Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013


Ενα υπέροχο ουράνιο θέαμα υπόσχεται η φετινή «βροχή» των Ωριωνιδών. 
Το ετήσιο ραντεβού της Γης με τα πεφταστέρια που φαίνονται σαν να προέρχονται από τον αστερισμό του Ωρίωνα ξεκίνησε από χθες το βράδυ και θα διαρκέσει έως τις 7 Νοεμβρίου.
Το φαινόμενο θα κορυφωθεί στις 20 και 21 Οκτωβρίου, οπότε και όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, θα είναι ορατά περίπου είκοσι μετέωρα την ώρα. Η «βροχή» των Ωριωνιδών είναι στην πραγματικότητα τα υπολείμματα του περίφημου κομήτη του Χάλεϊ, τα οποία εισέρχονται με ταχύτητα στη γήινη ατμόσφαιρα και αναφλέγονται εξαιτίας της τριβής με τον αέρα.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο αστρονομικό φαινόμενο που θα μπορεί παρατηρήσει κανείς την εβδομάδα που διανύουμε στον ουράνιο θόλο, καιρού επιτρέποντος βεβαίως. Σήμερα, ο έβδομος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, ο Ουρανός, θα φαίνεται ως το μεγαλύτερο και πιο λαμπρό αστέρι για το 2013. Ο πράσινος γίγαντας πάγου θα εμφανιστεί στον αστερισμό των Ιχθύων και θα είναι ορατός και με γυμνό μάτι στο σκοτάδι. Από σήμερα όμως και για τις επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι ορατό και το Ζωδιακό φως. Το φαινόμενο, που είναι γνωστό και ως «Ψευδής αυγή», προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία, η οποία ανακλάται στην κοσμική σκόνη μεταξύ των πλανητών. Μία ώρα πριν από την ανατολή θα είναι ορατή από το βόρειο ημισφαίριο μια πυραμιδοειδής δέσμη φωτός που μοιάζει με τα φώτα μιας μακρινής πόλης, ακριβώς πάνω από τον σκοτεινό ορίζοντα.

Επίσης, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου θα έχουμε το λεγόμενο πλανητικό τρίγωνο, με τη Σελήνη να φαίνεται «στριμωγμένη» ανάμεσα στον Ερμή και τον Κρόνο. Το φαινόμενο θα είναι ορατό λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα και προκειμένου να το παρατηρήσετε, θα πρέπει να κοιτάξετε νοτιοδυτικά και χαμηλά στον ορίζοντα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας