Σάββατο 2 Αυγούστου 2014


Αγαπητοί φίλοι και φίλες , καλησπέρα σας.

 Σας γράφω από το Τσαγκαράκι Μετόχι , λίγα χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου , στα 327m υψόμετρο , υπό συνθήκες νηνεμίας , ξαστεριάς υπό τα φώτα και της νέας σελήνης να δύει , ελάχιστες νεφώσεις , 27,2οC θερμοκρασία και 44% σχετική υγρασία , μετά από μία αρκετά πιό καθαρή και δροσερότερη ημέρα σε σχέση με τις περασμένες. , όπως αναμενόταν άλλωστε.

    ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ , ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Το χαμηλό που ανατάρραξε αρκετά σημαντικά τον καιρό σε αρκετές Κεντρικές και κυρίως Βόρειες περιοχές της χώρας μας , θα συνεχίσει ακάθεκτο την προς Ανατολάς πορεία του , απομακρυνόμενο προς τα ΒΑ πέραν της επικρατείας της.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό αρχικά των φαινομένων σε Ανατολική Μακεδονία , Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο , την βαθμιαία εξασθένηση και παύση τους αύριο μέσα στην ημέρα , υπολειμματική πολύ περιορισμένη αστάθεια τις θερμές ώρες σε ορεινές περιοχές Πίνδου και Μακεδονίας , επικράτηση παντού ΒΔ ρεύματος και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας , ακόμη και στις Νοτιοανατολικότερες περιοχές , σε περίπου φυσιολογικά για την περίοδο που διανύουμε επίπεδα.
Σχετική ψύχρα την νύχτα σε πολλές Βόρειες κυρίως προς Δυτική Μακεδονία και Βόρειοανατολική Ήπειρο.

Η Κυριακή θα είναι μία τυπικά καλοκαιρινή ημέρα , με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας , σταθεροποίηση ετησιών έως 6Β στο Νοτιοανατολικό κυρίως Αιγαίο και περιορισμένη αστάθεια τις θερμές ώρες σε πολύ ορεινές Ηπειρωτικές περιοχές.
Όπως σας έχω αναφέρει δε και τις προηγούμενες ημέρες , η ερχόμενη εβδομάδα θα έχει επάνοδο σε πιό υψηλές θερμοκρασίες , τα 37άρια στα Ηπειρωτικά θα επανέλθουν προοδευτικά , οι ετησίες θα είναι σταθερές περί των 6Β στο ΝΑ Αιγαίο , ενώ η αστάθεια θα είναι πολύ περιορισμένη προς τα Βόρεια ορεινά.
 Προς την Πέμπτη αναμένεται και πάλι επιστροφή σε πολύ άστατες καιρικές συνθήκες στα Ηπειρωτικά , πτώση της θερμοκρασίας κι ενίσχυση μικρή των ανέμων πρόσκαιρα.
 Δεν φαίνεται πάντως κάποιο κύμα καύσωνα το προσεχές διάστημα , εκτός από την κλασσική ενοχλητική κυρίως σε Ηπειρωτικές και Αστικές περιοχές , ζέστη.

    ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 02 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

    8ος ΜΗΝΑΣ / 31η ΕΒΔΟΜΑΔΑ / ΑΝΑΤΟΛΗ 6.29 / ΔΥΣΗ 20.33 / ΣΕΛΗΝΗ 7ΗΜΕΡΩΝ

    ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΝΕΦΩΣΗΣ
    ΝΥΚΤΕΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ

 Νεφώσεις κατά περιόδους και τοπικά θα έχουν τις επόμενες ώρες περιοχές των Νοτιοανατολικής Ηπείρου , ορεινής προς τα Βορειότερα τμήματα Στερεάς Ελλάδας , Θεσσαλίας , Κεντρικής και Βορείου Ευβοίας , Σποράδων , στις θαλάσσιες περιοχές Βορειοδυτικού και Βορείου Αιγαίου , Μακεδονίας και Θράκης , οι οποίες σε Μακεδονία , Θράκη , Θρακικό Πέλαγος , Μαγνησία , Κεντρική Εύβοια και Σποράδες , θα είναι αυξημένες τοπικά και πυκνότερες , με τάση μέσα στην νύχτα , να περιορίζονται προς τα ΒΑ και να αραιώνουν.
Κάποιες δε νεφώσεις θα προσπαθήσουν να διασχίσουν την Φθοιώτιδα προς την Πελοπόννησο , ενώ και στον Αργοσαρωνικό και την Αττική θα εμφανισθούν νεφώσεις.
Λίγες επίσης νεφώσεις λόγω ΒΔ ρεύματος , θα υπάρχουν κατά περιόδους σε Δυτική Πελοπόννησο , άκρως Δυτική Κρήτη , νησιά Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα.

     ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ

Νεφώσεις πλέον αυξημένες τοπικά , θα υπάρχουν στο Βόρειο Αιγαίο , Βορείως των Σποράδων και της Χίου , σε Κεντρική Μακεδονία κυρίως στην Χαλκιδική , Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Λίγες νεφώσεις ΒΔ ρεύματος άνευ σημασίας , θα έχουν η Κεντρική και Βόρειος Εύβοια , η Μαγνησία , η Φθοιώτδα , ο Κορινθιακός , θαλάσσιες περιοχές ανάμεσα σε Πελοπόννησο και Δυτικές Κυκλάδες , Λέσβο και στις προσήνεμες στο ΒΔ ρεύμα περιοχές της Ρόδου.
Γενική τάση υποχώρησης των νεφώσεων , θα υπάρξει βαθμιαία στις περισσότερες περιοχές.

    ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ

Οι νεφώσεις , σαφώς λιγότερες θα επιμένουν στα Βόρεια , Βορειότερα των Κυκλάδων.
Κάποιες διάσπαρτες νεφώσεις θα υπάρχουν επίσης ημέρας και ΒΔ ρεύματος σε αρκετές περιοχές , κυρίως της Κρήτης σε προσήνεμες εσωτερικές περιοχές.
Συνθήκες εναπομείνουσας αστάθειας , θα δώσουν και πάλι έναυσμα κατακόρυφης δραστηριότητος πολύ ηπιότερης σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες , με αναπτύξεις νεφών θερμικής δραστηριότητος , σε Βόρειοανατολική Μακεδονία , ορεινή Ήπειρο , σε όλα τα ορεινά της Πίνδου , τα ορεινά της Νότιας Θεσσαλίας , της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς , στον Όλυμπο και τα ορεινά της Ανατολικής Πελοποννήσου και Κρήτης.
Όσο Βορρειότερα , τόσο περισσότερη και διαρκέστερη θα είναι αυτή η δραστηριότητα.
Στην υπόλοιπη χώρα οι όποιες νεφώσεις , συνεχώς θα υποχωρούν.

    ΒΡΑΔΥΝΕΣ ΩΡΕΣ

Έως αργά το βράδυ , μονάχα σε Θεσσαλία , Μακεδονία και Θράκη και Θρακικό Πέλαγος , κάποιες λίγες εναπομείνουσες νεφώσεις , θα θυμίζουν πως πέρασε μία διαταρραχή , ενώ όλη η επικράτεια θα απολαμβάνει ξαστεριά και φεγγαράδα.

    ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Φαινόμενα όμβρων και σποραδικών καταιγίδων , πιθανώς ισχυρών σε Ανατολική Μακεδονία και Δυτική Θράκη προς τις παράκτιες περιοχές και στο Θρακικό Πέλαγος πέριξ της Θάσου , θα εκδηλωθούν τις επόμενες ώρες σε Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία , Θράκη και Βόρειο Αιγαίο.

Κατά την γνώμη μου πέραν των ''μοντελικών προσεγγίσεων'' οι έντονα ασταθείς συνθήκες στην Βορειοανατολική χώρα και τις επόμενες περίπου έξη ώρες , είναι ικανές να δώσουν έστω και πολύ τοπικά και πρόσκαιρα , μεμμονωμένες θεαματικές καταιγίδες σε παράκτιες περιοχές Θεσσαλίας και Ανατολικής Στερεάς , Κεντρικής και Βορείου Εύβοιας , Σποράδες , Σκύρο , Λήμνο , Λέσβο και Σαμοθράκη και σε όλες φυσικά τις θαλάσσιες περιοχές.

Μέσα στην νύχτα κι έως το ξημέρωμα ,τα φαινόμενα συνεχώς θα περιορίζονται από κάθε άποψη,  ίσως εκδηλώνοται στα Βορειοανατολικά του Αιγαίου ακόμη κάποιες μεμμονωμένες καταιγίδες , που και αυτές γρήγορα θα σταματήσουν.
Να σημειώσουμε εδώ πως τις πρώτες πρωινές ώρες έως και το μεσημέρι , συνθήκες αστάθειας θα επιμείνουν στο Βορειοδυτικό Αιγαίο και σε παράκτιες περιοχές της Θεσσαλίας , τις Σποράδες και την Εύβοια.
Πιθανότητα αυξημένη κι εδώ για εκδήλωση αξιόλογων όμβρων και τοπικών καταιγίδων.

Τις θερμές ώρες της ημέρας , και πάλι θα εκδηλωθούν κάποιες πολύ πιό περιορισμένες όμως σε έκταση , ένταση και διάρκεια , καταιγίδες σε πολύ ορεινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας , του Ολύμπου , την ορεινή Χαλικιδική και σε Βορειοανατολική Μακεδονία και Βορειοδυτική Θράκη πλησίον των συνόρων.....
Πολύ μικρή πιθανότητα υπάρχει και για περιοχές ορεινές σε Στερεά και Αττική.
Έως το βράδυ πουθενά δεν υπάρχουν πλέον καιρικά φαινόμενα.

    ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΝΕΜΩΝ
    ΝΥΚΤΕΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ

 Σε ολόκληρη την Βόρειο Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο , θα πνέουν ΒΔ και στα Ανατολικά Β άνεμοι , ασθενείς και στο Θρακικό μέτριοι , με τάση παύσης στα εσωτερικά τμήματα και μικρής ενίσχυσης σε Θερμαικό και Βόρειο Αιγαίο.
    Σε Ήπειρο , Θεσσαλία και Στερεά , θα επικρατεί νηνεμία ,  όπως και σε Αργοσαρωνικό , Νοτιοδυτικό και Κεντρικό Αιγαίο , Κυκλάδες και στο Ανατολικό Αιγαίο , από Λέσβο έως και Κω  , με ελαφρές πνοές Δ κατά περιόδους.
    ΒΔ ρεύματα ασθενή , θα πνεόυν σε Ιόνιο , Πελοπόννησο , Κορινθιακό , θάλασσα Κυθήρων , Λυβικό Πέλαγος έως το ύψος της Ιεράπετρας στην Κρήτη , μέτρια σε Νότιο Ιόνιο και Κορινθιακό , ενώ προς θάλασσα Κυθήρων κι ανοικτά των Νοτίων ακρωτηρίων της Πελοποννήσου θα αγγίζουν τα 6Β.
Δυτικά ρεύματα στο Νότιο Αγαίο , το Κρητικό Πέλαγος και τα Δωδεκάνησα νοτίως της Κώ , έως μέτρια στα Δυτικότερα τμήματα.
 Γενικά θα υπάρχει τάση εξασθένησης των ανέμων στα Νότια και Δυτικά Πελάγη , ενώ έως το πρωί θα πνεόυν Βοριαδάκια σε όλο το Βόρειο Αιγαίο και τον Αργοσαρωνικό , αλλά και στα τμήματα μεταξύ Κυκλάδων και Πελοποννήσου.

    ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΩΙΝΕΣ , ΠΡΟΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ

    Άπνοια θα επικρατεί σε όλες τις Ηπειρωτικές περιοχές , τις Κυκλάδες , από Λέσβο έως Κώ στο Α Αιγαίο στις θαλάσσιες περιοχές ανάμεσα σε νησιά Ιονίου και παράκτια Δυτικά και στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης.
Με τάση να φυσήξει Β ΒΔ προς το μεσημέρι παντού.
ΒΔ ρεύματα ανοικτά του Ιονίου έως και το Λυβικό ασθενή και στα Νοτιοδυτικά ανοικτά πελάγη μέτριοι , Βοριαδάκια μέτρια σε Βόρειο Αιγαίο και λοιπές Δυτικές περιοχές του έως τα Νοτιοδυτικά , ενώ ασθενή Δυτικά ρεύματα θα πνέουν σε Κρητικό, Καρπάθιο και θάλασσα Ρόδου.

    ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ

Μετά το μεσημέρι σε όλες τις Ηπειρωτικές παράκτιες περιοχές θα φυσήξουν μέτριοι και πρόσκαιρα ισυχροί άνεμοι εξ Ιονίου στα Δυτικά και Αιγαίου στα Ανατολικά , ενώ θα ξεκινήσει να σταθεροποιείται στο Αιγαίο και την Κρήτη ένα ΒΔ ρεύμα , που σε περιοχές της θάλασσας Γαύδου θα είναι ισχυρό.

 ΒΡΑΔΥΝΕΣ ΩΡΕΣ

Ασθενείς άνεμοι και νηνεμία , θα επικρατήσουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας......
Από την Κέρκυρα καθόλο το μήκος του Ιονίου , ανοικτά της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου , στην Δυτική θάλασσα Κυθήρων έως και το Δυτικό Λυβικό Πέλαγος και από Νότια Χαλικιδική και Λήμνο προς Νοτιοανατολικά , από τις Βορειοανατολικές Κυκλάδες και Ανατολικότερα , σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο , τον νομό Σητείας στην Κρήτη , το Καρπάθιοέως και τα λοιπά Δωδεκάνησα , θα επικρατήσουν σταθεροί ΒΔ άνεμοι 3....5Β.

    ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

 Η θερμοκρασία , σε χαμηλότερα επίπεδα πλέον , γύρω από τις κανονικές τιμές , θα κυμανθεί μεταξύ :

 13 και 28oC σε Δυτική Μακεδονία κι εσωτερικά τμήματα της Ηπείρου.

18 και 33οC σε Λοιπή Μακεδονία και Θράκη.

Στα παράκτια και το Βόρειο Αιγαίο , μεταξύ 22 και 29οC

18 και 34οC σε Δυτική και Κεντρική Στερεά και Δυτική και Βόρειο Πελοπόννησο , με το Ιόνιο και τα παράκτια μεταξύ 22 και 30οC

19 και 34oC σε Θεσσαλία , Ανατολική Στερεά , Ανατολική Πελοπόννησο , ενώ οι παράκτιες περιοχές , Σποράδες , Σκύρος , Εύβοια , Αργοσαρωνικός , Κορινθιακός  , μεταξύ 23 και 30οC

20 και 29οC σε Κύθηρα , Κυκλάδες , Κάσο , Κάρπαθο , Ρόδο , Καστελλόριζο και Κυκλάδες

21 και 34οC σε Λέσβο , Χίο , Σάμο , Ικαρία , Κω και περιοχές εσωτερικές της Κρήτης......

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την προσοχή σας, να είστε όλοι καλά και να έχετε μία όμορφη νύχτα.
Οι Καβαλιώτες και οι κάτοικοι στην Θάσο , να προσέχετε!
Σπυριδάκης Σάββας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας