Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014


Ισχυρές βροχές και καταιγίδες εκδηλώθηκαν την Τρίτη 7/10 σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να σημειώνονται στην Κέρκυρα με 54.6 mm, στο Βαρθολομιό με 52.6 mm, στο Διόνυσο με 46.8 mm, στη Ποταμιά Βουτύρου Καρπενησίου με 41.8 mm, στο Παναχαϊκό με 40.6 mm και στην Κυπαρισσία με 39 mm.

Ανοιξαν οι ουρανοί πάνω από την Κέρκυρα

Είκοσι κλήσεις είχε δεχθεί έως το μεσημέρι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κέρκυρας για άντληση υδάτων σε κέντρο-προάστια εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης που σημειώθηκε για δύο περίπου ώρες. Μεγαλύτερα προβλήματα, καταγράφηκαν σε Εθν. Αντιστάσεως (νέο λιμάνι), Σπηλιά, Πλατεία και Τρία γεφύρια, ενώ πολλές ήταν και πάλι οι καταγγελίες πολιτών για βουλωμένα φρεάτια. 

Διακοπές σημειώθηκαν και στην ηλεκτροδότηση με τα –δύο μόλις για όλο το νησί- συνεργεία της ΔΕΗ να προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Και μία ανησυχητική είδηση

Η αύξηση της θερμοκρασίας στο νότιο ημισφαίριο είχε υποτιμηθεί δραματικά, δείχνουν νέα στοιχεία

Το εύρος του φαινομένου του θερμοκηπίου φαίνεται να είχε υποτιμηθεί δραματικά, καθώς νέα δεδομένα για το νότιο ημισφαίριο δείχνουν ότι οι έως τώρα μετρήσεις ήταν ανακριβείς. Συγκρίνοντας κλιματικά μοντέλα και δορυφορικές μετρήσεις, οι επιστήμονες του αμερικανικού ερευνητικού εργαστηρίου Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια ανακάλυψαν πως η μακρόχρονη άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών του νοτίου ημισφαιρίου σε βάθος 700 μέτρων είχε υποτιμηθεί έως και κατά 58 τοις εκατό. «Η υποτίμηση είναι αποτέλεσμα ελλιπούς δειγματισμού μέχρι πριν την τελευταία δεκαετία, καθώς και των περιορισμών των αναλυτικών μεθόδων που χρησιμοποιούνταν για την εκτίμηση της θερμοκρασίας σε περιοχές με λίγα δεδομένα», δήλωσε ο ωκεανογράφος Πωλ Ντουράκ, επικεφαλής της έρευνας.

Η μελέτη καλύπτει την περίοδο μεταξύ 1970 και 2003, κατά την οποία τα δεδομένα για το βόρειο ημισφαίριο ήταν αρκετά και αξιόπιστα εξαιτίας εκτεταμένου δειγματισμού από φορτηγά πλοία και από αποστολές χρηματοδοτούμενες από τις πιο πλούσιες χώρες του βόρειου ημισφαιρίου. 


Αντιθέτως, οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νότιο ημισφαίριο ήταν συγκριτικά πολύ λιγότερες. Από το 2004 και μετά, ένα δίκτυο από 3.600 σημαδούρες χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών στους ωκεανούς, από την επιφάνεια έως και βάθος δύο χιλιάδων μέτρων, και παρέχει πιο ακριβή δεδομένα στους επιστήμονες. 

Σύμφωνα με τον Ντουράκ τα καινούρια δεδομένα δείχνουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών είχε υποτιμηθεί κατά 24 με 58 τοις εκατό. 
Η θερμότητα που αποθηκεύουν οι ωκεανοί είναι σημαντική καθώς αναλογεί σε περισσότερο από 90 τοις εκατό της θερμότητας του πλανήτη που σχετίζεται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. 
Οι ωκεανοί του νοτίου ημισφαιρίου με τη σειρά τους αναλογούν στο 60 τοις εκατό των ωκεανών της Γης.

Σπυριδάκης Σάββας 


Κυκλώνας Ρόδου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας