Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2013


Ο φίλος Σταύρος είχε ανεβάσει στην ομάδα μας το παρόν άρθρο στης 4 Δεκεμβρίου.
Αξίζει προσοχής καθώς ισχύουν κάποια δεδομένα και εκτός αυτού υπάρχει πολύ καλή ανάλυση στοιχείων και κατανοητή πρός όλους.

Αντικυκλώνας θα καλύψει όλη την Ευρώπη (και εμάς τις επόμενες μέρες) με το χαρακτηριστκό του να είναι το πολύ κρύο και τα λίγα φαινόμενα.
Για να καταλάβετε τι κανει ένας αντικυκλώνας, φανταστείτε μία ρουφήχτρα στο νερό η οποία έχει δεξιόστροφη κίνηση"ρολογιού" και αντί να ρουφάει νερό το "ξερνάει".
Το ίδο συμβαίνει και στην ατμόσφαιρα.
Ο αντικυκλώνας άπομακρύνει όλα τα νέφη από το κέντρο του προς τα έξω με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν φαινόμενα.
Τα μοντέλα ενώ στην αρχή έδειχναν ότι θα βρίσκοταν αρκετά δυτικά φέρνοντας πολλά καιρικά φαινόμενα πολλά χιόνια αφού θα βρισκόμασταν μακρυά από αυτόν.
Σε αυτή την περίπτωση αν έμενε ο αντικυκλώνας στην Αγγλία θα είμασταν εμείς στα όρια του θα έφερνε ψυχρές μάζες οι οποίες θα έβρισκαν τα πιο ζεστα στρώματα αέρα δημιουργώντας χαμηλά ,πολλές βροχές και χιόνια.
Μέχρι τις 10 Δεκέμβρη δεν δείχνει ο καιρός πως θα έχουμε κάτι αξιόλογο.
Από τις 11 φαίνεται όμως να αλλάζει ο καιρός αφού οι υψηλές πιέσεις θα κινηθούν λίγο πιο βορειοανατολικά φέρνωντας ψυχρές αέριες μάζες από την Ρωσία πρός την χώρα μας και από την στιγμή που δεν θα έχουμε υψηλές πιέσεις θα δημιουργηθεί χαμηλό.
Αν τα μοντέλα δεν θα αλλάξουν και η ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα θα έχει πολύ χιόνι εξαιτίας του βορειοανατολικού ανέμου που θα "εμπλουτίζουν" τον αέρα με υγρασία δίνωντας έντονες χιονοπτώσεις.
Όσο για την Ρόδο με Βόρειους ανέμους δεν νομίζω να έχουμε πολλά φαινόμενα.
Το κρύο θα είναι τσουχτερό σε όλη την Ελλάδα,λέτε να χιονίσει στην κορυφή του Αττάβυρου;
Αυτά βέβαια μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή και είναι άτοπο να κάνεις προγνώσεις μία εβδομάδα πριν για αυτό και δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι είναι DE FACTO πρόγνωση.

Απλά κάποιοι από εμας έχουμε το ψώνιο του καιρού και με τις βασικές μας γνώσεις προσπαθούμε να κάνουνε τις προγνώσεις μας.

Σταύρος Παπαγγελης

Κυκλώνας Ρόδου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας