Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014


Kαλησπέρα σας και πάλι από τα ημιορεινά Νοτιοδυτικά του Ηρακλείου Κρήτης, όπου ο καιρός είναι αίθριος με υποπνέοντα Βοριά, 27,1οC θερμοκρασία, 40% σχετική υγρασία και 1009mb βαρομετρική πίεση, μετά από μία κλασσικότατη καλοκαιρινή Αυγουστιάτικη ημέρα, με αύρα θερμή ΒΑ την ημέρα έως 5Β και διακύμανση θερμοκρασίας μεταξύ 22,9 και 31,2οC.

Ένα ακόμη ζεστό Αυγουστιάτικο βραδάκι στην Κρήτη, με δροσιά μονάχα στα ορεινά.

Όπως περιέγραψα παραπάνω, μία κλασσική χωρίς ακρότητες καλοκαιρινή ημέρα σε όλη την Κρήτη, με δροσερά τα παράκτια στην Βόρεια Κρήτη μεταξύ 29 και 31,3οC με κάποιες τοπικές διαφοροποιήσεις όπως του Αγίου Νικολάου στους 33,9οC.

Τα Νότια και Δυτικά παράκτια πιό θερμά και πάλι με τα καθοδικά ρεύματα από την θερμή ξηρά, μεταξύ 32,3 και 36,3οC στην Κουντούρα Χανίων.

Η ενδοχώρα φυσικά κάπως θερμότερη από τις παράκτιες Βόρειες περιοχές, μεταξύ 30,4 και 33,6οC, ενώ η Μεσσαρά σκαρφάλωσε άνω των 34, με 34,2οC που αλλού στις Μοίρες.

Πιό δροσερά τα ορεινά μεταξύ 24,3οC σε Σαμαριά και 27,9oC σε Ανώγεια, 27,8οC σε Τζερμιάδο, όπου το πρωί σήμερα πάτησεν ο Χειμώνας με ελάχιστη μονοψήφια των 9,9οC, έχοντας την Κουντούρα σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατάσταση με 26,1οC ελάχιστη , διαφορά θερμοκρασίας 16,2οC!

Έως και 38οC και λίγο παραπάνω είχαμε σήμερα στην Ηπειρωτική χώρα, όπου, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες κατεγράφησαν στις περιοχές: 

Λάρισα 38.3 βαθμοί
Αρφαρά Μεσσηνίας 37.2 βαθμοί
Πολύδροσο 36.8 βαθμοί
Τρίκαλα και Μακρακώμη Φθιώτιδας 36.7 βαθμοί 
Γρεβενά 36.6 βαθμοί 
Λευκοχώρι Φθιώτιδας 36.2 βαθμοί 
Ζίτσα Ιωαννίνων και Αμφίκλεια 36,1 βαθμοί Κελσίου. 

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες την Τετάρτη 27.08.2014 κατεγράφησαν στις περιοχές: 

Λάρισα 38.3 βαθμοί 
Αρφαρά Μεσσηνίας 37.2 βαθμοί 
Πολύδροσο 36.8 βαθμοί 
Τρίκαλα και Μακρακώμη Φθιώτιδας 36.7 βαθμοί 
Γρεβενά 36.6 βαθμοί 
Λευκοχώρι Φθιώτιδας 36.2 βαθμοί
Ζίτσα Ιωαννίνων και Αμφίκλεια 36,1 βαθμοί Κελσίου.

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ, ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Ο χάρτης επιφανείας επιτέλους , φαίνεται να έχει διαθέσεις αλλαγής και στην Νοτιοανατολική γωνιά της Ευρώπης, η οποία τελευταία έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά από συνεχείς θερμές μεταφορές.

ΒΔ της Μαύρης Θάλασσας, υπάρχει ένα χαμηλό με κέντρο 1006mb περίπου, συνοδευόμενο από ένα ψυχρό μέτωπο, το οποίο εκτείνεται ως την Βόρειο Αδριατική και Βόρειο Ιταλία.
Αυτό κινούμενο προς τα ΝΑ θα περάσει αργά την νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή πάνω από την Ελλάδα, αλλάζοντας τον καιρό με επικράτηση πολύ ισχυρών ανέμων στα Πελάγη και πτώση αισθητή της θερμοκρασίας, η οποία στα Ανατολικά και Νότια το Σαββατοκύριακο, θα είναι μεγαλύτερη και με ενισχυμένες ετησίες.

Δεν θα λείψουν και τα μπουρίνια στην Βόρεια Ελλάδα την Πέμπτη πριν το πέρασμα του μετώπου που θέλουν προσοχή πάντα.
Θα δούμε δε αύριο, εάν φαινόμενα θα εκδηλωθούν και σε πιό Κεντρικές περιοχές της Ελλάδος.

Καλοκαίρι λοιπόν μάλλον τέλος νωρίς νωρίς και θα δούμε κατά πόσον αυτό θα μπορέσει να επανέλθει, ή οι όποιες ζέστες από δω και πέρα, θα οφείλονται πλέον σε ενοχλήσεις συστημάτων πριν το πέρασμά τους.

Ο Σεπτέμβριος πάντως φαίνεται από τις πρώτες του ημέρες , να μας υποδέχεται με μία πολύ σοβαρή αλλαγή με έναρξη καιρικής δραστηριότητας στην Μεσόγειο, η οποία εάν και αφορά κατά κύριο λόγο μάλλον τις Κεντρικές της περιοχές, θα μας απασχολήσει ούτως ή άλλως, ενώ δίνει έναυσμα για περαιτέρω δραστηριότητα και φθινοπωρινή κυκλοφορία, ενώ οι ζέστες καλοκαιρινού τύπου όλα δείχνουν πως θα αποτελούν παρελθόν.

Το τοπίο πάντως είναι θολό ακόμη.

Όμως μονάχα όσον αφορά το που θα σταθεροποιηθεί η εισβολή αυτής της διαταρραχής γύρω από την Ιταλία, την Κεντρική Μεσόγειο και την Σύρτη.
Ανάλογα απο την θέση που θα πάρει το χαμηλό θα κριθούν τα πάντα και φυσικά τότε θα μάθουμε το δυσκολότερο κομμάτι από όλα που είναι το που και πόσο θα βρέξει στην χώρα μας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ.



Σπυριδάκης Σάββας


Κυκλώνας Ρόδου


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας