Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Σπυριδάκης Σάββας

Καλησπέρα σας φίλες και φίλοι μου.

Ήλθε τελικά η πρώτη φθινοπωρινή μεταβολή , πρώιμα εφέτος , η οποία έδωσε και δίνει αρκετά και κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα.

Το Ιόνιο, τα Δυτικά Ηπειρωτικά , η εσωτερική προς τα Βορειοδυτικά κυρίως Κεντρική Ελλάδα ( Θεσσαλία Στερεά) και η Δυτική έως τώρα Μακεδονία , δέχθηκαν τον κύριο όγκο νερού , μάλιστα ξεπεράσαμε και τα 100λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο τοπικά όπως στα Ιωάννινα με 117mm περίπου.
.
Πάντως ήταν γενικά , εάν εξαιρέσουμε τα φυσιολογικά όμως έντονα φαινόμενα της ΒΔ Ελλάδος , κατώτερη νομίζω των αναμενομένων ;
Ίσως και να έχω άδικο, 2 Σεπτεμβρίου είναι.


Τις επόμενες ώρες, αναμένεται να επιδεινωθεί ο καιρός και στην υπόλοιπη Μακεδονία, την Θράκη και τα Βορειότερα τμήματα του Αιγαίου με ανάλογα φαινόμενα , ενώ οι Δυτικές κυρίως περιοχές θα εμμείνουν ασταθείς , με σποραδικά φαινόμενα πλέον , ίσως τοπικά κι έντονα.


Η υπόλοιπη χώρα δεν φαίνεται, όπως εξάλλου περίμενα σε κάθε τύπου εκτίμηση που έκανα, να δέχεται κάτι πολύ αξιόλογο, ωστόσο δεν αποκλείονται όμβροι και καταιγίδες διάσπαρτα, όσο Δυτικά και Βόρεια κινηθούμε, τόσο περισσότερο.

Για τελευταία φορά, θα αναφέρω πως οι Νοτιοανατολικές (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) περιοχές της χώρας, πέραν καμίας ψιχάλας, ή και μπόρας με κανένα αστραπόβροντο μεμμονωμένα και πρόσκαιρα απόψε την νύχτα στις Νοτιοδυτικές περιοχές Κρήτης και αύριο στην Βόρεια Κρήτη, Κυκλάδων από τις επόμενες ώρες έως και αύριο το βράδυ και Βορειότερες Δωδεκανήσων αύριο την νύχτα προς Πέμπτη, σωρειτοειδών και θυσσανοειδών σχηματισμών που θα σπάσουν αυτή την αίθρια θερινή εικόνα του ουρανού ψιθυρίζοντας της έλευση του φθινοπώρου, δεν θα επηρασθούν αισθητά από αυτήν την διαταρραχή.

Στον χάρτη επιφανειακών συστημάτων , φαίνεται καθαρά ένα σχετικά εκτεταμμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων σε Κεντρική Νότια Ιταλία , Κορσική, Σαρδηνία , Κεντρική Μεσόγειο, Βορέιότερες περιοχές Τηνησίας, κι ευρύτερα σε Βαλκάνια, Μάυρη Θάλασσα, Ανατολική Μεσόγειο , με κέντρο 1005mb διευρυμένο καλύπτοντας Νότια Ιταλία, μέρος της Σικελίας, Κεντρική Νότιο Αδριατική, Ιόνιο και το μεγαλύτερο τμήμα της Ηπειρωτικής χώρας......Το όλο σύστημα, φθινοπωρινού τύπου κλασσικότατο, συνοδεύεται από ψυχρά μέτωπα κακοκαιρίας, κινούμενα στην Νότια περιφέρειά του προς Α ΒΑ εκφυλλιζόμενα, κινείται αργά προς Α ΒΑ.

Εξασθενούμενο και στροβιλιζόμενο με αργή αλλά συνεχή προς Α ΒΑ κίνηση, θα συνεχίσει το σύστημα να μας επηρεάζει και τις επόμενες ημέρες με άστατο καιρό, κυρίως στα Κεντρικά και Βόρεια , ορεινή Πελοπόννησο και πιθανώς ορεινή Κρήτη.

Δεν θα έχουμε προβλήματα ανέμων, ενώ θα επικρατήσει μία ήπια θερμοκρασιακά κατάσταση , περί των μέσων τιμών της περιόδου που διανύουμε.

Όπως όμως συμβαίνει πάντα μετά από τέτοιες μεταβολές , η ΒΔ Ελλάδα θα είναι σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα.

Αυτά τα ολίγα για απόψε , να είστε όλοι καλά.

Καλή σας νύχτα.

Σπυριδάκης Σάββας


Κυκλώνας Ρόδου 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας