Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015


ΕΡΧΕΤΑΙ ΧΙΟΝΙΑΣ ...ΜΕ ΓΡΙΦΟΥΣ ΚΑΙ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει την Δευτέρα ο καιρός με κύρια χαρακτηριστικά την σημαντική ενίσχυση των ανέμων (εως και 8 bf στα πελάγη), την πτώση της θερμοκρασίας κατά 10-12 °C (απο το μεσημέρι της Κυριακής εως και το απόγευμα της Δευτέρας) για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Απο πολύ νωρίς την Δευτέρα, πρίν ξημερώσει δηλαδή και μέχρι το πέρας της ημέρας θα εκδηλωθούν πολλές και πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της νότιας και νότιο-ανατολικής Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Εύβοιας και των Σποράδων αλλά και της Πελοποννήσου. 
Οι χιονοπτώσεις ειδικά απο το μεσημέρι και στη συνέχεια θα απασχολούν ακόμη και πεδινές περιοχές (σίγουρες χιονοπτώσεις σχεδόν παντού πάνω απο τα 150-200 μέτρα)
Η Τρίτη και η Τετάρτη θα είναι δύο καθαρές χιονο-μέρες βγαλμένες απο τα παλιά. 

Οι περιοχές που θα δέχονται κατα περιόδους χιόνια (απο εξασθενημένα εως και πολύ πυκνά) θα είναι κυρίως :

* Τα νοτιο-ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας (κυρίως ανατολική και νότια μαγνησία)
* Η Βοιωτία και η Αττική
* Η Εύβοια (προσοχή μεγάλα ύψη χιονόστρωσης)
* Οι Σποράδες
* Τα ανατολικότερα της Αργολίδας και τα νοτιο-ανατολικότερα της Λακωνίας
* Οι Κυκλάδες
* Η Κρήτη (προσοχή μεγάλα ύψη χιονιού) και
* Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Στα προαναφερόμενα ηπειρωτικά τμήματα θα χιονίζει (κατά διαστήματα) έως και τα πεδινά-παραθαλάσσια, στις Κυκλάδες-Κρήτη-Δωδεκάνησα θα χιονίζει πάνω από τα 150 μέτρα με εξάρσεις που ενδεχομένως να απασχολήσουν και λίγο χαμηλότερα υψόμετρα.

Δείξτε προσοχή εσείς οι Κρητικοί διότι θα είναι τόσο πυκνές οι χιονοπτώσεις πάνω απο τα 150 μέτρα που πολλά ημιορεινά χωριά αλλά και ασφαλώς ορεινά θα αποκλειστούν. Ειδοποιήστε!

Υπάρχει επίσης σοβαρό ενδεχόμενο μέσα στο Αιγαίο να εκδηλώνονται και ισχυρές χιονο-καταιγίδες δηλαδή παράλληλα με το χιόνια θα ακούτε ισχυρές βροντές η θα βλέπετε εντυπωσιακές αστραπές. Το φαινόμενο αυτό κατα τη γνώμη μου είναι το απόλυτο καιρικό γεγονός.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ( ΜΕ ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ)

Η θερμοκρασία θα πέσει ακαριαία (λόγω της ενίσχυσης των βοριάδων) μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Θα αρχίσουν να εκδηλώνονται πυκνές χιονοπτώσεις αρχικά πάνω τα 500 μέτρα ενω πολύ γρήγορα (7-8-9 το πρωί) θα χιονίζει κατα διαστήματα ακόμα και πάνω απο τα 200 μέτρα σε αρκετές περιοχές του νομού. 
Για ακόμη μια φορά ίσως έχουμε χιόνια ακόμη και σε πεδινές περιοχές των δυτικότερων τμημάτων του νομού. 

Έτσι θα κυλήσει η ημέρα (με εξάρσεις και υφέσεις στις χιονοπτώσεις) έως ότου φτάσουμε γύρω στις 9-10 το βράδυ όπου οι χιονοπτώσεις (απο νιφαδόπτωση εως και μέτριες χιονοπτώσεις) θα απασχολούν ακόμη και πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές.
Την Τρίτη και την Τετάρτη στην Αττική θα εκδηλώνονται χιονοπτώσεις κατα διαστήματα ακόμη και σε πεδινές - παραθαλάσσιες περιοχές κυρίως στα ανατολικά, βόρειο-ανατολικά και βόρεια τμήματα (ή και προάστια) του νομού.

Εκεί εκτιμώ πως θα εκδηλωθούν και τα πιο ισχυρά φαινόμενα. 
Όσο πιο κοντά δηλαδή στην Εύβοια, τόσο πιο ισχυρές θα είναι οι χιονοπτώσεις (για εκατοστά χιονόστρωσης δεν μπορώ να μιλήσω ακόμη, θα σας πω αύριο το βράδυ). Στα υπόλοιπα τμήματα του νομού ναι μεν θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις αλλά θα είναι πιο εξασθενημένες. Για παράδειγμα στα πολύ δυτικά προάστια, στα νότια και νότιο-δυτικά τμήματα αλλά και στο κέντρο της πόλης, αυτό το 2ήμερο θα υπάρχουν και διαστήματα με βελτιωμένο καιρό (ως προς τα φαινόμενα γιατί οι θερμοκρασίες θα φτάνουν παντού τους 0-2°C). Θα υπάρχουν όμως εκτιμώ και εξάρσεις και σε αυτά τα τμήματα. Ακόμη και με πιθανές χιονοστρώσεις. Όλα είναι στο όριο. 

Πολύ δύσκολη η πρόγνωση για την Αττική, πιστέψτε με. 
Γι'αυτό έβαλα και τον αρχικό τίτλο...για την Αττική!
Είναι όλα τόσο ρευστά (βρισκόμαστε 48 ώρες πρίν) που ενδεχομένως θα έχουμε και εκπλήξεις που δεν φανταζόμαστε, είτε προς την θετική πλευρά (ακόμη περισσότερα χιόνια) είτε προς την αρνητική (μεγάλα σπασίματα του καιρού και αδυναμία λόγω του ισχυρού κατα περιόδους Β-ΒΔ ανέμου να προσεγγίσουν οι νιφάδες τα πιο κεντρο-δυτικά τμήματα). Στα βόρεια και ΒΑ προάστια θα σημειωθεί και κατα τόπους ολικός παγετός. Δηλαδή αρνητικές θερμοκρασίες καθ'όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Την Πέμπτη απο το πρωί-μεσημέρι αναμένεται βελτίωση του καιρού στην Αττική αλλά και σχεδόν παντού, χωρίς να αποκλείεται η "ουρά" της κακοκαιρίας να δημιουργήσει συνθήκες σύγκλισης και εκπλήξεις (βλέπε αρχικό τίτλο). Είναι ακόμη μακριά όμως...
Ενδεχομένως να υπάρξουν αλλαγές όπως σας προανέφερα και θέλω να το τονίσω αυτό. 

Σας ανέλυσα αυτό που "βλέπω" και αυτό που εκτιμώ με τα τελευταία στοιχεία. 
Μέχρι εκεί όμως.

Με εκτίμηση
Καλλιάνος Γιάννης

Μετεωρολόγος NERIT SA


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας