Δευτέρα, 4 Αυγούστου 2014

Η ΑΝΕΚΤΗ ΖΕΣΤΗ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ , ΕΤΗΣΙΕΣ 6Β ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ , ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ.


Καλησπέρα σας φίλες και φίλοι μου και καλή εβδομάδα.

Με το ''ανάποδό'' του πρόσωπο μας υποδέχθηκε ο Αύγουστος, καθώς η κίνηση ενός χαμηλού από την Ιταλία προς το Βόρειο Αιγαίο , ανατάρραξε αισθητά την ατμόσφαιρα πάνω από την χώρα μας , ιδιαίτερα στην Κεντρική και στην Βόρεια Ελλάδα, έριξε την θερμοκρασία κι επανέφερε το ΒΔ ρεύμα στα πελάγη.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν ο τραγικός θάνατος του 22χρονου στον νομό Λάρισας , τα μεγάλα ύψη βροχής την 1η Αυγούστου με άνω 40mm ύψη βροχόπτωσης σε αρκετές περιοχές τοπικά των νομών Πέλλας , Σερρών και Καβάλας (αρκετές μη καταγεγραμμένες τοπικές νεροποντές , εκδηλώθηκαν σε όλες τις Βόρειες κυρίως περιοχές Ηπειρωτικές , τόσο την Παρασκευή , όσο και το Σάββατο) καιτικ η χαμηλές θερμοκρασίες το πρωί του Σαββάτου σε περιοχές ορεινές κυρίως της Βόρειοδυτικής Ηπειρωτικής χώρας με 8,2οC στο Καιμακτσαλάν.
Το χαμηλό ήδη απομακρύνθηκε, η ατμόσφαιρα ομαλοποιήθηκε , ο καιρός αιθρίασε σχεδόν παντού, περιορίσθηκε η αστάθεια στα πολύ ορεινά Βόρειά μας και μας έμειναν δροσιά και ετησίες στο Αιγαίο.

Η εβδομάδα μας υποδέχεται λοιπόν με καλοκαιρινές και πάλι συνθήκες , ετησίες (μελτέμια) στο ΝΑ κυρίως Αιγαίο , ενώ η θερμοκρασία θα ''τσιμπήσει'' , φθάνοντας και 37 με 38οC την Τρίτη.

Από την Τετάρτη επανέρχονται οι αστάθειες με κάμψη της θερμοκρασίας από τα ΒΔ, γενικεύονται την Πέμπτη με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, ενώ από την Παρασκευή ο καιρός επανέρχεται και πάλι σε φυσιολογικές Αυγουστιάκες συνθήκες, αιθρίου καιρού, ετησιών και περιορισμένης αστάθειας στα ορεινά της Ηπειρωτικής χώρας.

Πιό αναλυτικά


ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014


Για αύριο Δευτέρα , αρχικά αναμένεται σχεδόν αίθριος καιρός , προοδευτικά όμως στα Ηπειρωτικά ορεινά κυρίως (Μακεδονία , Θράκη , Θεσσαλία , Στερεά , Ανατολική Πελοπόννησο), θα αναπτυχθούν νεφώσεις θερμικής δραστηριότητας , οι οποίες θα δώσουν πιθανότατα τοπικούς όμβρους και μεμμονωμένες καταιγίδες αρχικά σε περιοχές του Ανατολικού Κιλκίς , των Σερρών τις μεσημβρινές ώρες , στα Ανατολικά του νομού Θεσσαλονίκη και Δυτικά του νομού Καβάλας αλλά και ορεινά Χαλκιδικής τις απογευματινές ώρες , ενώ το βράδυ θα περιορισθούν στις εσωτερικές περιοχές της Χαλκιδικής.

Από αργά το απόγευμα , δίχως τροφοδοσία πλέον , οι νεφώσεις θα εκφυλλισθούν και λίγες και πιό αραιές πλέον , θα καλύπτουν τοπικά περιοχές των Μακεδονίας , Θεσσαλίας , Βορειοδυτικού Αιγαίου , Σποράδων , Κεντρικής και Βορείου Εύβοιας και τις περισσότερες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας , με τάση περαιτέρω περιορισμού αργά το βράδυ.

ΑΝΕΜΟΙ

Ασθενείς ή υποπνέοντες και με διαστήματα νηνεμίας σε όλες τις εσωτερικές Ηπειρωτικές περιοχές , ενώ στα παράκτια μονάχα την ημέρα θαλάσσιες αύρες θα πνεύσουν με εντάσεις έως και 4Β τις θερμές ώρες.
Ασθενείς επίσης ανέμους , διαστήματα νηνεμίας και πνοές μεταβαλλόμενων διευθύνσεων θα έχουν πολλές θαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές στο Βόρειο και Δυτικά των Κυκλάδων Νοτιοδυτικό Αιγαίο.
Στα λοιπά πελάγη ανοικτά θα πνέουν σταθεροί ΒΔ άνεμοι με εντάσεις περίπου 3...5Β και σε Νότιο Ιόνιο , Δυτική θάλασσα Κυθήρων , θάλασσα Γαύδου , Νοτιοανατολικές Κυκλάδες , Καρπάθιο Ικάριο και θάλασσα Ρόδου 6Β.
Πρόσκαιρα την ημέρα , σε όλες τις νησιωτικές και θαλάσσιες περιοχές Νοτιοανατολικά της Κώ , Νοτιοανατολικά των Κυκλάδων , Ανατολικά της Κρήτης και κυρίως σε Καρπάθιο και θάλασσα Ρόδου , να αγγίξουμε και 7Β.
Εσωτερικές επίσης περιοχές της Κρήτης , επικλινείς προς το Λυβικό , περιοχές μπροστά από φαράγγια και χαράδρες προς τα νότια , να έχουν τις ριπούλες τους κατά διαστήματα των 7Β.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

Σε περαιτέρω άνοδο αύριο , θα φθάσει σε πολλές Ηπειρωτικές στο εσωτερικό περιοχές τους 35 με 36οC , ενώ σε Θεσσαλία και Βορειοανατολική Πελοπόννησο να αγγίξουμε και 37οC πρόσκαιρα και τοπικά.
Πιό δροσερές όλες οι παράκτιες περιοχές της Ηπειρωτικής χώρας και οι νησιωτικές με μέγιστες το πολύ στους 34οC , σε ευαίσθητες περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου , της εσωτερικής νότιας και Δυτικής Κρήτης.
Πολύ δροσερότερες περιοχές του Ιονίου και των Δυτικών παρακτίων Ηπειρωτικών περιοχών , της Βορειοανατολικής Κρήτης , του Καρπαθίου και όλων των λοιπών Δωδεκανήσων , όπου οι μέγιστες ίσως να μην μπορέσουν να φθάσουν ακόμη καιτο 30άρι.

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ


ΤΡΙΤΗ 05 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Σχεδόν αίθριος καιρός με περιορισμένη αστάθεια και μεμμονωμένες καταιγίδες στα Βόρεια ορεινά τις θερμές ώρες , ετησίες εκ ΒΔ διευθύνσεων στο Αιγαίο και κυρίως στα ΝΑ αυτού, περαιτέρω μικρή άνοδο της θερμοκρασίας με πιθανά 38άρια σε Θεσσαλία και Ανατολική Πελοπόννησο κυρίως.

ΤΕΤΑΡΤΗ 06 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Επαναφορά της αστάθειας στα Ηπειρωτικά , με άστατο καιρό κατά διαστήματα νεφελώδη στα Κεντρικά και Βόρεια , όπου θα εκδηλωθούν κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες , ενώ πιθανοί πιό τοπικοί και μεμμονωμένοι όμβροι να εκδηλωθούν και στα υπόλοιπα ορεινά.

Άνεμοι γενικά ασθενείς και στο Αιγαίο ΒΔ 5 και στα ΝΑ 6Β , μικρή κάμψη της θερμοκρασίας στα Δυτικά και Βόρεια, περισσότερη αίσθηση ζέστης στα Ανατολικά και Νότια παρά την αμετάβλητη θερμοκρασία.

ΠΕΜΠΤΗ 07 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Γενίκευση του άστατου καιρού , με κατά περιόδους νεφελώδη καιρού σε ολόκληρη την Ανατολική Ηπειρωτική χώρα και το Βόρειο Αιγαίο , με σποραδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις θερμές ώρες στα Ηπειρωτικά και τις βραδυνές ώρες στα νησιωτικά τμήματα , οποίες είναι πολύ πιθανόν και πάλι να είναι απότομες, βίαιες, να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, κεραυνούς και θυελλώδεις ριπαίους ανέμους!!

Τις θερμές επίσης ώρες , και στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά ορεινά , αλλά και της Κρήτης , είναι πολύ πιθανοί όμβροι και μεμμονωμένες καταιγίδες , πολύ πιό περιορισμένα όμως από κάθε άποψη φαινόμενα.

Οι άνεμοι αρχικά θα είναι ασθενείς σε όλη την χώρα , με μέτριες ετησίες στο ΝΑ Αιγαίο , με βαθμιαία επικράτηση Β ΒΔ ανέμων , σε όλη την χώρα , οι οποίοι θα φθάσουν τα 6Β στα πελάγη , ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση στα Δυτικά και Βόρεια κι αισθητή πτώση προοδευτικά στην υπόλοιπη χώρα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Βελτίωση του καιρού και επαναφορά σε καλοκαιρινό Αυγουστιάτικο καιρό με πολύ περιορισμένες εκδηλώσεις ασταθείας, σε πολύ ορεινότερες περιοχές της Κεντρικής και Βορείου Ελλάδος στα Ηπεριωτικά φυσικά, εξασθένηση των ανέμων και περιορισμών των 6Β στο ΝΑ Αιγαίο, δίκην ετησίας και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας στα Ηπειρωτικά.

ΣΑΒΒΑΤΟ 09 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Ακόμη πιό βελτιωμένος καιρός, με ακόμη λιγότερη αστάθεια και κάποιες μεμμονωμένες καταιγίδες σε πιό Βόρεια ορεινά τμήματα των Ηπειρωτικών περιοχών, ασθενείς ανέμους και μόνο ένα ''μελτεμάκι'' 5 ίσως και την ημέρα 6Β μόνο στο Καρπάθιο και πιό αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη την χώρα.

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΙΘΑΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Φαίνεται με τα έως τώρα στοιχεία , από την επόμενη Κυριακή, να ενσκύπτει ένα κύμα θερμοτέρων αερίων μαζών, του οποίου η μεταφορά, θα φέρει επιφανειακά άνοδο της θερμοκρασίας, οι 40οC θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι στα Ηπειρωτικά, ενώ οι ετησίες όπως καθόλη την διάρκεια του εφετινού Θέρους θα ασθαίνουν ή θα απουσιάσουν και παντελώς πρόσκαιρα προς τον Δεκαπενταύγουστο.

Ζέστη και δυσφορία, θα δυσκολέψουν την ζωή στα Αστικά Κέντρα, όμως εάν εξλιχθεί έτσι ο καιρός, θα είναι βάλσαμο για τους αδειούχους και για διακοπές.
Προς το τέλος του δευτέρου δεκαημέρου, πιστεύω πως θα δροσερέψει αρκετά, ίσως αυτή η ''εισβολή'' πολύ δροσερότερων αερίων μαζών, να συνοδευθεί και από φαινόμενα.

Τέλος, εκτός από τα Βόρεια όπου θα υπάρχουν κατά περιόδους εκδηλώσεις ασταθείας στα ορεινά των Ηπειρωτικών περιοχών, μπαίνουμε από την ερχόμενη Παρασκευή σε ένα Πανελλήνιο διάστημα ανομβρίας και καιρικής αδιαφορίας από πλευράς φαινομένων.

Φυσικά κάθε ημέρα, θα είμαι εδώ παρών για να σας ενημερώνω, καθώς μπαίνουμε σε ένα διάστημα, που ο καιρός ενδιαφέρει πολλούς, αφού είμαστε στον μήνα των διακοπών, των ταξιδιών και του τρύγου.

ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΚΑΛΑ ΜΠΑΝΙΑ, ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!

Σπυριδάκης ΣάββαςΚυκλώνας Ρόδου
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας