Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014


ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ, ΖΕΣΤΟΥΛΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ, ΑΓΡΙΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΡΙΤΗ Ο ΚΑΙΡΟΣ!

Φίλες και φίλοι καλησπέρα σας.

Όπως επανηλλειμένως με πολλούς και διάφορους τρόπους , έχω τονίσει την έλευση της πρώτης φθινοπωρινής μεταβολής στην χώρα μας.
Μία πολύ οργανωμένη ατμοσφαιρική διαταρραχή , θα οργανωθεί στην Βόρεια Ιταλία τις επόμενες ώρες , με κέντρο περί των 1005mb , με μετωπική δραστηριότητα ισχυρή , κινούμενο προς ΝΑ, φθάνοντας έως την Νότια Ιταλία και το Βορειότερο Ιόνιο έως αύριο Δευτέρα το βράδυ αργά.

Η πορεία προς ΝΑ θα συνεχισθεί και την Τρίτη , φθάνοντας έως την Στερεά Ελλάδα , με απομάκρυνση μέσω του Βορείου Αιγαίου την Τετάρτη προς τα ΒΑ κι εξασθένηση.
Έτσι , ο καιρός θα μεταβληθεί αύριο από τα Βορειοδυτικά της χώρας , πολύ σοβαρά , με ισχυρά κατά τόπους φαινόμενα βροχών και καταιγίδων , κυρίως στην Δυτική Ελλάδα.

Αναλυτικότερα

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 01 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

ΚΑΙΡΟΣ

Από τις προμεσημβρινές κιόλας ώρες η Κέρκυρα και οι Παξοί , θα δεχθούν τις πρώτες μπόρες σποραδικά.
Κι ενώ τα Βόρεια του Ιονίου και σταδιακά οι παράκτιες περιοχές της Βόρειας Ηπείρου , θα συνεχίσουν να βρέχονται με σποραδικούς όμβρους , τα λοιπά επτάνησα θα δεχθούν ''ορογραφικού τύπου'' φαινόμενα ΝΔ ρεύματος , ασθενή γενικά στα Δυτικά και Νότια τμήματά τους.

Θερμικά φαινόμενα υπό την μορφή μπόρας ή καταιγίδος , θα δεχθούν το μεσημέρι και το απόγευμα εσωτερικές περιοχές Μακεδονίας , τα όρη του Ολύμπου , ορεινά Ηπείρου , εσωτερικές περιοχές Δυτικής Κεντρικής Στερεάς , Φθιώτιδας , Αττικής (Βόρεια Προάστια , Πάρνηθα) , Αργολίδας , Κορινθίας , Αχαίας και Λακωνίας

Πολύ πιθανή θερμική αστάθεια αύριο , ίσως κι έντονη πρόσκαιρα και τοπικά , και στα ορεινά του νησιού της Κρήτης , Λευκών Ορέων , Ψηλορείτη και Δείκτης.

Να αναφέρω εδώ πως κάποια καταιγίδα στην Κρήτη , ίσως διαφύγει προς ΝΑ , επηρεάζοντας περιοχές σε Νότια παράκτια κυρίως Ηρακλείου πίσω από Αστερούσια όπως ο Λέντας και Λασηθίου πίσως από Δείκτη , όπως η Ιεράπετρα.

Πολύ πιθανή το βράδυ , μία καταιγίδα στην ΝΔ Αττική Πειραιά και περί του Ισθμού και τις πλησίον περιοχές της Κορινθίας , Κορινθιακό και Αργοσαρωνικό Κόλπο.

Κι ενώ τα θερμικά αυτά φαινόμενα έως το βράδυ θα περιορισθούν και θα παύσουν , μία τάση έντασης και γενίκευσης των φαινομένων , θα παρατηρηθεί στο Ιόνιο και τα Επτάνησα Βορείως της Ζακύνθου και τις παράκτιες περιοχές Δυτικής Στερεάς και Ηπείρου , όπου θα εκδηλωθούν και καταιγίδες.
Αργά προς τα μεσάνυχτα , ο καιρός στο Βόρειο Ιόνιο , θα αγριέψει!!!

Μία ζώνη πολύ ισχυρών καταιγίδων , θα δημιουργηθεί στο Βόρειο Ιόνιο , απειλώντας με πολύ ισχυρά έως επικίνδυνα φαινόμενα τις Κερκυρα , Παξούς και παράκτια Ηγουμενίτσας , Πρεβέζης!!!

Το θέαμα θα είναι εκπληκτικό , από μία ''γραμμή λαίλαπας'' με πολύ υψηλές συχνότητες εντυπωσιακών ηλεκτρικών φαινομένων , ενώ υδροστρόβιλλοι ή θαλάσσιοι σίφωνες , αναμένω να σχηματισθούν σε όλες τις περιοχές του Ιονίου και των παράκτιων Δυτικών περιοχών έως την Ζάκυνθο και την Βορειοδυτική Πελοπόννησο , από την νύχτα της Δευτέρας , έως το πρωί της Τρίτης!

ΑΝΕΜΟΙ

Οι ετησίες των 5...6Β σε Θράκη , Θάσο , Σαμοθράκη , Θρακικό Πέλαγος , Λήμνο , Ανατολικές Σποράδες , Ανατολικές Κυκλάδες , νησιά Ανατολικού Αιγαίου (πλησίον Μικρασιατικών ακτών πιό ασθενείς) , Ανατολική Κρήτη , Καρπάθιο Πέλαγος και λοιπά Δωδεκάνησα , έως το βράδυ θα περιορισθούν στα πολύ Νοτιοανατολικά τμήματα και θα εξασθενήσουν.

Ασθενείς οι άνεμοι σε όλη την χώρα , με αύρες θαλάσσιες στα Ανατολικά και Νότια την ημέρα έως 4Β.

Από τις προμεσημβρινές ώρες στο Βόρειο Ιόνιο , θα επικρατήσουν σταδιακά Ν ΝΔ άνεμοι , 3....4Β , οι οποίοι στρεφόμενοι βαθμιαία σε πιό ΝΝΑ , θα επικαρτήσουν σε όλο το Ιόνιο , με τάση ενίσχυσης.

Στην Κέρκυρα προς την νύχτα , δεν αποκλείονται 7αράκια σε ριπές.

Δ ρεύματα έως 5Β θα πρέπει να περιμένει η θάλασσα Κυθήρων αύριο μετά το μεσημέρι , όπως και το πολύ ΒΑ Αιγαίο ΒΑ ανέμους ενισχυόμενους στα 5...6Β αργά το βράδυ.
ΒΔ ρεύμα επίσης από το απόγευμα , θα πνεύσει στα Δυτικό Λυβικό.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Αύριο θα παραμείνει η θερμοκρασία σε σχετικά καλοκαιρινά επίπεδα , θα ζεστάνει μάλιστα περισσότερο στα Ανατολικά και Νότια , λόγω της εξασθένησης των ετησιών και του περιορισμού στα πολύ ΝΑ τμήματα.
Θα έχουμε όμως μία πτώση των ελαχίστων τιμών στα παράκτια και νησιωτικά τμήματα , με πιό έντονες αναστροφές σε εσωτερικές , παραποτάμιες και υπήνεμες κλειστές περιοχές.

Επίσης θα έχουμε πιό αυξημένη σχετική υγρασία , ίσως και κάποιες περιοριεμένες πρωινές ορατότητες ή και ομίχλες???Ίσως.

Πάντως ο ουρανός από διάυγεια κι ορατότητα , θα ''σκίζει'' αύριο!!

Η διακύμανση που αναμένω γενικά κατά μέσον όρο στην χώρα μας είναι μεταξύ

17 και 32οC σε Μακεδονία και Θράκη , με πιό δροσερές παράκτιες περιοχές της Μακεδονίας , και αρκετά χαμηλότερες ελάχιστες στα εσωτερικά της Δυτικής Μακεδονίας.

18 και 34οC σε Ήπειρο , Ιόνιο , Δυτική Κεντρική Στερεά , Δυτική και Νότια Πελοπόννησο , με πιό δροσερές τις παράκτιες περιοχές και χαμηλότερες πολύ ελάχιστες σε εσωτερικές περιοχές στην Βόρειο Ήπειρο.

17 και 35οC σε Θεσσαλία , Ανατολική Στερεά , Εύβοια και Ανατολική Πελοπόννησο , με επίσης δροσερότερες τις παράκτιες προς Αιγαίο περιοχές , λιγότερο αλλά και πάλι δροσερότερες παράκτιες περιοχές προς Αργοσαρωνικό και Κορινθιακό, χαμηλότερες κι εδώ ελάχιστες σε εσωτερικές περιοχές της ΒΔ Θεσσαλίας , ενώ τα 34 με 35άρια, τα αναμένω σε εσωτερικότερες υπήνεμες περιοχές Θεσσαλίας και ΒΑ Πελοποννήσου.

22 και 30οC σε Κύθηρα , Δυτική εσωτερική και Νότια Κρήτη Βόρεια έως το Ηράκλειο και Κάσο Κάρπαθο 
32 και 33οC θα σημειωθούν στην Μεσσαρά.
Χαμηλές ελάχιστες κοντά στους 10οC πιθανώς στο Οροπέδιο το πρωί.

23.....33οC σε νησιά Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα πλην Κάσου Καρπάθου.

Το μεσημέρι σήμερα, σας έκανα μία πολύ επικίνδυνη εκτίμησή υετού κι ευχαριστώ και τους Νορβηγούς που είναι πάντα πολύ χρήσιμοι σε αυτό, θα καταλάβατε όλοι περίπου πως θα επηρεασθεί από φαινόμενα η χώρα μας έως την Πέμπτη και ποιές περιοχές δείχνουν πέραν εκπλήξεων που πάντα καραδοκούν , θα μείνουν στεγνές.

Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που δείχνετε , προσπαθώ κι εγώ να είμαι όσο συντομότερος και περιεκτικός μπορώ.

Να είστε καλά, καλή σας νύχτα.

Σπυριδάκης Σάββας

Κυκλώνας Ρόδου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας