοστρόβιλοι μπορούν πραγματικά να διαμορφωθούν κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε μήνα του έτους στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά είναι πλέον πιθανοί κατά προσέγγιση μεταξύ του Μαρτίου και του Αυγούστου με μια αιχμή μεταξύ του Απριλίου και του Ιουνίου. 
Ενώ τα λουλούδια έχουν αρχίσει να ανθίζουν και βεβαίως έχει υπάρξει αφθονία του χιονιού για να λιώσει, οι ανεμοστρόβιλοι ήταν απόντες για ένα μεγάλο μέρος του Μαρτίου του 2015.


Χάρτης από NOAA το Climate.gov βασισμένο στα στοιχεία από το Storm Prediction center (SPC)

Καθημερινή ιστορική πιθανότητα του severe weather μέσα σε 25 μίλια από κάθε σημείο πλέγματος χαρτών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου βάση 30-έτιας για την 1η Μαρτίου - 30 Ιουνίου, η αιχμή της ετήσιας εποχής ανεμοστρόβιλου (Απρίλιο-Ιούνιο). 

Τα σκοτεινότερα χρώματα αντιπροσωπεύουν έναν υψηλότερο αριθμό αυστηρών καιρικών εκθέσεων. Καθώς η άνοιξη προχωρεί, η υψηλότερη πιθανότητα του severe weather απλώνεται από το Βορρά και την ανατολή στις πεδιάδες, μεσοδυτικα, και νοτιοανατολικά. Χάρτης από NOAA το Climate.gov βασισμένο στα στοιχεία από το Storm Prediction center (SPC).

Τα σκοτεινότερα χρώματα αντιπροσωπεύουν έναν υψηλότερο αριθμό αυστηρών καιρικών εκθέσεων. 
Καθώς η άνοιξη προχωρεί, η υψηλότερη πιθανότητα του severe weather απλώνεται από το Βορρά και την ανατολή στις πεδιάδες, μεσοδυτικα, και νοτιοανατολικά. 

Τα ατμοσφαιρικά συστατικά που είναι  απαραίτητα για τις άγριες καταιγίδες που μπορούν να οδηγήσουν στη διαμόρφωση ανεμοστρόβιλων είναι σχετικά απλά:

1. Μια ασταθής ατμόσφαιρα, που σημαίνει ότι μόλις αρχίσει να αυξάνεται ο αέρας,  το κάνει τόσο εύκολα,
2. Η ικανοποιητική υγρασία, που βοηθά να αερίσει την άνοδο (ο αέρας με το υδρατμό είναι ελαφρύτερος από τον ξηρό αέρα), παρέχει την υγρασία που απαιτείται για την πτώση και χρησιμεύει ως μια πηγή ενέργειας για την αναπτυσσόμενη θύελλα όπως ο υδρατμός συμπυκνώνεται στο υγρό νερό,
3. Κάτι που θα αναγκάσει τον αέρα να αυξηθεί κατά πρώτο λόγο, μια ώθηση που θα μπορούσε να είναι τόσο απλή όσο ένα μετωπικό σύστημα.

Όλα αυτά είναι που χρειάζονται για τη μετατροπή μιας βίαιης καταιγίδας σε πιθανό ανεμοστρόβιλο όπως και η προσθήκη μιας αλλαγής στην κατεύθυνση το οποίο προσθέτει την περιστροφή στο μίγμα.



Παράδειγμα ανεμοστρόβιλου που ακούμπησε στο έδαφος. Φωτογραφία Greg Thompson μέλος της UCAR

Για το Μάρτιο, εν τούτοις, κανένα από αυτά τα συστατικά δεν υπήρξαν μαζί. Στην πραγματικότητα, το Storm Prediction Center του NOAA (SPC) δεν εξέδωσε καμιά αναφορά για ανεμοστρόβιλο ή μια αυστηρή προειδοποίηση καταιγίδας για τις πρώτες τρεις εβδομάδες του μήνα!
Και σύμφωνα με το τμήμα δημοσίων σχέσεων του  NOAA, από την αρχή του νέου έτους, το SPC είχε εκδώσει λιγότερο από 10 τοις εκατό του κανονικού αριθμού ανεμοστρόβιλου μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Ο Δρ Greg Carbin του SPC αναφέρει «αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στο αρχείο ιστορικότητας του SPC από το 1970.»

Η μακρά περίοδος χωρίς ανεμοστρόβιλους τελείωσε απότομα, εντούτοις, στις 25 Μαρτίου καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα διέσχισαν τις πεδιάδες. 

Μια προκαταρκτική εκτίμηση 9 ανεμοστρόβιλων που άγγιξαν στην Οκλαχόμα και το Αρκάνσας συμπεριλαμβανομένου ενός θανάσιμου ανεμοστρόβιλου ακριβώς έξω από την  Tulsa, στην Οκλαχόμα, και άλλος ένας  που σημειώθηκε στην πόλη  Moore, Οκλαχόμα-δύο χρόνια αφότου ένας ανεμοστρόβιλος EF-5 (το πιο υψηλό επίπεδο στην ενισχυμένη κλίμακα Fujita) κατάστρεψε  την πόλη.


Το Μάρτιο του 2015 μόνο, ο αριθμός ανεμοστρόβιλων ήταν προκαταρκτικά μόνο 13, μια μεγάλη διαφορά από το μέσο όρο του 1989-2013  που ήταν 78 ανεμοστρόβιλοι. Οι μελέτες επίσης έδειξαν ότι μόνο 41 ανεμοστρόβιλοι είχαν εμφανιστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου το 2015, πολύ κάτω από το πρόσφατο εθνικό επίπεδο δεκαετίας (2005-2014) που είναι  227. Από οποιαδήποτε πλευρά και αν κοιτάξετε η εποχή ανεμοστρόβιλων έχει ξεκινήσει  εξαιρετικά αργά ακολουθώντας ένα σχετικά ήρεμο έτους όπως το 2014 (1055 ανεμοστρόβιλοι παρατηρήθηκαν, 327 ανεμοστρόβιλοι λιγότεροι από της δεκαετίας, 2005-2014).

Δεν είναι απαραίτητο να κοιτάξει κάποιος  μακριά στο αρχείο γεγονότων  για να βρει έναν πιθανό λόγο για τους μειωμένους αριθμούς. Μια επίμονη ατμοσφαιρική πατέντα που έχει κρατήσει τις κρύες θερμοκρασίες στην ανατολή και τη ζεστές θερμοκρασίες στη δύση είναι πιθανός λόγος Ακόμα μια έκβαση από ένα καιρικό μοτίβο που έχει προκαλέσει τον όλεθρο σε ολόκληρη τη χώρα.
Φυσικά, το μοτίβο κρύο στην ανατολή /ζέστη στη δύση είναι μόνο ένας πιθανός λόγος για τα γεγονότα που έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής. Για παράδειγμα,  το Ελ Νίνιο/ Southern Oscillation ταλάντωση (ENSO) μπορεί επίσης να παίξει έναν ρόλο στην ενίσχυση ή στην καταστολή των αριθμών ανεμοστρόβιλων με τη μετατόπιση της θέσης και της δύναμης του αεριωθούμενου ρεύματος στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Χάρτες των χαρακτηριστικών αεριωθούμενων θέσεων και των σχεδίων ρευμάτων κατά τη διάρκεια του Λα Niña (που αφήνεται) και των χειμώνων Ελ Νίνιο (δεξιά).

Στην πραγματικότητα, μερικοί επιστήμονες πρόσφατα έχουν δείξει ότι οι όροι Ελ Νίνιο και Λα Niña μπορούν να βοηθήσουν, να προβλέψουν τη συχνότητα των ανεμοστρόβιλων και των ακραίων καιρικών φαινομένων στην περιοχή Tornado Alley (η περιοχή στις πεδιάδες που στοχεύουν συχνότερα οι ανεμοστρόβιλοι). 
Εντούτοις, το φετινό Ελ Νίνιο είναι πιθανό  να είναι πάρα πολύ αδύνατο για να είναι η μόνη αιτία για τη σχετική ηρεμία αυτή την Άνοιξη.
Άσχετα από, αυτό το τρέχον καιρικό μοτίβο δεν πρόκειται να διαρκέσει για πάντα (ακόμα και αν έχετε αυτή την αίσθηση  όσοι  ζείτε στα χιονώδη βορειοανατολικά ή στην καυτή δυτική ακτή). Και, το πιο σημαντικό, ένας ήρεμος Μάρτιος δεν προμηνύει μια ήρεμη εποχή ανεμοστρόβιλων.

Όπως το  άρθρο του NOAA αναφέρει , στο παρελθόν ένας ενεργός ή ήρεμος Μάρτιος έχει ζευγαρωθεί με το αντίθετό του για το υπόλοιπο της εποχής. 

Το 2012,  ο Μάρτιος είχε άνω του κανονικού αριθμό ανεμοστρόβιλων αλλά από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο ήταν ήρεμα. 
Ένα ακριβώς έτος νωρίτερα, το Μάρτιο του 2011 είχε έναν κάτω από τον κανονικό αριθμό ανεμοστρόβιλων. 
Το 2011 ήταν ένα από τα πιο ενεργά έτη ανεμοστρόβιλων σύμφωνα  στο αρχείο. 
Είναι καλύτερο να μην συνταχθούν τα εποχιακά συμπεράσματα ανεμοστρόβιλων που βασίζονται το Μάρτιο μόνο.

Επομένως, είναι ακόμα σημαντικό να είναι γνωστό τι να κάνετε  εάν υπάρχει ένας ανεμοστρόβιλος ή μια αυστηρή καιρική προειδοποίηση. 
Ωστόσο ακόμα και κάτω από τα κανονικά, ένα  καιρικό έτος μπορεί να δημιουργήσει έναν ισχυρό ανεμοστρόβιλο οποιαδήποτε στιγμή κάτι που είχε συμβεί στους κατοίκους της πόλης Moore στην Οκλαχόμα το 2013. 

Ο ανεμοστρόβιλος EF-5 του Moore το 2013 προκάλεσε τεράστιες καταστροφές και θανάτους και εμφανίστηκε κατά την διάρκεια ενός έτους που ήταν ήρεμος.

Ετσί κλείνοντας θα τονίσουμε πως δεν πρέπει να εφησυχάζετε ποτέ κάποιος που ζεί στης παραπάνω περιοχές γιατί ακόμα και σε μια ήρεμη χρονικά περίοδο μπορεί να κάνει την εμφάνιση του ένας επικίνδυνος ανεμοστρόβιλος ικανός να φέρει την καταστροφή και τον όλεθρο μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας.

Επιμέλεια Κυπραίος Γεώργιος

Στοιχεία climate.gov
Το παρών άρθρο δημοσιεύθηκε και στο meteoclub.gr

Κυκλώνας Ρόδου





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας