Σάββατο 25 Απριλίου 2015


Ισχυρότατη σεισμική δόνηση 7,9 βαθμών, σημειώθηκε το Σάββατο στο Νεπάλ, σε απόσταση περίπου 80χλμ ανατολικά της πόλης Ποκάρα. 

Πάνω από 1500 νεκροί και βιβλικές καταστροφές προκάλεσε στο Νεπάλ η ισχυρή σεισμική δόνηση των 7,9 Ρίχτερ- η σφοδρότερη των τελευταίων 81 ετών. 

Από το σεισμό κατέρρευσαν κτίρια στην πρωτεύουσα Κατμαντού, μεταξύ των οποίων και ένας ιστορικός πύργος. 
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και σε ορισμένες περιοχές στη βόρεια Ινδία, το Θιβέτ και στο Μπαγκλαντές όπου υπήρξαν επίσης θύματα, ενώ άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και στο Έβερεστ λόγω χιονοστιβάδας.

Το αμερικανικό ινστιτούτο USGS ανέφερε ότι ο σεισμός είχε εστιακό βάθος μόλις 2χλμ. 
Η αρχική εκτίμηση των αμερικανών ήταν για δόνηση 7,7 βαθμών και εστιακό βάθος 31 χιλιομέτρων. 


Στην Ινδία σκοτώθηκαν 36 άνθρωποι και άλλοι 12 στο Θιβέτ. Στο Μπαγκλαντές 4 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ενώ 50 εργάτες τραυματίστηκαν σε ένα εργοστάσιο στο Σαβάρ, στα προάστια της Ντάκα, πέφτοντας ο ένας πάνω στον άλλο ενώ προσπαθούσαν πανικόβλητοι να σωθούν. «Όλοι είναι στους δρόμους και ο κόσμος σπεύδει σε νοσοκομεία» ανέφεραν μαρτυρίες από το Κατμαντού. 

Επίσης στην πρωτεύουσα κατέρρευσε ένας πύργος του 19ου αιώνα και από τα συντρίμμια του έχει ανασυρθεί νεκρός ένας άνθρωπος. Τουλάχιστον 50 άτομα έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια του.
Ο Πύργος Νταράρα, που χτίστηκε το 1832, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. Ήταν ανοιχτός για το κοινό εδώ και δέκα χρόνια και στον όγδοο όροφό του είχε ένα μπαλκόνι από όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να θαυμάσουν τη θέα.

Χιονοστιβάδα στο Έβερεστ-10 νεκροί

Στο Έβερεστ, «μία χιονοστιβάδα που δημιουργήθηκε στο όρος Πουμόρι καταπλάκωσε τον καταυλισμό βάσης και ένα τμήμα του έχει θαφτεί κάτω από το χιόνι» όπως γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, αξιωματούχος του γραφείου τουρισμού του Νεπάλ.
Από τη χιονοστιβάδα αυτή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι «περιλαμβανομένων ξένων ορειβατών» ενώ στον καταυλισμό βρίσκονταν περισσότεροι από 1000 άνθρωποι, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο ορειβάτης Άλεξ Γκαβάν από τη Ρουμανία έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι προκλήθηκε μια «τεράστια χιονοστιβάδα» και «πολλοί, πολλοί» άνθρωποι βρίσκονται στο βουνό.

«Τρέχω για να γλιτώσω την ζωή μου μακριά από τη σκηνή μου» ήταν το μήνυμα του Γκαβάν.
«Ισχυρότατος σεισμός ταρακούνησε τον καταυλισμό βάσης στο Έβερεστ και έπειτα μια τεράστια χιονοστιβάδα» προσθεσε ο ίδιος.

Ένας άλλος ορειβάτης, ο Ντάνιελ Μαζούρ, έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι ο καταυλισμός βάσης των ορειβατών στο Έβερεστ έχει «υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές» και ότι η ομάδα του έχει παγιδευτεί.

«Σας παρακαλώ προσευχηθείτε για όλους» απηύθυνε έκκληση.

Τον Απρίλιο του 2014 μια χιονοστιβάδα είχε προκαλέσει τον θάνατο 16 Νεπαλέζων οδηγών στο Όρος Έβερεστ.

Ανανέωση ώρα 14:00

- 450 νεκροί και 600 τραυματίες

Ανανέωση ώρα 20:00


 - 1.400 νεκροί και πάνω απο 3.000 αγνοούμενοι

Ανανέωση Δευτέρα 27 Απριλίου

- Τουλάχιστον 4.000 οι νεκροί και περισσότεροι από 7.000 οι τραυματίες είναι ο τελευταίος απολογισμός.

Ολόκληρα χωριά θαμμένα στα ερείπια ενώ φτάνει σήμερα η διεθνής βοήθεια.
Ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά.












Της φωτογραφίες συγκέντρωσε ο Κυκλώνας Ρόδου απο τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Ινδίας.

Κυκλώνας Ρόδου



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας