Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2014


Φίλες και φίλοι καλησπέρα σας.

Και σήμερα επικράτησε αστάθεια στο εσωτερικό της νήσου, κυρίως γύρω από τους ορεινούς όγκους της Κρήτης, το μεσημέρι και το απόγευμα.
Υπήρξε πάλι σχετικά εκρηκτική κατακόρυφη δραστηριότητα ανάπτυξης καταιγιδοφόρων νεφών, με όμορφες εικόνες και πάλι, οι οποίες κατάφεραν να αποδόσουν έστω και με σποραδικό ή τοπικό τρόπο, μπόρες, βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες, πολύ τοπικά και πρόσκαιρα ισχυρές.

Προξενεί εντύπωση η διάρκεια του φαινομένου, εάν δεν απατώμαι επί οκτώ ημέρες, αυτή την περίοδο.
Σύμφωνα με το προσωπικό μου ημερολόγιο, παρόμοια καιρική συμπεριφορά με ισχυρά επί μέρες φαινόμενα ασταθείας, έχω καταγράψει ως μαθητής της Α Γυμνασίου τότε, τον Σεπτέμβριο του 1982!

Ακολούθησε φυσικά ο γνωστός καταγεγραμμένος Χειμώνας 1982 1983, το αναφέρω έτσι για την ιστορία, χωρίς φυσικά να σημαίνει οπωσδήποτε κάτι αυτό.


Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά τι θα συμβεί αύριο στην χώρα μας.


ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

ΚΑΙΡΟΣ

Η νύχτα θα κυλήσει στην χώρα μας ήρεμα, χωρίς φαινόμενα και μονάχα κάποιες ψιχάλες, ψιλόβροχα ή και τοπικές μπόρες, ίσως επηρεάσουν Κέρκυρα και Παξούς, ίσως και Ιθάκη Λευκάδα αργότερα.

Ψύγματα ασταθείας θα υπάρχουν και σε ΒΑ Αττική Νότια Εύβοια, Θερμαικό Κόλπο

Κατά την διάρκεια όμως των προμεσημβρινών ωρών, η εμμένουσα αστάθεια στις ανώτερες αέριες μάζες και η συνεχώς θεραινόμενη ξηρά, θα δώσει δραστηριότητα ανάπτυξης κατακόρυφης νεφών, η οποία θα δώσει σχετικά γρήγορα πριν το μεσημέρι, φαινόμενα τοπικών πρόσκαιρων κατά κανόνα βροχών ή όμβρων και σποραδικών καταιγίδων προς το μεσημέρι.

ΠΕΡΙΞ ΤΗΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ, ΣΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΚΤΙΝΑ ΔΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΥΡΙΩΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΠΙΘΑΝΩΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΒΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ Δ ΘΡΑΚΗΣ, ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΙΝΔΟ, ΝΔ ΜΑΓΝΗΣΙΑ, ΑΤΤΙΚΟΒΟΙΩΤΙΑ, ΠΙΘΑΝΩΣ ΕΥΒΟΙΑ, ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΛΑΚΩΝΙΑ.

Τις μεταμεσημβρινές και απογευματινές ώρες, τα φαινόμεα θα γενικευθούν λιγάκι και θα ενταθούν, κατά κανόνα σε χερσαίες κι εσωτερικές περιοχές, επηρεάζοντας πλην των προαναφερθεισών περιοχών και ολόκληρη σχεδόν την ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΤΗΝ ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ ΕΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ, ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΡΓΟΛΙΔΑ, ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΩΣ ΑΧΑΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑ.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΚΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ , ΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟΥΣ!

Η Κρήτη, φαίνεται αύριο πέραν μεσημβρινών νεφώσεων στα ορεινά κι εσωτερικά, να μην έχει μετά από πολλές ημέρες φαινόμενα , πλην κάποιων όμβρων στα Λευκά Όρη προς τα Νοτιοανατολικά , Νοτιοανατολικά του νομού Ηρακλείου και Νότιοανατολικά των Λασηθιώτικων Ορέων.

Έως το βράδυ , ο καιρός θα βελτιωθεί και τα φαινόμενα θα αποτραβηθούν Βορειότερα με κάποιες βραδυνές καταιγίδες αποκαίδια αστάθειας σε ΑΡΓΟΛΙΔΑ, ΟΛΥΜΠΟ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Σε ασταθείς συνθήκες θα βρίσκονται το βράδυ και περιοχές σε ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟ, ΙΣΘΜΟ, ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ.

Παράλληλα, αργά το βράδυ, νέα ανατάρραξη από το χαμηλό της Ιταλίας, θα ενοχλήσει το Βόρειο Ιόνιο, με εκδήλωση αρχικά ψιχαλισμάτων και τοπικών βροχών, με τάση ισχυροποίησης, γενίκευσης σε Κέρκυρα Παξούς και επέκτασης Νοτιοανατολικότερης κατά την διάρκεια της νύχτας.

ΑΝΕΜΟΙ

Στο Βόρειο Ιόνιο οι ΝΑ ασθενείς 2...4 και πρόσκαιρα 5Β στα Βορειότερα άνεμοι, θα εξασθενήσουν και θα παύσουν έως αύριο το μεσημέρι.

Στο Βορειοανατολικότερα Αιγαίο θα πνέουν ΒΑ άνεμοι 4.....5Β , θα εξασθενήσουν το μεσημέρι και το απόγευμα, αλλά θα επανέλθουν το βράδυ.

Από Χίο και Νοτιότερα, στις Ανατολικότερες Κυκλάδες , την Ανατολικότερα Κρήτη το Καρπάθιο και τα Δωδεκάνησα , θα πνέουν ετησίες 3....4 και στα Νοτιοανατολικότερα 5Β.

Μετά το μεσημέρι κυρίως, παρόμοιες ΒΑ στα Βόρεια, Β στα Κεντρικά και ΒΔ στα Νότια πνοές , θα πνεύσουν προοδευτικά με Ανατολική επέκταση έως το βράδυ, σε Θρακικό Πέλαγος έως Άγιον όρος, Λήμνο Σαμοθράκη , έως τις Βόρειες Σποράδες, σε Σκύρο, Νοτιότερη Εύβοια, Βόρειες και Ανατολικές Κυκλάδες, έως και 5Β τοπικά κατά περιόδους προς το βράδυ αργά μεσοπέλαγα.

Η υπόλοιπη χώρα σε ησυχία, με νηνεμία, αύρες ξηράς την νύχτα και θάλασσας την ημέρα στα παράκτια κυρίως , στην εσωτερική Ηπειρωτική χώρα μάλλον δεν θα κουνηθεί φύλλο.

Οι συνθήκες ανέμων, διάταξης συστημάτων και η περίοδος που διανύουμε, ευνοούν δροσούλες, ομίχλες, περιορισμένες ορατότητες, αναστροφές θερμοκρασίας, κυρίως σε Ηπειρωτικά, εσωτερική Κρήτη σε παραποτάμια μέρη, κοίλάδες, οροπέδια και υψίπεδα ή κλειστές υπήνεμες πεδιάδες.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Η θερμοκρασία, σε καλοκαιρινά την ημέρα επίπεδα, για λίγες ώρες, με την μέγιστη αύριο να φθάνει τους
29 με 30οC στα εσωτερικά τμήματα των Μακεδονίας και Θράκης , πλην Δυτικής Μακεδονίας,
30 με 31οC στα εσωτερικά τμήματα των Ηπείρου και Δυτικής Κεντρικής Στερεάς, πλην Βορείου Ηπείρου,
29 με 32οC στα εσωτερικά και Ανατολικά των Νοτίων Ακρωτηρίων σε Μεσσηνία Λακωνία της Πελοποννήσου,
30 με 32οC στα εσωτερικότερα των Θεσσαλίας Ανατολικής Στερεάς προς Στερεά Εύβοιας και Ανατολικής Πελοποννήσου, με τα 32άρια να είναι πιθανά σε πεδιάδες Θεσσαλίας και Αργολίδος ,
29 με 31οC στα νησιά του Αιγαίου , τα Κύθηρα την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα , με πιθανά 32άρια σε Σάμο, Λέσβο, Χανιά, Αποκόρρωνα, Μεσσαρά, Νοτιοδυτικές Κυκλάδες και Νοτιοανατολική Ρόδο.

Να σημειώσουμε εδώ πως όλες οι παράκτιες περιοχές της Ηπειρωτικής χώρας θα βρίσκονται 2...4οC κατά μέσον όρο χαμηλότερα από τις αντίστοιχες εσωτερικές , ενώ παράκτια Νότια Κρήτη , Ανατολικότερα του Ρεθύμνου Βόρεια παράκτια Κρήτη, Νότια Εύβοια, Ανατολικές και Βόρειες Κυκλάδες , Λήμνος, Σαμοθράκη , Σκύρος , Ικαρία , Δωδεκάνησα , πολύ δύσκολα θα πλησιάσουν κάπου το 30άρι.

Η νύχτα θα είναι κλασσικά δροσερή στην ύπαιθρο όπως συνηθίζεται συτόν τον μήνα, στα Αστικά Κέντρα υγρασία και θερμά τσιμέντα, θα κάνουν θερμότερες και πιό δύσκολες τις συνθήκες έως αργά, ενώ σε αναστροφικές περιοχές εσωτερικής Βόρειας Ηπείρου, Δυτικής Κεντρικής Μακεδονίας, Έβρου, Βορειοδυτικότερης Θεσσαλίας , ορεινής Κεντρικής Στερεάς, Αρκαδίας και Οροπεδίου Λασηθίου στην Κρήτη, θα έχουμε πολύ χαμηλότερες τοπικά ελάχιστες θερμοκρασίες σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την προσοχή σας.

Καλή σας νύχτα και καλό Σαββατοκύριακο.


Σπυριδάκης Σάββας
Κυκλώνας Ρόδου0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας