Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014


Το χαμηλό στην Αδριατική , συνεχίζει την Νοτιοανατολική πορεία του προς το Βόρειο Αιγαίο , ενώ το ψυχρό μέτωπο που το συνοδεύει , εκφυλλίζεται κινούμενο προς την Ηπειρωτική χώρα , μην καταφέρνοντας να υπερκεράσει την Πίνδο.


Συνθήκες εντόνου ασταθείας αναμένεται να επικρατήσουν αύριο Πρωτομηνιά, σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και Βορείου Ηπειρωτικής χώρας , με έντονα φαινόμενα κυρίως στην Μακεδονία , επικράτηση ΒΔ ρευμάτων , πτώση της θερμοκρασίας προς φυσιολογικότερα ίσως πρόσκαιρα και χαμηλότερα επίπεδα, βελτίωση ορατότητας διαύγειας και ποιότητας ατμόσφαιρας, πτώση σχετικής υγρασίας, προοοδευτικά από τα Βορειοδυτικά προς τα Νοτιοανατολικά σε όλη την χώρα.
Το Σάββατο θα συνεχισθούν οι εκδηλώσεις ασταθείας σε πολλές περιοχές της Βόρειας και Ανατολικής έως και την Στερεά Ελλάδα Ηπειρωτικής χώρας καθώς και σε περιοχές του Βορείου Αιγαίου , οι ΒΔ θα πνέουν δυνατά στα πελάγη , ενώ η θερμοκρασία θα έχει επανέλθει σε φυσιολογικές τιμές πλέον παντού και η ατμόσφαιρα θα είναι πεντακάθαρη.
Την Κυριακή το χαμηλό θα μας εγκαταλείψει προς ΒΑ ενώ η αστάθεια θα περιορισθεί σε ''Υπερβόρειες'' ορεινές περιοχές και οι άνεμοι θα παραμείνουν ως ετησίες πλέον στο Αιγαίο με την θερμοκρασία να ανέβενει την ημέρα κυρίως στα Δυτικά και την λοιπή Ηπειρωτική χώρα.
Από Δευτέρα, το τυπικό καλοκαιράκι επανέρχεται, ετησίες ΒΔ έως 6ΒF θα πνέουν στο Αιγαίο, σχεδόν αίθριος καιρός παντού με ασήμαντες θερμικές αναταρράξεις πάλι σε ''Υπερβόρειες'' ορεινές περιοχές και βαθμιαία άνοδο της θερμοκρασίας.

Η ζέστη δείχνει διαθέσεις επανόδου την ερχόμενη εβδομάδα , θα δούμε ακριβώς τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Όμβροι και σποραδικές καταιγίδες , αναμένονται αύριο στις κάτωθι περιοχές :
Απόψε την νύχτα σε ΠΕΛΛΑΣ , ΗΜΑΘΙΑΣ , πιθανώς ΠΙΕΡΙΑΣ , Ανατολικότερα τμήματα ΚΟΖΑΝΗΣ και ΦΛΩΡΙΝΑΣ , και Δυτικότερα ΚΙΛΚΙΣ , πριν το ξημέρωμα γύρω από την ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στον υπόλοιπο ΚΙΛΚΙΣ και περισσότερο σε ΠΙΕΡΙΑ , ενώ θα σταματήσουν σε περιοχές των ΚΟΖΑΝΗΣ και ΦΛΩΡΙΝΑΣ.

Τις πρωινές και προμεσημβρινές ώρες , προοδευτικά σε ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία και τα εσωτερικά της Κεντρικής , νομό ΛΑΡΙΣΗΣ , Όλυμπο , Πιέρια όρη , Βόρεια ΜΑΓΝΗΣΙΑ , και Βορειοανατολική Μακεδονία.

Τις θερμές ώρες η αστάθεια θα ενταθεί με ισχυρότατα φαινόμενα καταιγίδων , με τοπικές χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους , σε Δυτική Μακεδονία , γύρω από τον Όλυμπο και σε Βόρειες περιοχές κυρίως της λοιπής Μακεδονίας και της Θράκης , ενώ πιο ήπια φαινόμενα θα εκδηλωθούν σε περιοχές της Νοτιοδυτικής ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ , εσωτερική Ήπειρο , ορεινά Χαλικιδικής , Νότια Εύβοια και Βορειοανατολική Αττική.

Στην Θράκη μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα είναι έντονα και στο μεγαλύτερο μέρος του διαμερίσματος , ενώ όλη η ραχοκοκαλλιά της Πίνδου και η Δυτική Μακεδονία , θα έχουν ισχυρές καταιγίδες και πάλι.
Επίσης σε ορεινά της ΦΘΟΙΩΤΙΔΟΣ και σε περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας και πολύ ΒΑ Αττικής , θα έχουμε κάποιες πιο μεμμονωμένες καταιγίδες.

Κι ενώ σε όλες τις προαναφερθείσες περιοχές τα φαινόμενα έως νωρίς το βράδυ θα σταματήσουν , σε Ανατολική Μακεδονία , Ανατολική Χαλκιδική , Θρακικό και Κεντρική Δυτική Θράκη ο καιρός θα συνεχίσει να είναι πολύ άστατος με ισχυρές καταιγίδες, ίσως μπουρίνια μέσα στην νύχτα.
Μεγάλη προσοχή σε όλες τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που προανέφερα , καθώς οι καταιγίδες θα είναι τοπικά ισχυρότατες , συνοδεία χαλαζοπτώσεων και ριπαίων ανέμων!

Οι άνεμοι έως το βράδυ θα έχουν γίνει στις περισσότερες Δυτικές και Νότιες θαλάσσιες περιοχές ΒΔ , έως κι 7Β σε Νότιο Ιόνιο , Κύθηρα και Δυτικό Λυβικό , ενώ ένα ισχυρό ΒΑ ρεύμα θα επικρατεί στο ΒΑ Αιγαίο.
Γενικά ασθενείς άνεμοι στην υπόλοιπη χώρα , με τοπικές ριπαίες επικρατήσεις ισχυρών ΒΔ ρευμάτων , σε Κορινθιακό , Αργοσαρωνικό , ΒΔ Αιγαίο.
Γενικά το Αιγαίο , πλην του Νοτίου και πλησίον της Ανατολικής Ηπειρωτικής χώρας θα έχει ηρεμία.

ΠΡΟΣΟΧΗ μεγάλη στις καταιγίδες της Βορείου Ελλάδος , θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ριπαίους ανέμους , οι οποίοι πριν την έναρξη και στο ξεκίνημά τους , είναι συνήθως επικίνδυνοι.

Η θερμοκρασία σε πτώση , δεν θα υπερβεί τους 34οC πουθενά σε μέγιστες κι αυτό σε Ανατολικές και Νότιες περιοχές , αφού σε Ιόνιο και Δυτικά Βόρεια Ηπεριωτικά , δύσκολα θα υπερβούμε τους 30οC.
Η αίσθηση πάντως της ζέστης θα επιμείνει στα Ανατολικά και Νότια και αύριο, όμως από αργά το απόγευμα και μετά θα ξεκινήσει αισθητή αλλαγή της κατάστασης , η οποία θα εξομαλυνθεί το Σάββατο ουσιαστικά και στα Νοτιοανατολικότερα τμήματα.

Υ.Γ. Νηνεμία , ζέστη και αίθριος ο ουρανός εδώ στο Τσαγκαράκι Μετόχι Κρήτης στα 327m στις ημιορεινές θέσεις λίγο Νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου με 26,5οC θερμοκρασία και 55% σχετική υγρασία ώρα 01:00

Να είστε όλοι καλά και καλό μήνα.


Σπυριδάκης Σάββας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας