Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Ηράκλειο Κρήτης Φωτογραφία - Ανεζα Παλαιού
Φίλες και φίλοι καλή σας μέρα, καλή εβδομαδα και καλό μήνα.

Ζούμε πολύ διαφορετικές από αυτές που θα έπρεπε συνθήκες στην Κρήτη , διανύουμε ένα μεγάλο διάστημα ανομβρίας σχεδόν ενός μήνα και για μία ακόμη φορά, στο έλεος του Νοτιά.


Δεν έχει νόημα να επεκταθώ, το πράγμα έχει και την καλή του πλευρά, καθώς κάνουμε και εξοικονόμηση ενέργειας ενώ και ο κόσμος μπορεί να συλλέξει τις ελιές του χωρίς προβλήματα.


ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ


Εκτεταμμένο πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων , καλύπτει ολόκληρη την Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο , την Νοτιοδυτική Ευρώπη και τις Δυτικές ακτές της Βόρειας Αφρικής από Τύνιδα έως Μαρόκο.

Το κέντρο του πανίσχυρο και αρκετά βαθύ στα 995mb περίπου μεταξύ Ανατολικών ακτών Ισπανίας και Βαλεαρίδων νήσων στην Δυτικότερη Μεσόγειο , συνοδεύεται από επιφανειακή μετωπική δραστηριότητα κι ένα συνεσφιγμένο μέτωπο το οποίο εκκινεί από την ΒΑ Ισπανία , εκτεινόμενο κατά μήκος των Νοτίων ακτών της Γαλλίας , του κόλπου της Γένοβας και προς τα Νότια έως τις ακτές της Τυνησίας , γύρω από το σύστημα.
Ένα πάρα πολύ καλά οργανωμένο σύστημα χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων , το οποίο επηρεάζει όλη την Νότια Ευρώπη και την Μεσόγειο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.


 Με ένα κλίκ στο eurometeo  μπορείτε εδώ να δείτε το σύστημα που σας περιγράφω , καθώς και τον χάρτη επιφανείας ολόκληρης της Γηραιάς Ηπείρου.
Η βροχές meteociel-1 στις περιοχές που επηρεάζει το σύστημα σε Νοτιοδυτική Ευρώπη και Δυτική Μεσόγειο , θα είναι σημαντικές και ίσως επικίνδυνες.

Το σύστημα αυτό meteociel-2  μας θέτει σε τομέα θερμής μεταφοράς , όπως καταδεικνύουν τα πορφυρά χρώματα Δυτικά της χώρας μας , με δυναμική ακόμη και άνω των 25οC θερμοκρασίες μέγιστες στην Βόρεια Κρήτη και υψηλές σχετικά θερμοκρασίες , σε όλη την Δυτική , Κεντρική και Νότια Ελλάδα.
Καθαρότατος meteociel-3  ο Αεροχείμμαρος του ΝΔ ρεύματος σε Αλγερία και Τυνησία ΄στην ανώτερη τροπόσφαιρα , ο οποίος μεταφέρει θερμότερες αέριες μάζες......

Και στα 5000m meteociel-4 η θερμή μεταφορά ξεκάθαρη με τα κίτρινα χρώματα.
Φαίνεται επίσης η ψυχρή λιμνούλα , πάνω από το σύστημα στην Δυτική Μεσόγειο.


Πρόκειται λοιπόν για μία αρκετά σοβαρή ατμοσφαιρική διαταρραχή , η οποία κινούμενη αργά Ανατολικότερα , θα απασχολήσει την χώρα μας ολόκληρη σχεδόν την πρώτη εβδομάδα του νέου μας μήνα.


Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Αρχικά, θα μας απασχολήσει με Ν ΝΑ ανέμους στα Δυτικά όπου θα ενισχυθούν στα 8Β στο Ιόνιο αύριο.
Στα Βόρεια επίσης με Α ΒΑ ισχυρότατους επίσης ανέμους.

Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες κυρίως στα Δυτικά Κεντρικά και Νότια της χώρας.
Μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης και κάποιες τοπικές βροχές κυρίως σε Δυτικές Κεντρικές και Βόρειες περιοχές.


Ομίχλες θα παρατηρηθούν τα πρωινά, ενώ αυξημένη θα είναι και η σχετική υγρασία.Ευτυχώς μία μετωπική επιφάνεια ΒΑ της χώρας, ανακόπτει πιθανόν συνδυασμό του συστήματος με τις Υψηλές Πιέσεις της Ρωσίας καθώς και την επέκτασή τους Νοτιότερα , ανακόπτοντας έτσι θερμότερη εισβολή και θύελλα Νοτιάδων στα πελάγη , παρότι μειώνει την δυναμική του συστήματος προς την χώρα μας και την απρόσκοπτη κίνησή του δίνοντάς μας μία πιό ισχυρή κακοκαιρία.

Από την Τρίτη, η συνεχής προς Ανατολάς κίνηση του συστήματος θα αναταρράξει περισσότερο τον καιρό στην χώρα μας , καθώς επιφανειακές διαταρραχές θα κινούνται Δυτικότερα με κίνηση από ΝΔ προς ΒΑ , όλο και πλησιέστερα , με αποτέλεσμα την επικράτηση παντού Νοτιάδων έως κι 7Β στα πελάγη πλην Βόρειων περιοχών όπου οι ΒΑ θα συνεχίζουν, ενώ η μεταφορά σκόνης θα ενταθεί περαιτέρω.

Βροχές θα εκδηλωθούν στα Δυτικά Κεντρικά Βόρεια και το Ανατολικό Αιγαίο κυρίως , σποραδικές καταιγίδες στις θαλάσσιες και παράκτιες κυρίως περιοχές , ενώ η θερμοκρασία δεν θα μεταβληθεί σημαντικά.

Καλό θα ήταν , από το βράδυ της Τρίτης έως το απόγευμα αργά της Τετάρτης, να δείξετε προσοχή όλοι όσοι κατοικείτε σε Πιερία , Νότια νομού Θεσσαλονίκης, Χαλκιδική, Θράκη και Βόρειοανατολικό Αιγαίο, καθώς από τα Δυτικά προς τα Ανατολικά θα εκδηλωθούν πιστεύω ισχυρά φαινόμενα βροχοπτώσεων, ενώ στις θαλάσσιες περιοχές και σποραδικές καταιγίδες.

Για το Ιόνιο και τα Δυτικά , δεν θα πώ κάτι, καθώς αυτές οι περιοχές είναι συνηθισμένες στους βίαιους φθινοπωρινούς όμβρους.

'Εως και το Σάββατο, θα επηρεαζόμαστε από αυτή την ατμοσφαιρική διαταρραχή, φαίνεται Τετάρτη και Πέμπτη και εκδηλώνονται τα σημαντικότερα φαινόμενα στην χώρα μας, η θερμοκρασία θα υποχωρεί σταδιακά, ενώ δεν διακρίνω προβλήματα ανέμων.

Κάποιες χιονοπτώσεις σταθερές θα εκδηλώνονται στην Βορειοδυτική χώρα , άνω των 2400m σταθερά , ενώ κατά περιόδους θα χιονίζει και χαμηλότερα.

Γενικά, αρκετά μεγάλα ύψη βροχόπτωσης αναμένω να ''πέσουν'' έως την Κυριακή σε Ιόνιο, Δυτικά της Πίνδου, Δυτική Μακεδονία, Χαλκιδική και Νότια Κεντρική Μακεδονία, Θράκη, Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, Βορειότερα Δωδεκάνησα και Δυτική Πελοπόννησο, Κύθηρα, Δυτική Νοτιοδυτική  και Δυτικότερα Ορεινή Κρήτη.
Κυρίως Τετάρτη , Πέμπτη και Σάββατο.

Κλείνοντας, θα επιμείνω στην άποψή μου περί πολύ σημαντικής αλλαγής στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας από την Κυριακή 07 Δεκεμβρίου και μετά.
Ο Αντικυκλώνας του Ατλαντικού, ο Αζωρικός όπως λέμε όλοι, φαίνεται να ανυψώνεται Βορειότερα και να ενισχύεται, σταθεροποιούμενος σχετικά ανοικτά της Γαλλίας, ενώ και στην Γροινλανδία μετά από καιρό, φαίνεται να προσπαθούν υψηλές πιέσεις.
Συνεπώς, θα υπάρχει πίεση στην κυκλωνική δταστηριότητα του Βόρειου Ατλαντικού κι εμποδισμός κίνησης συστημάτων προς την Βόρειοδυτική Ευρώπη, γεγονός που εφόσον λάβει χώρα, ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες καθόδου αερίων μαζών προς την Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, με όφελος προς την χώρα μας.

Την πρώτη αύρα αυτής της μεταβολής , φαίνεται να παίρνουμε προς τα τέλη της εβδομάδας και μετά, κάθε ημέρα θα το παρακολουθώ το θέμα και θα σας ενημερώνω.

 Σε αυτό τον χάρτη weatheronline στα 5000m, φαίνονται τα επίπεδα παγοποίησης πως χαμηλώνουν την Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου, δηλαδή το υψόμετρο από το οποίο και πάνω θα έχουμε αρνητικές θερμοκρασίες.
Ενδεικτική εικόνα μίας τάσης που υπάρχει προς το παρόν.

Να είστε όλοι καλά.

Σπυριδάκης Σάββας
Κυκλώνας Ρόδου


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας