Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014


Ηταν απόγευμα Τετάρτης 20 Νοεμβρίου του 2013.
Ξεκινάμε να μελετάμε τους προγνωστικούς χάρτες με τον συνεργάτη μου Σταύρο Κεσεδάκη όπως κάναμε πάντα για να βγάλουμε την πρόγνωση της επόμενης μέρας.
3 μέρες πρίν ξέραμε πως θα είχαμε μια διαταραχή απο ενα βαρομετρικό χαμηλό δυτικής προέλευσης στης 22 του ίδιου μήνα όμως τα στοιχεία έδειχναν ήπιες καταστάσεις.
Τα πράγματα όμως άλλαξαν την Τετάρτη το βράδυ.
Τα τρεξίματα των προγνωστικών μοντέλων ήταν ανησυχητικά.
Η πρόγνωση μας έφτασε να τελείωσει μετά απο 8 ολόκληρες ώρες και δημοσιεύτηκε στης 01:30 τα ξημερώματα και συμπεριελάμβανε και την πρόγνωση Παρασκευής 22 Νοεμβρίου.
Αυτό το κάναμε για να προλάβουν να την δούν όσο περισσότεροι γινόταν όμως δυστυχως τότε δεν γνώριζαν την ομάδα μας αρκετοί άνθρωποι.
Μπορείτε να θυμηθείτε εκείνη την πρόγνωση εδω .


Η Πέμπτη λοιπόν κύλησε όπως είχαμε προβλέψει και φτάνουμε στο ξημέρωμα της αποφράδας ημέρας.

Το πρωί ο καιρός δεν προμήνυε σε τίποτα αυτά που θα ακολουθούσαν.Αραιά σύννεφα με την θερμοκρασία στους 19 βαθμούς και μόνο οι νοτιάδες αποτελούσαν πρόβλημα που έφταναν τα 7-8 μποφόρ.
Λίγο πρίν το μεσημέρι όμως άρχισε να δημιουργείται πυρήνας στο εσωτερικό του νήσιου ενώ παράλληλα ακόμα ένας έκανε την εμφάνιση του στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Σύμη.
Ο πυρήνας που βρισκόταν ήδη στο εσωτερικό άρχισε να δίνει βροχές μέτριας έντασης.Αφού πέρασε πάνω απο το Παραδείσι και τον αερολιμένα της Ρόδου βγήκε στην ιξιά και εκεί ενώθηκε με τον δεύτερο καταιγιδοπυρήνα.Ολα έδιχναν πως κάτι συνέβαινε εκεί έξω καθώς τα μέτωπα είχαν κολήσει εκεί.Φοβόμασταν οτι αν θα άλλαζε το στρήμ θα έφερνε το φορτωμένο απο υγρασία μέτωπο μέσα στο νησί.
Και πράγματι γίνεται αυτό που δεν έπρεπε.

Ετσι γύρω στης 14:30 αρχίζει να κινείται το θηρίο πρός την βορειοδυτική Ρόδο και ο Δήμος αναγκάζεται να ανοίξει τα φώτα στους δρόμους του νησιού καθώς η μέρα γίνεται κυριολεκτικά νύχτα !

Λίγα λεπτά πρίν της 15:00 το θηρίο ακουμπάει στο νησί και ξεκινάει να αδειάζει το απίστευτα βαρύ φορτίο του συνοδευόμενο απο εκατοντάδες ηλεκτρικές εκκενώσεις.
Οι δρόμοι μέσα σε λίγη ώρα γίνονται αδιάβατοι.Τα ποτάμια φουσκώνουν επικίνδυνα και όγκοι νέρου πέφτουν μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας.
Προειδοποιούμε συνεχώς απο την ομάδα στο facebook οτι τα πράγματα είναι σοβαρά και να αποφύγουν όλοι τους δρόμους.
Δυστύχως είναι πολύς ο κόσμος έξω.Μετά απο μια ώρα η ραγδαιότητα ξεπερνάει τα 300mm και συνεχίζει για τα επόμενα 5 λεπτά σε αυτό τον ρυθμό.(στοιχεία απο το αεροδρόμιο της Ρόδου).
Ήταν η χαριστική βολή.

Η μανία της καταιγίδας επικεντρώνεται στην Ιαλυσο και την Κρεμαστή.
Οσοι προσπαθούν να περάσουν απο την γέφυρα της Κρεμαστής παρασύρονται απο τον ορμητικό χείμαρο.
4 άνθρωποι αγνοούνται.
Ακόμα και μικρά ποτάμια γίνονται χείμαροι.Ενα απο αυτά περνάει μέσα απο την πόλη της Ιαλυσου απο την οδό Ηρακλειδών που το ύψος του νερού φτάνει το ένα μέτρο και μετατρέπει την περιοχή σε κόλαση πλυμμηριζοντάς δεκάδες οικίες και καταστήματα ενώ οι συμπατριώτες μας σώζονται την τελευταία στιγμή απο τους εθελοντές.

Ενδεικτικό της έντασης των φαινομένων που έπληξαν την περιοχή είναι ότι στην Ιαλυσό περισσότερα από 100 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και κατέληξαν στο παλαιό νεκροταφείο, το ένα πάνω στο άλλο.

Οι τέσσερεις αγνοούμενοι δυστυχώς εντοπίστηκαν νεκροί.
27 , 53 , 54 και 63 έτων τα θύματα που σε ένδειξη σεβασμού πρός της οικογένειες τους δεν θα αναφέρουμε τα ονόματα.

Μαύρη επέτειος η σημερίνη για μας.

5 χρόνια μετά οι ζημιές αποκαταστάθηκαν όμως η αξία των ανθρώπων που χάθηκαν θα παραμένει ανεκτίμητη για πάντα.

Επιβάλεται να τους θυμόμαστε για πάντα και να θυμόμαστε πόσο άδικα χάθηκαν για να γινόμαστε καλύτεροι απέναντι στον τόπο μας.

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ

Γιάννης Μανωλάς για τον Κυκλώνα Ρόδου.














ΠΗΓΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ

Rodiaki.gr / Ifmedia.gr / Kosmostv.gr

2 σχόλια:

  1. Ναι το θυμάμαι.. ήταν λίγος καιρούς που είχα ξεκινήσει να ασχολούμαι με τον καρό.
    και μου θύμισε και την νεροποντή της Ικαρίας http://meteoikaria.blogspot.gr/2014/10/18102014.html#more
    ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλιο σας