Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014


Καλησπέρα σας από τα ημιορεινά Νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου Κρήτης , υπό αίθριο καιρό , νηνεμία , 27,3οC θερμοκρασία, 48% σχετική υγρασία , 1014mb βαρομετρική πίεση.
Σημερινή διακύμανση θερμοκρασίας μεταξύ 23,2 και 32,8οC.

Μάλλον η τελευταία για εφέτος τέτοια διακύμανση εδώ, εκτός εάν φυσήξουν Νοτιάδες στο εγγύς μέλλον.
Δείτε της θερμοκρασίες στην Κρήτη τώρα αλλά και όποια άλλη στιγμή θελήσετε.
Oι μέγιστες γενικά στην ενδοχώρα και την Νότια Κρήτη, κυμάνθηκαν λίγο χαμηλότερα από όσο περίμενα.

Γενικά σε μία κλασική και πάλι Αυγουστιάτικη καλοκαιρινή ημέρα, η θερμοκρασία κυμάνθηκε μεταξύ 28,7 και 32οC στις Βόρειες παράκτιες περιοχές του νησιού, κάποιες με διαφορετικό προσανατολισμό ζεστάθηκαν έως τους 34,3οC όπως ο Άγιος Νικόλαος, 31,2 και 32,8οC στην Βόρεια ενδοχώρα , 32,6 και 34,8οC στην Νότια ενδοχώρα 29,9 και 34,3οC στις Νότιες παραλίες ανάλογα με τους ανέμους που ποικίλαν, τα Φαλάσαρνα και οι Δυτικές παραλίες πιό ζεστές με 33 και 34οC, ενώ φυσικά μεταξύ 25,9 και 29,2οC , οι πιό ορεινές περιοχές.


Σημαντική η αναστροφή και πάλι στο Οροπέδιο Λασηθίου, με Ηπειρωτικά χαρακτηριστικά, δίνοντας ελάχιστη 10οC στο Τζερμιάδο το πρωί.

Αρκετές υγρασιούλες και τοπικά περιορισμένες ορατότητες πριν και μετά το ξημέρωμα.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες σήμερα σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ
Και οι ελάχιστες και πάλι απο την ΕΜΥ.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Ισχυρός  συνδυασμός μεταξύ Υψηλών Πιέσεων στα Βόρεια Βαλκάνια με κέντρο 1020mb και Χαμηλών στην στην Ανατολική Μεσόγειο την Αίγυπτο και το μεγαλύτερο τμήμα της Τουρκίας , θα επηρεάσει τις επόμενες ημέρες την χώρα μας. 

Οι Βοριάδες θα σαρώνουν το Αιγαίο αύριο και το Σαββατοκύριακο, η θερμοκρασία θα επανέλθει μετά από μέρες πιό σταθερά σε ικανοποιητικά έως και χαμηλότερα επίπεδα στα Ανατολικά , ενώ τα Δυτικά θα παραμείνουν πιό ζεστά , καθώς θα έχουν πιό ασθενείς ανέμους.

Περιορισμένη η αστάθεια σε Βόρειες και Ανατολικές περιοχές της χώρας μας , φθινοπωρινό με συννεφιές μπόρες (στα Βορειότερα κυρίως τμήματα )και ψύχρες σκηνικό , σε αρκετές περιοχές της Ανατολικής χώρας και της Βόρειας Κρήτης , προσήνεμης συμπεριφοράς Βορείου ρεύματος.

Μία εισβολή ανώτερης ψυχρής μάζας στην Μεσόγειο την ερχόμενη εβδομάδα, όπως έχω πεί τις τελευταίες ημέρες , θα προκαλέσει την πρώτη για την εφετινή υδρολογική περίοδο κυκλογένεση, με πιθανότητα να χωροθετηθεί μάλλον Δυτικότερα της χώρας μας.
Η εξέλιξη αυτή μαλλον θα πρέπει να θεωρηθεί σίγουρη, όμως σώφρον είναι να περιμένουμε ακόμη αρκετά, προτού μπορέσουμε να δούμε την ακριβή θέση, έκταση, ένταση και κίνηση της αναμενόμενης διαταρραχής, στοιχεία καταλυτικά, για την όποια εξέλιξη του καιρού στην περιοχή μας.

Προσωπικά πάντως, με όποιο περιθώριο λάθους υπάρχει λόγω χαμηλής προγνωσιμότητας της μεταβατικής περιόδου που διανύουμε και με αρκετό ρίσκο, θα προσπαθήσω το Σαββατοκύριακο να σας παραθέσω μίαν όσο πιό αναλυτική εκτίμηση μπορώ, με τα όσα γνωρίζω.

Αυτό που κρατώ εγώ είναι το πόσο θετική για την μετέπειτα πορεία του φθινοπώρου θα είναι μία τέτοια αλλαγή στον καιρό της Νότιας Ευρώπης από τόσο νωρίς , όσον αφορά ένα αποδοτικό κι ενδιαφέρον καιρικά φθινόπωρο.

Πάμε όμως να δούμε προς το παρόν, τι μέλλει γενέσθαι αύριο, καθώς το ενδιαφέρον θα μονοπωλήσουν οι άνεμοι στο Αιγαίο και η πτώση της θερμοκρασίας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 


Σπυριδάκης Σάββας

Κυκλώνας Ρόδου


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας