Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013


Το νησί μας επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί 150 σεισμολόγοι από όλο τον κόσμο που βρίσκονται και συμμετέχουν στο συνέδριο σεισμολογίας «ΙΤΣ 2013» που διεξάγετε στην Τουρκία από τις 25 έως τις 28 Σεπτεμβρίου, με κύριο αντικείμενο το «τσουνάμι» που μπορεί να προκληθεί μετά από έναν μεγάλο σεισμό.

Σήμερα από νωρίς το πρωί έφθασαν στο νησί μας συνοδεία των δύο διακεκριμένων επιστημόνων της χώρας, τον καθηγητή σεισμολογίας και διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κ. Παπαδόπουλο Γεράσιμο καθώς και ο κ. Δημήτρης Πέππας, εξειδικευμένος επιστήμονας στα συστήματα αισθητήρων, μέλος της GeoForschungZentrum (GFZ) αλλά και συνεργάτης της sectylifePatron , ήρθαν στη Ρόδο με 150 σεισμολόγους που παίρνουν μέρος στο συνέδριο σεισμολογίας για να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις που αντισεισμικής προστασίας που έχουν τοποθετηθεί στο νησί μας και είναι έτοιμα να ενημερώσουν τις αρχές του τόπου λίγα λεπτά πρίν από κάθε σεισμό.
Για το λόγο αυτό οι συμμετέχοντες του συνεδρίου έχοντας την δυνατότητα κάνοντας ένα ταξίδι μόνο δύο ορών επισκεφθήκαν τη Ρόδο για να δούνε από κοντά και να ξεναγηθούν στα νέας τεχνολογίας συστήματα που η χώρα έχει προμηθευτεί και τα οποία είναι τοποθετημένα στο κτήριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όπου είναι και η άμεσα ενδιαφερόμενη υπηρεσία σε μια τέτοια περίπτωση.

Οι σύνεδροι επισκεφθήκαν αρχικά το δημαρχιακό μέγαρο όπου και τους παρουσιάστηκε ένα ολοκληρωμένο πρότζεκτ της προϊστορίας του νησιού ώς σεισμογενή περιοχή.

Κατόπιν μετέβησαν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία όπου ξεναγήθηκαν και είδαν από κοντά τα μηχανήματα προειδοποίησης σεισμού που είναι εφοδιασμένη η Ρόδος. Φυσικά έγιναν και δοκιμές ευαισθησίας της λειτουργίας των μηχανημάτων που πραγματικά τους άφησαν έκπληκτους.
Την παρουσίαση την έκαναν οι δύο έλληνες επιστήμονες που βρίσκονται στο συνέδριο αλλά και συνόδευσαν τους σεισμολόγους όλου του κόσμου στο νησί μας.
Μετά το πέρας της γνωριμίας τους με τα μηχανήματα που διαθέτουμε οδηγήθηκαν για μια μικρή βόλτα στην Μεσαιωνική Πόλη και κατόπιν θα έπαιρναν το δρόμο της επιστροφής για τον Μαρμαρά της Τουρκίας ώστε να συνεχίσουν το πρόγραμμα του συνεδρίου που ουσιαστικά κλείνει με την επίσκεψη των σεισμολόγων στη Ρόδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μηχανήματα που υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σταθμό της Ρόδου, ενημερώνουν για επερχόμενο σεισμό περίπου ένα λεπτό πρίν αρχίσει να γίνεται αισθητός, φυσικά εάν το φαινόμενο εντάσσεται σε φυσιολογικά πλαίσια. Τι σημαίνει φυσιολογικά πλαίσια, μας ανέλυσε ο κ. Πέππας, αναφέροντάς μας ότι εάν τα προσεισμικό κύμα που πάντα δίνει δείγματα πρίν τον κύριο σεισμό είναι μεγάλου μεγέθους, τότε οι αισθητήρες έχουν την δυνατότητα να αντιληφθούν νωρίτερα το φυσικό φαινόμενο, γι αυτό και είναι υποκειμενικό το κατά πόσο γρήγορα θα προειδοποιηθούμε ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες. Κάτι το οποίο όμως είναι αντίθετο με το σήμα που παραλαμβάνουν οι δέκτες σε περίπτωση τσουνάμι αφού προσφέρουν το χρονικό διάστημα κάποιων λεπτών παραπάνω δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να κινηθούν σε υψηλότερα σημεία για προστασία.

Αναλυτικά για τα μηχανήματα που ήδη αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο νησί εγκατεστημένα και προειδοποιούν για το σεισμό μας ενημέρωσε ο κ. Πέππας και σας παραθέτουμε τα βασικά από τα χαρακτηριστικά τους.

Το sectylifePatron® αποτελεί ένα ελεγμένο και πιστοποιημένο αποτέλεσμα στενής συνεργασίας, δοκιμασίας και προσπάθειας μεταξύ έμπειρων και έγκυρων επιστημόνων του GeoForschungZentrum (GFZ) του Potsdam και τηςsectyelectronics® με σκοπό την προστασία του πληθυσμού και του περιβάλλοντος από την προκαλούμενη «κόλαση» καταστροφικών σεισμών.

Στρατηγική συνεργασία της sectyelectronics® και της Peppas® για το προηγμένης τεχνολογίας σύστημα αντισεισμικής προστασίας sectylifePatron® Γερμανίας με έγκαιρη προειδοποίηση χρόνου.

Το sectylifePatron® είναι μοναδικό στον κόσμο. Δεν υπάρχει άλλο σύστημα αυτού του επιπέδου. Είναι καλυμμένο άλλωστε ως διεθνή πρωτότυπη ευρεσιτεχνία. Αποτελεί διεθνή ανακάλυψη και εφαρμογή. Το υπουργείο εξωτερικών της Γερμανίας επεξεργάζεται άμεσα την εγκατάσταση του συστήματος αυτού στις πρεσβείες της Γερμανίας ανά τον κόσμο.

Η φιλοσοφία που είναι στηριγμένη η λειτουργία του είναι διαφορετική. Δεν στηρίζεται σε αρχές λειτουργίας όπως άλλα συστήματα που κατά την διάρκεια του σεισμού τείνουν να ενεργοποιηθούν.

Στηρίζεται στην επιστήμη. Η προηγμένη εφηρμοσμένη τεχνολογία του στηρίζεται σε αξιώματα της ζωής και των φαινομένων αυτού του πλανήτη. Είναι γνωστό ότι ορισμένα όντα της πανίδας πριν εκδηλωθεί πλησίον τους σεισμός ευαισθητοποιούνται και αντιδρούν για την αυτοπροστασία τους.

Ο σεισμός ως γνωστόν αναπτύσσεται μέσω δύο (2) κυμάτων. Το πρωτογενές κύμα (Primary wave) και το δευτερεύον (Secondary wave). Το Primary wave είναι ακίνδυνο αλλά δεν γίνεται αντιληπτό από τις αισθήσεις του ανθρώπου. Διαδίδεται από το επίκεντρο του σεισμού νωρίτερα από το καταστροφικό επερχόμενο Secondary wave. Το αποτέλεσμα είναι ένας εκμεταλλεύσιμος υπερχρήσιμος χρόνος στην διάθεσή μας για την προστασία μας.

Φυσικά μεγέθη υπάρχουν και συνδέουν το Primary με το Secondary wave. Οι αισθητήρες του sectylifePatron® ανιχνεύουν το αβλαβές Primary wave και δια μέσου της ηλεκτρονικής τεχνολογίας που διαθέτει, σε κλάσματα του δευτερολέπτου αποτιμά το κύμα διαμέσου οριακής αξίας που του έχει τεθεί με την βοήθεια των επιστημονικών μεθόδων να δώσει συναγερμό από επικείμενο πραγματικό σεισμό.

Διάφορα συστήματα των κτιρίων μπορούν να ενεργοποιηθούν ή απενεργοποιηθούν σε συνεργασία και συνδυασμό με συστήματα ελέγχου και διαχείρισης των κτιρίων.

Για παράδειγμα είναι δυνατό:

- να διακόψουμε την παροχή αερίου των εσωτερικών εγκαταστάσεων των κτιρίων ή και των δικτύων διανομής των Εταιρειών Παροχής Αερίου

- να διακόψουμε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος

- να διακόψουμε την παροχή νερού

- να ενεργοποιήσουμε έκτακτα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

- να σταματήσουμε ανελκυστήρες σε επιθυμητές θέσεις ασφαλείας

- να ενεργοποιηθούν έξοδοι ασφαλείας

- να ενεργοποιηθούν συστήματα προειδοποίησης πριν από γέφυρες και τούνελ σε όλο το φάσμα των εφαρμογών τους

- να ελεγχθούν συστήματα ασφαλείας σε αεροδρόμια, σιδηροδρόμους, λιμάνια

- να κατευθύνουμε πριν το Secondary καταστροφικό wave την ασφαλή διαχείριση των συστημάτων των κτιρίων εν γένει σε περίπτωση ανάπτυξης σεισμού

- να διαφυλάξει back up δεδομένων του σεισμού
Μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι τα μηχανήματα που έχουν τοποθετηθεί στη Ρόδο είναι υψηλής τεχνολογίας και με μεγάλες και πολλαπλές δυνατότητες. Στην πόλη μας λειτουργούν μόνο ώς σταθμοί ενημέρωσης και συναγερμού σε περίπτωση σεισμού μεγέθους άνω των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ για την ενεργοποίηση των υπηρεσιών που άπτονται με την παροχή βοήθειας σε περίπτωση τέτοιων φυσικών φαινομένων.

Φωτορεπορτάζ απο το rodos-press.gr
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας