Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014


ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος ο καιρός τις επόμενες ώρες σε όλη την χώρα.

Τοπικές νεφώσεις χωρίς σημασία, ίσως υπάρχουν στην Θράκη.
Προοδευτικά από τις πρωινές ώρες και από τα Βαλκάνια προς την χώρα μας, θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις σε όλη την Βόρεια Ελλάδα και το Θρακικό Πέλαγος, έως τα Ανατολικά της Χαλκιδικής, οι οποίες στις περισσότερες περιοχές των Κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Δυτικής Θράκης , θα είναι αυξημένες μετά το μεσημέρι.

Μπόρες ή και μεμμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας από Χορτιάτη και Ανατολικότερα και στα ορεινά της Χαλκιδικής.

Έως το απόγευμα ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα θα έχει νεφώσεις, ενώ προς τα σύνορα ΒΑ Μακεδονίας και ΒΔ Θράκης, θα επικρατήσει πιό βαρύς νεφελώδης σε γενικές γραμμές καιρός, όπου και θα υπάρχει πιθανότητα αυξημένη για τοπικές βροχές και μπόρες πιό φθινοπωρινού τύπου.

Η έλευση κάπως πιό ψυχρών αερίων μαζών θα αντιδράσει με τα ανοδικά ρεύματα της θερμής ξηράς τις θερμές ώρες, προκαλώντας κατακόρυφες αναπτύξεις νεφών σε Δυτική Μακεδονία, πολύ ΒΔ Θεσσαλία, όλη την οροσειρά της Πίνδου έως και τα ορεινά της Κεντρικής Στερεάς και ορεινότερης Βόρειας Πελοποννήσου πρόσκαιρα , οι οποίες εκφυλλιζόμενες προς ΝΑ θα δώσουν νεφώσεις και σε Θεσσαλία, Κεντρική Στερεά, Σποράδες και ΒΔ Αιγαίο από αργά το απόγευμα.

Πιθανές πρόσκαιρες και μεμμονωμένες μπόρες η και καταιγίδες, στην Πίνδο, γύρω από τον Όλυμπο, ορεινή Κεντρική Στερεά και ορεινά Αχαίας Κορινθίας Βόρειας Αρκαδίας και Αργολίδος στην Πελοπόννησο.
ΔΕΙΞΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΜΠΟΡΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ !
ΠΡΟΣΚΑΙΡΕΣ ΜΕΝ, ΠΑΝΤΑ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΔΕ !

ΑΝΕΜΟΙ

ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

Ασθενείς ή υποπνέοντες ΒΔ, πιό ενισχυμένοι στα 3....4ΒF Νοτιότερα στα ανοικτά της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου τις επόμενες ώρες έως το πρωί.

Την ημέρα θα πνεύσουν και πάλι Δ ΒΔ ρεύματα έως 4ΒF ως θαλάσσιες αύρες προς την ξηρά.
Αλλαγή διαφαίνεται μετά το μεσημέρι με το πέρασμα του μετώπου, στο Βόρειο Ιόνιο, με γρήγορη ενίσχυση ΒΔ δροσερότερων ανέμων, οι οποίοι ίσως αγγίξουν και τα 6ΒF πρόσκαιρα το απόγευμα σε Κέρκυρα Παξούς, αλλά με εξασθένηση και περιορισμό αργά το βράδυ.

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Νηνεμία τις επόμενες ώρες με αύρες ξηράς προς το Ιόνιο τοπικά και μόνο ένα ΒΔ ρεύμα έως 3ΒF, θα πνέει στα Νοτιοδυτικότερα τμήματα της Πελοποννήσου.

Την ημέρα και πάλι θαλάσσιες δοσερές και υγρές αύρες θα πνεύσουν έως και 4Β από το Ιόνιο, οι οποίες όμως και πάλι θα δώσουν το βράδυ την θέση τους στις αύρες ή την άπνοια.

Το πέρασμα όμως του μετώπου αργά το βράδυ, θα δώσει προοδευτικά καθοδικά ασθενή Α ΒΑ ρεύματα ξηρά από τα εσωτερικά ορεινά προς τις παράκτιες περιοχές σε Ήπειρο και Δυτική Στερεά Ελλάδα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ, ΘΡΑΚΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

Με άπνοιες ή αύρες ξηράς τοπικά, θα κυλήσει η νύχτα.
Η κοιλάδα του Αξιού θα δεχθεί τις πρώτες πνοές ενός Βαρδάρη έως και 5ΒF πρόσκαιρα τις πρωινές και προμεσημβρινές ώρες, τον οποίο θα νικήσει η αύρα από το Αιγαίο με 4ΒF στον Θερμαικό το απόγευμα.
Οι υπόλοιπες περιοχές θα έχουν θαλάσσιες αύρες την ημέρα έως 3ΒF.
Η Θράκη όμως, θα δεχθεί τον Βοριά, ο οποίος από τον Έβρο και την Μαύρη Θάλασσα, θα ξεχυθεί προς το Βόρειο Αιγαίο τις προμεσημβρινές ώρες, ενισχυόμενος έως το βράδυ στα 7ΒF στο Ανατολικό Θρακικό και στρεφόμενο σε πιό Α ΒΑ.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Νηνεμία την νύχτα , πρόσκαιρες Β ΒΔ πνοές τις προμεσημβρινές ώρες έως 3ΒF στα παράκτια της Θεσσαλίας και τις Σποράδες, θαλάσσιες αύρες την ημέρα στην Θεσσαλία , νηνεμία στις Σποράδες.

Αργά το βράδυ , οι Σποράδες , θα νοιώσουν τις πρώτες πνοές των επερχόμενων δυνατών ΒΑ ανέμων από το ΒΑ Αιγαίο.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΒΟΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΝΟΤΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Με νηνεμία γενικά και αύρες ξηράς τοπικά θα κυλήσουν οι επόμενες ώρες, ενώ από το Ρίο έως την Νοτιοδυτική Αττική, θα πνέει ένα ελαφρύ Δ ΒΔ ρεύμα στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, το οποίο πρόσκαιρα θα φθάσει και τα 4ΒF ανάμεσα σε Φωκίδα και Βόρειο Πελοπόννησο.

Την ημέρα το ρεύμα θα γυρίσει ΝΑ ασθενές, ενώ η Νοτιοδυτική Αττική, θα έχει άπνοια και τα λοιπά παράκτια αύρες.

Ασθενείς οι άνεμοι και πάλι από το βράδυ, με τάση όμως να πνεύσουν Β ΒΑ άνεμοι.

ΒΟΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Νηνεμία τις επόμενες ώρες με επικράτηση ΒΑ ρευμάτων από το Αιγαίο σε ΒΑ Αττική και Εύβοια την ημέρα έως και 5Β, με εξασθένηση και πάλι το βράδυ.

Από το μεσημέρι ενισχυόμενοι βαθμιαία έως και τα 6Β ΒΒΔ άνεμοι , θα επικρατήσουν σε Κεντρική και Νότια Εύβοια και Ανατολική Αττική.

Βοριαδάκια επίσης θα απλωθούν σε όλες τις περιοχές ΒΑ Στερεάς και Εύβοιας , έως αργά το βράδυ.

Η Ανατολική Πελοπόννησος θα έχει νηνεμίες, θαλάσσιες αύρες την ημέρα και τάση επικράτησης Βορείων ρευμάτων από αργά το βράδυ.

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ, ΛΗΜΝΟΣ, ΣΚΥΡΟΣ

Νηνεμία τις επόμενες ώρες , με κάποιες πνοές ετησιών σε Σαμοθράκη και Λήμνο.
Επικράτηση Β ΒΑ ανέμων την ημέρα , έως και 6ΒF μετά το μεσημέρι, κυρίως από τα νησιά και Νοτιότερα.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΕ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΛΗΜΝΟ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, καθώς προς το βράδυ σφοδροί ΒΑ άνεμοι θα επικρατήσουν, πολύ γρήγορα!!
6άρια θα πιάσει και η Σκύρος αργά το βράδυ.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νηνεμία στα Βορειοδυτικά νησιά, ΔΝΔ ασθενείς στα Νοτιοδυτικά και ΒΔ ασθενείς στα Ανατολικότερα , θα επικρατήσουν τις επόμενες ώρες.

Μέσα στην ημέρα, προοδευτικά ΒΒΔ άνεμοι θα επικρατήσουν από τα Βόρεια προς τα Νότια έως το τέλος της ημέρας, οι οποίοι στα ΒΑ νησιά , θα φθάσουν και τα 6ΒF.

ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΥΘΗΡΩΝ

Η ευρύτερη περιοχή, θα έχει μία σπάνια ημέρα ηρεμίας, με νηνεμίες εναλλασόμενες με ελαφριά ρεύματα Δ ΒΔ κατά κανόνα.

ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με άπνοιες και Νοτιαδάκια την ημέρα θα κυλήσουν οι επόμενες ώρες.
Τάση επικράτησησης Β ΒΔ ανέμων , μετά το απόγευμα.

ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

Γενικά Δ ασθενείς πνοές και ΒΔ ετησίες στα Ανατικότερα τμήματα έως τις προμεσημβρινές ώρες , αύρες Βοριά την ημέρα προς την Κρήτη , με εξασθένηση το απόγευμα , ενώ ένα 5άρι Δ διευθύνσεων αναμένεται από αργά το απόγευμα να επικρατήσει στα Κεντρικά και Ανατολικά τμήματα , άπνοια στα Δυτικότερα.

ΚΡΗΤΗ

Δεν φαίνεται να έχει θέματα ανέμων το νησί, με νηνεμίες και Βοριαδάκια στις Νότιες επικλινείς προς το Λυβικό και παράκτιες Νότιες περιοχές τοπικά απόψε και αύριο το βράδυ.

Η ημέρα θα έχει θαλάσσιες αύρες σε όλες τις παράκτιες περιοχές, τοπικά ίσως μία πάλη Βοριά και αύρας σε Νοτιοδυτικές περιοχές κυρίως, θερμούς ανέμους στην ενδοχώρα την ημέρα έως 5ΒF από την ψυχρότερη θάλασσα του Κρητικού προς την θερμαινόμενη την ημέρα ενδοχώρα και άπνοιες εναλασσόμενες με ΒΔ θερμούς , εναλασσόμενες στην Νότια ενδοχώρα.

Οι ΔΒΔ ετησίες θα παύσουν μέσα στην ημέρα στα πολύ ΒΑ τμήματα , δίνοντας την θέση τους σε πιό Δ ρεύματα ασθενή προς το βράδυ.

ΛΥΒΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

Νηνεμία απόψε και αύριο το βράδυ και ΔΝΔ ρεύματα την ημέρα έως 4Β , πιό σταθερά λίγο ΒΔ ρεύμτα στα Δυτικότερα τμήματα.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΛΕΣΒΟΣ, ΧΙΟΣ, ΣΑΜΟΣ, ΙΚΑΡΙΑ

ΒΔ ασθενή ρεύματα και στην Ικαρία μέτρια , θα επικρατήσουν απόψε , με πρόκαιρη εξασθένηση το πρωί.
ΒΑ άνεμοι σε Λέσβο , Β σε Χίο και ΒΔ σε Ικαρία και Σάμο , θα επικρατήσουν έως το μεσημέρι κατά κράτος , ενισχυόμενοι και έως τα 6ΒF.

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΚΩΣ, ΡΟΔΟΣ, ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ.

Τα μέτρια ΒΔ ρεύματα, θα δώσουν αύριο προοδευτικά την θέση τους σε πιό Δ και θα εξασθενήσουν.

ΚΑΡΠΑΘΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ, ΚΑΣΟΣ, ΚΑΡΠΑΘΟΣ, ΣΗΤΕΙΑ

Οι βασιλιάδες των ετησιών, θα συνεχίσουν τον χορό των ΒΔ έως κι 6ΒF, όμως για λίγο θα χάσουν τα σκήπτρα με εξασθένηση και επικράτηση προς το βράδυ πιό Δ ρευμάτων , έως και 5ΒF αργά.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ
Μάλλον η τελευταία ημέρα δυνατής ζέστης στην χώρα μας, με ύφος καλοκαιρινό.

Θα επικρατήσουν πάντως και πάλι υψηλές σχετικά θερμοκρασίες, σε αρκετές περιοχές στα Κεντρικά και Νότια κυρίως.

'Ετσι αυτές αύριο θα κυμανθούν μεταξύ :

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ

17 και 34οC, σε Κεντρική Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στα εσωτερικά τμήματα, με τάση πτώσης από το απόγευμα.

16 και 35οC πιθανώς σε εσωτερικές περιοχές πεδινής Κεντρικής Μακεδονίας.

11 και 32οC σε Δυτική Μακεδονία.

21 και 30οC στις παράκτιες περιοχές.

ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ, ΕΠΤΑΝΗΣΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

18 και 35οC στα εσωτερικά τμήματα Ηπείρου και Δυτικής Στερεάς, καθώς και της Πελοποννήσου.

22 και 37οC λόγω τοπικών συνθηκών σε Κεντρική Στερεά και Βόρεια Πελοπόννησο.

22 και 31οC σε Ιόνιο και Επτάνησα , καθώς και όλες τις παράκτιες προς το Πέλαγος περιοχές.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΣΠΟΡΑΔΕΣ, ΒΟΡΕΙΟΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ, ΝΟΤΙΟΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

19 και 37οC σε εσωτερικές περιοχές Θεσσαλίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδος, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας.

38οC και άνω στιγμιαία, είναι πιθανοί σε υπήνεμες περιοχές εσωτερικές Θεσσαλίας , Κορινθίας και Αργολίδος.

23 και 33οC σε όλες τις παράκτιες περιοχές.

23 και 38οC λόγω τοπικών συνθηκών ανέμων σε παράκτιες περιοχές Βοιωτίας, Φθιώτιδος, Βορειοανατολικής Αττικής και προς τις Θεσσαλία και Στερεά Εύβοιας περιοχές.

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ, ΛΗΜΝΟΣ, ΣΚΥΡΟΣ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΣ ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ, ΒΟΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

23 και 30 με 34οC...Όσο πιο Νότια πάμε και στις Νοτιοανατολικές πλευρές των μεγάλων νησιών των Κυκλάδων, τόσο πιό κοντά στο 34οC.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΛΕΣΒΟΣ, ΧΙΟΣ, ΣΑΜΟΣ, ΙΚΑΡΙΑ

23 και 35οC, 27 και 38οC πιθανώς στις Νότιες πλευρές των Λέσβου και Σάμου.

ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ , ΚΥΘΗΡΑ , ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ , ΓΑΥΔΟΣ.

22 και 35οC.

ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗ, ΚΑΣΟΣ, ΚΑΡΠΑΘΟΣ, ΚΩΣ, ΡΟΔΟΣ, ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

24 και 33οC, με τοπικές συνθήκες σε Κόλπο Μεραμβέλλου στην Κρήτη 35οC και Νοτιοανατολική Ρόδο να δίνουν και 37οC.

ΕΝΔΟΧΩΡΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

23 και 35οC , με υπήνεμες περιοχές στην ενδοχώρα και τοπικές συνθήκες καταβατών στην Νοτιοδυτική κυρίως Κρήτη, να δίνουν διακυμάνσεις μεταξύ 27 και 38 με 39οC.

Να σημειώσουμε και πάλι την Ηπειρωτική συμπεριφορά του Οροπεδίου Λασηθίου, με αναστροφές κι έντονη ψύχρα το πρωί.

Πριν σας καληνυχτήσω, να σας πώ, πως εκτίμηση αναλυτική για την νέα εβδομάδα και την διαφαινόμενη ήδη πολυσυζητημένη και από εμένα αλλαγή καιρικού σκηνικού , θα σας παραθέσω το Σαββατοκύριακο.

Σίγουρα όμως, κάτι θα αλλάξει γιαυτό σε όσους αρέσει η ζέστη, θα συνιστούσα να την απολαύσουν αύριο.

Νωρίς νωρίς δείχνει διαθέσεις φθινοπωρινές ο καιρός εφέτος.
Για να δούμε.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΝΥΧΤΑ!

Σπυριδάκης Σάββας 
Κυκλώνας Ρόδου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας