Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013


Στις 29 Αυγούστου 1870 ο τριαντάχρονος Γκουστάβους Ντον, υπολοχαγός του αμερικανικού στρατού και μέλος μιας ερευνητικής αποστολής στην περιοχή του Γέλοουστοουν, σκαρφάλωσε στην κορυφή του όρους Γουόσμπερν.

Κοίταξε προς το νότο και έμεινε εμβρόντητος όταν διαπίστωσε ότι κάτι έλειπε από την οροσειρά των Βραχωδών Ορέων: τα βουνά.

Η επιφάνεια ήταν επίπεδη για αμέτρητα χιλιόμετρα και μόνο στο βάθος διακρίνονταν κάποιοι απομονωμένοι όγκοι που έμοιαζαν να περιβάλλουν περιμετρικά μια τεράστια δασωμένη έκταση.

Ο Ντον βρήκε μόνο μία εξήγηση. «Η μεγάλη πεδιάδα» έγραψε «πρέπει να ήταν κάποτε ένας τεράστιος κρατήρας κάποιου ανενεργού πλέον ηφαιστείου».

Είχε δίκιο: Το Γέλοουστοουν είναι ηφαίστειο, και μάλιστα όχι συνηθισμένο. Το παλαιότερο και πιο διάσημο πάρκο των ΗΠΑ βρίσκεται πάνω σε ένα από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια της Γης.

Ο Ντον έκανε ένα μόνο λάθος, και μάλιστα σοβαρό: Το ηφαίστειο του Γέλοουστοουν δεν είναι ανενεργό. Αντίθετα, είναι ανησυχητικά ενεργό.

Το έδαφος στην ηφαιστειακή καλντέρα που εκτείνεται σε απόσταση 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων υψώνεται προς τον ουρανό με ρυθμό τουλάχιστον 7,62 εκατοστών τον χρόνο, δηλαδή τριπλάσιο απ΄ ότι έχει παρατηρηθεί έως σήμερα στη γη.

Θα εκραγεί με δύναμη χίλιες φορές πιο ισχυρή από την έκρηξη του Mount St Helens το 1980.

Με την εκτόξευση της λάβας στον ουρανό, ένα σύννεφο τέφρας που, θα νεκρώσει κάθε βλάστηση, θα εξαπλωθεί και θα καλύψει ένα στρώμα βάθους 10 ποδιών μέχρι και 1.000 μίλια μακριά.

Τα δύο τρίτα των ΗΠΑ θα μπορούσαν να γίνουν ακατοίκητα από το τοξικό αέρα που θα σαρώνει, μπλοκάροντας χιλιάδες πτήσεις και αναγκάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η γιγάντια δεξαμενή μάγματος που κρύβεται κάτω από το κοιμισμένο σούπερ-ηφαίστειο στο Εθνικό Πάρκο Γέλοουστοουν, υπερβαίνει κατά πολύ σε μέγεθος τις προηγούμενες εκτιμήσεις, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση, ενώ οι ερευνητές φοβούνται την επόμενη έκρηξη του.

«Βρήκαμε ότι η ποσότητα του μάγματος στο ηφαίστειο είναι περίπου δυόμισι φορές μεγαλύτερη από ότι νομίζαμε» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Τζέιμς Φάρελ του Πανεπιστημίου της Γιούτα στο Σολτ Λέικ Σίτι και προσθέτει ότι «Αυτό δε σημαίνει ότι μεγάλωσε το ηφαίστειο, απλά τώρα είχαμε την ευκαιρία να το δούμε καλύτερα»

Η διαπίστωση αυτή, παρουσιάστηκε κατά το πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο την περασμένη Πέμπτη , και όπως επισημαίνουν οι ερευνητές έχει μεγάλες επιπτώσεις για την έκταση της επίδρασης του ηφαιστείου, όταν αυτό εκραγεί.

Το ηφαίστειο του Γέλοουστόουν εξερράγη τελευταία φορά πριν από περίπου 640.000 χρόνια , σύμφωνα με τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ ( USGS ) .

Πρόκειται για ένα δυναμικό υπερ-ηφαίστειο , ικανό να εκτοξεύσει πάνω από 1.000 κυβικά χιλιόμετρα μάγματος σε όλη την Μοντάν, το Αϊντάχο και το Ουαϊόμινγκ προκαλώντας παράλληλα παγκόσμιες επιπτώσεις στο κλίμα.

«Είμαστε σίγουροι ότι θα εκραγεί ξανά κάποια μέρα, αλλά ακόμα δεν έχουμε ιδέα πότε» αναφέρει ο Φάρελ.

Αποκάλυψη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας