Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014

Σήμερα στην Κροατία

Μeteotsunami ή μετεωρολογικό τσουνάμι το οποίο προκαλείται από ισχυρές καιρικές διαταραχές.
Σε αντίθεση με τα πιο επίφοβα σεισμικά τσουνάμι, είναι τοπικές εκδηλώσεις που μπορεί να χτυπήσουν μόνο ένα λιμάνι το οποίο έχει σωστό προσανατολισμό και κατάλληλες φυσικές διαστάσεις που ενισχύει τα εισερχόμενα κύματα. 
Έχουν τις ίδιες χρονικές και χωρικές κλίμακες  και επηρεάζουν την ακτή με παρόμοιο καταστροφικό τρόπο, αν και ο μηχανισμός δημιουργίας αυτών των κυμάτων είναι αρκετά διαφορετικός.

Αυτοί οι τύποι των κυμάτων είναι γνωστοί σε όλο τον κόσμο και υπάρχουν τοπικές ονομασίες για αυτά, όπως: rissaga ( Καταλανικά ), milghuba (Μάλτας), marrobbio (Ιταλική ), abiki ( Ιαπωνικά ).
Ωστόσο, φαίνεται να επικρατεί τα τελευταία χρόνια το όνομα "meteotsunami" στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. 

Ένα μετεοτσουνάμι είναι κυματικό φαινόμενο μετεωρολογικής προέλευσης. 
Τα σεισμικά τσουνάμι όσο και τα μετεωρολογικά προπαγανδίζονται στο νερό με τον ίδιο τρόπο και έχουν την ίδια παράκτια δυναμική. 
Με άλλα λόγια, για έναν παρατηρητή στην ακτή όπου χτυπάνε και τα  δύο είδη θα φανεί το ίδιο. 
Η διαφορά είναι μόνο η πηγή τους. 

Ένας ορισμός που θα μπορούσε να δοθεί για το μετεωρολογικό τσουνάμι είναι μια ατμοσφαιρική στάσιμη ταλάντωση τύπου Seiche (στάσιμο κύμα σε κλειστό ή μερικώς κλειστό σώμα νερού) μεγάλου εύρους.

Η κύρια πηγή αυτών των τσουνάμι που ταξιδεύουν όπως τα ωκεάνια κύματα είναι οι διαταραχές πίεσης του αέρα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με ατμοσφαιρικά κύματα βαρύτητας , τα σύννεφα Arcus ( χαμηλά οριζόντια σύννεφα),άλματα πίεσης, επιφανειακά καιρικά περάσματα , μπουρίνια , τα οποία παράγουν κανονικά βαροτροπικά κύματα στον ανοιχτό ωκεανό και τα οποία ενισχύονται  κοντά στην ακτή μέσω ειδικών μηχανισμών συντονισμού που όμως ακόμη δεν έχουν ακριβώς κατανοηθεί . 

Σε αντίθεση με τα «συνήθη» τσουνάμι, ταξιδεύουν λόγω ατμοσφαιρικής διαταραχής και αλληλεπιδράνε κανονικά με τον ωκεανό για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα (από αρκετά λεπτά έως αρκετές ώρες).

Meteotsunami έχουν παρατηρηθεί σε αρκετά μέρη στον πλανήτη.
Μερικές τοποθεσίες που παρουσιάστηκαν είναι το Ναγκασάκι Bay (Ιαπωνία-4,8 μέτρα),Ποχάνγκ Λιμάνι(Κορέα-0,8μ), Longkou Λιμάνι(Κίνα-3μ),Ciutadella Harbour(Ισπανία-4 μέτρα),Κόλπος της Τεργέστης(Ιταλία-1,5μ),Δυτική Σικελία(Ιταλία-1,5μ)Μάλτα(Μάλτα-1μ). 

Τα φαινόμενα αυτά είναι σπάνια και περιορίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές. 
Παρουσιάζονται συχνά στην Μεσόγειο θάλασσα και στα ελληνικά λιμάνια όπως αυτό της Λέρου.

Η ποιό πρόσφατη παρατήρηση έγινε σήμερα 25 Ιουνίου 2014 στην Κροατία.
Δείτε λεπτομέρειες ακολουθόντας τον σύνδεσμο Crometeo


Πηγές

1.Βικιπαίδεια
2.Ιστοσελίδα www.everythingselectric.com
3.Γεωδίφης

Κυκλώνας Ρόδου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας