Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013



Η λίμνη Νάτρον στην Τανζανία, κοντά στα σύνορα με την Κένυα, μοιάζει με επίγειο παράδεισο ωστόσο έχει ένα κρυφό μυστικό: σκοτώνει ο,τιδήποτε την πλησιάζει.

Με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 60 βαθμούς Κελσίου και υψηλή αλκαλικότητα (pH 10.5) η λίμνη φιλοξενεί μόνο ένα είδος ψαριού (Alcolapia latilabris) και κυανοβακτήρια, έναν τύπο μπλε-πράσινων φυκιών.

Επιπλέον, η λίμνη έχει εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις νάτρον, ενός ορυκτού που αποτελείται από χλωριούχο νάτριο και θειικό νάτριο, το οποίο εκτιμάται ότι προέρχεται από ηφαιστειακή στάχτη και μετατρέπει σε πέτρα τα ζώα που πεθαίνουν στα νερά της.

Δυστυχώς, η λίμνη αποτελεί τη μοναδική περιοχή αναπαραγωγής στην ανατολική Αφρική για 2,5 εκατομμύρια φλαμίνγκο, που τρέφονται με τα φύκια στα αφιλόξενα νερά της.

Όταν το νερό εξατμίζεται, στη λίμνη σχηματίζονται μικρά νησάκια από αλάτι, πάνω στα οποία ξεκουράζονται τα φλαμίνγκο με κίνδυνο της ζωής τους.

Μια θεωρία υποστηρίζει ότι τα ζώα ξεγελιούνται από την επιφάνεια της λίμνης που μοιάζει με γυαλί και παγιδεύονται στα νερά της με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σταδιακά σε απολιθώματα επειδή το νερό είναι τόσο «βαρύ», που δεν μπορούν να ξεφύγουν.

Ο φωτογράφος Nick Brandt φωτογράφισε και παρουσιάζει μερικά πτηνά και νυχτερίδες που σκοτώθηκαν στη λίμνη και ξεβράστηκαν στις ακτές της.

Όπως δήλωσε, απομάκρυνε τα ζώα από τη λίμνη και τα τοποθέτησε σε συγκεκριμένες στάσεις για να δείχνουν ζωντανά, σε μια προσπάθεια να τα αναστήσει μέσα από την τέχνη.

Δείτε μερικές από τις εκπληκτικές φωτογραφίες της συλλογής






ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας